Search

“Τηγανητέλια γερακιώτικα” από τη Μαρία Μακρή και τον «Μπαλουχανά» στο Πέραμα

Μαρία Μακρή

Σε όσα σπίτια και μαγαζιά μπήκαμε στη Λέσβο, όλοι ήθελαν να μας προσφέρουν ένα τέτοιο μυρωδάτο κεφτεδάκι. Εχουν διάφορες ονομασίες ανάλογα με την περιοχή: αλλού μας τα είπαν λουλούδια, αλλού ανθούς, αλλού τηγανητέλια και κολοκυθοκεφτέδες. Από μέρος σε μέρος η συνταγή διαφοροποιείται. Αυτή είναι η εκδοχή της κυρίας Μαρίας Μακρή, έτσι όπως την ετοιμάζει και στο εστιατόριο «Μπαλουχανάς» στο Πέραμα.

Η ΣΥΝΤΑΓΗ

30′ προετοιμασία

20′ τηγάνισμα

Σύνολο: 50′

Υλικά

Τεμάχια: 20 τμχ.

  •  2 κολοκυθάκια, τριμμένα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη
  •  10 ανθοί κολοκυθιών, ψιλοκομμένοι
  •  1/2 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  •  τα φύλλα από 1/2 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένα
  •  1/2 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  •  200 γρ. ξερή μυζήθρα, τριμμένη
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  •  5 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
  •  5 κουτ. σούπας αλεύρι
  •  ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Διαδικασία

  1. Για τα τηγανητέλια γερακιώτικα ξεκινάμε και στύβουμε τα κολοκυθάκια με τα χέρια μας για να βγάλουν τα υγρά τους και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
  2. Προσθέτουμε τους ανθούς, τα μυρωδικά, τη μυζήθρα και τα αυγά και ανακατεύουμε ελαφρώς να αναμειχθούν.
  3. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το αλεύρι σιγά-σιγά και προσπαθούμε να φτιάξουμε έναν πηχτό χυλό, που να στέκεται πάνω στο κουτάλι.
  4. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νεράκι ή αλεύρι για να διορθώσουμε την πυκνότητα.
  5. Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο, περίπου 3 εκ. από τον πάτο, και το αφήνουμε να ζεσταθεί πολύ καλά.
  6. Με ένα κουτάλι παίρνουμε από το μείγμα και το ρίχνουμε στο καυτό λάδι, τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν από τη μία πλευρά για περίπου 2 λεπτά και τους γυρίζουμε από την άλλη.
  7. Τους βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε να στραγγίξουν σε ένα πιάτο με χαρτί.

Μυστικά

Στη συγκεκριμένη συνταγή μπορούμε να βάλουμε αντί μυζήθρας μυτιληνιά φέτα ή λαδοτύρι ή μια ωραία νησιώτικη ώριμη γραβιέρα. Αν δεν βρούμε ανθούς, μπορούμε να τους παραλείψουμε. Λίγα λόγια για τη συνταγή : Καταπληκτικά κεφτεδάκια, από το αφιέρωμα στην κουζίνα της Μυτιλήνης, με κολοκυθάκια και τους ανθούς τους, μυρωδικά και τριμμένο τυρί. Μια αυθεντική συνταγή όπως μας την έφτιαξε η κυρία Μαρία Μακρή από το εστιατόριο «Μπαλουχανάς» στο Πέραμα Λέσβου.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 99.