Search

Το 3ο Διεθνές “Metahuman Futures Forum” και η έκθεση “Meta(plastic) extinctions at sea”στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη

 

Φέτος, στα πλαίσια του 3ου Metahuman Futures Forum, που πραγματοποιήθηκε για ακόμη μια φορά στη Μυτιλήνη, με κύριο διοργανωτή τον διεθνούς φήμης καλλιτέχνη, Jaime Del Val, τη στήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συνδιοργανώτρια την καθηγήτρια κα. Εύη Σαμπανίκου (Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας), εκτυλίσσεται η έκθεση «Meta(plastic) Extinctions at Sea». Στο φετινό συνέδριο συμμετείχαν σημαντικές προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό, ερευνητικό και καλλιτεχνικό χώρο, με τον διεθνώς αναγνωρισμένο και έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους καλλιτέχνες της εποχή μας, τον Stelarc, να ξεχωρίζει. Στο συνέδριο το οποίο είχε ως κεντρικό άξονα τη μεταουμανιστική θεωρία, με έμφαση στη metahuman φιλοσοφία (συμμεταουμανιστική), συζητήθηκαν καίρια ζητήματα, ενώ παράλληλα διατυπώθηκαν σημαντικές απόψεις και ανησυχίες, σχετικά με τις κρίσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης και οι κοινωνίες.

Στην έκθεση συμμετείχαν δύο καλλιτέχνες που εδρεύουν στη Μυτιλήνη και συνεργάζονται με το πανεπιστήμιο σε διάφορες δράσεις και προγράμματα, η Μαρία Ασημακοπούλου και ο Joan Caronil. Τους δύο αυτούς καλλιτέχνες συναντήσαμε και πέρσι, στην καλλιτεχνική έκθεση Post(humanities) που διοργανώθηκε στα πλαίσια του διεθνούς συνεδρίου Beyond Humanism. Πάντοτε με το ενδιαφέρον τους να κινείται γύρω από τη φύση, το ζωικό βασίλειο και τη βιώσιμη ζωή, τα έργα τους συνδυάζουν διαφορετικές τεχνικές, ενώ συνεχώς πειραματίζονται με νέα και οικολογικά υλικά.

Το σύνολο των ομιλιών είναι προσβάσιμο στο ευρύ κοινό μέσω youtube. Το πρόγραμμα του συνεδρίου, αναλυτικές περιγραφές και πληροφορίες για την έκθεση είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα:  https://metabody.eu/3rd-metahuman-futures-forum/

Την έκθεση επιμελήθηκαν η υποψήφια διδάκτορας του τμήματος και μέλος της τοπικής οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, Νικολέτα Γουργούλη και η καλλιτέχνης και ερευνήτρια του τμήματος, Μαρία Ασημακοπούλου.

Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες και επιμελητές:

Μαρία Ασημακοπούλου. Η Μαρία Ασημακοπούλου έχει πολυετή εμπειρία στη διακόσμηση και την οργάνωση εκδηλώσεων. Εργάζεται σε αυτόν τον τομέα στην Πάτρα, τη Σαντορίνη, τη Μυτιλήνη και το Μόλυβο. Είναι φοιτήτρια και ερευνήτρια στο Πανεπιστημίου Αιγαίου (Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας).  

Joan Caronil. Ο Joan Caronil είναι Ισπανός βιολόγος και καλλιτέχνης. Λάτρης της φύσης και του φυσικού περιβάλλοντος, προσπαθεί με τα έργα του να εκφράσει την αγάπη του για την πλούσια βιοποικιλότητα της Μεσογείου και τη λαογραφία.

Νικολέτα Γουργούλη. Είναι υποψήφια διδάκτορας του τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, στο τομέα των ψηφιακών τεχνών και της σύγχρονης ιστορίας της τέχνης, και απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και της Σχολής Καλών Τεχνών του πανεπιστημίου Νάπιερ Εδιμβούργου. Η έρευνα της επικεντρώνεται στη μελέτη της μεταουμανιστικής θεωρίας στο πεδίο των εικαστικών τεχνών.   

Πληροφορίες σχετικά με την έκθεση:

Ο κατάλογος μας είναι διαθέσιμος διαδικτυακά: Exhibition catalogues: pdf1  pdf2

Η έκθεση συνεχίζεται, στο κτίριο Γεωγραφίας, 1ος όροφος, Λόφος Πανεπιστημίου μέχρι και τον Αύγουστο.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης:

Δευτέρα-Παρασκευή: 09:00 – 20:00.

Επίσης, Σαββατοκύριακα: 09:00 – 14:30