Search

Το αρχοντικό Κομνηνάκη-Κράλλη στον Μόλυβο

Ένα από τα σπουδαία κτήρια με ιδιαίτερη σημασία για τον οικισμό του Μολύβου αποτελεί το Παράρτημα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Το κτίριο αυτό είναι γνωστό ως ‘’αρχοντικό Κομνηνάκη-Κράλλη’’, ανεγέρθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και βρίσκεται εντός του παραδοσιακού οικισμού.

Στο ‘’αρχοντικό Κομνηνάκη-Κράλλη’’ διατηρούνται τοιχογραφίες λαϊκής ζωγραφικής του 1833. Τη δεκαετία του 1950 το αρχοντικό περιήλθε στην κυριότητα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, ύστερα από δωρεά της οικογένειας Κράλλη και κάποιων κληρονόμων Μολυβιατών μεταναστών στην Αυστραλία. Χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο το 1959 από το Υπουργείο Πολιτισμού. Από το 1980 λειτουργεί ως Παράρτημα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών. Τη δεκαετία του 1990 ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του κτηρίου από τον Παναγιώτη Γούτο και τελείωσαν το 1995.

Πρόκειται για κτίριο- χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής της εποχής του, είναι διώροφο με ισόγειο, που περιλαμβάνει μεσοπάτωμα, και τον 1ο όροφο. Ο φέρων οργανισμός του αποτελείται από λιθοδομή στο ισόγειο και ξυλόπηκτη κατασκευή, εμφανές μπαγδατί, στον όροφο. Το αρχοντικό καλύπτεται με σύνθετης μορφής στέγη και ρωμαϊκού τύπου κεραμίδια. Εξαιτίας της έντονης υψομετρικής διαφοράς του οικοπέδου, στο βόρειο τμήμα του διακρίνεται μόνο ο όροφος. Ιδιαίτερα μορφολογικά στοιχεία του αρχοντικού αποτελούν οι ψευδοπεσσίσκοι στις γωνίες και τα γείσα των παραθύρων του ξυλόπηκτου ορόφου, το οριζόντιο διάζωμα μεταξύ των ορόφων και το δαντελωτό γείσο της στέγης.


Πηγη: https://www.ynmteba.gr/

Το έργο:

Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου (Υ.Ν.Μ.Τ.Ε.Β.Α.), σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΙ.ΝΕ.ΠΟ.Κ.), υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠ.ΠΟ.Α.), ανάλαβαν την υλοποίηση της Πράξης «Καταγραφή, διάσωση και ανάδειξη της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τη χρήση αναδυόμενων τεχνολογιών και καινοτόμων εφαρμογών ΤΠΕ», ενταγμένης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020», με κωδικό ΟΠΣ 5030500.

image 5

Η πράξη αφορά στην ολοκληρωμένη καταγραφή των ακινήτων μνημείων και ιστορικών κτηρίων της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς (χρονολόγηση μετά το 1830) σε επιλεγμένους οικισμούς των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, καθώς και των άυλων πολιτιστικών στοιχείων με τα οποία συνδέονται. Τα δεδομένα της καταγραφής αποτελούν το περιεχόμενο μιας δυναμικής ηλεκτρονικής γεωβάσης δεδομένων, δημιουργώντας έτσι ένα ψηφιακό αποθετήριο καταγραφής, τεκμηρίωσης και διάσωσης του νεότερου κτηριακού αποθέματος.

Στόχος της πράξης είναι η ανάπτυξη εξωστρεφών ψηφιακών εφαρμογών με τουριστικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα και αντικείμενο την προβολή στοιχείων της αρχιτεκτονικής και εν μέρει της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς των καταγεγραμμένων οικισμών, αντλώντας υλικό από το ψηφιακό αποθετήριο, με σκοπό την ανάδειξη και την προβολή των νήσων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο κοινό.