Μικροί τόποι και … μεγάλα προβλήματα. Οι Τοπικές Κοινότητες τα πρωταρχικά κύτταρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αντιμετωπίζουν καθημερινά τεράστια προβλήματα και προκλήσεις τις οποίες καλούνται να λύσουν οι ίδιες σε συνεργασία με τους φορείς. Οι μειωμένες αρμοδιότητες των ΤΚ και η γραφειοκρατία στέκεται πολλές φορές εμπόδιο στο έργο ακόμη και των πλέον φιλόδοξων και ..φιλότιμών προσπαθειών που κάνουν οι άνθρωποί της. Για τα προβλήματα και τις προκλήσεις των τοπικών κοινοτήτων μιλήσαμε με τους ίδιους τους προέδρους που συχνά «σηκώνουν τα μανίκια» για να φέρουν εις πέρας τα καθημερινά σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει μια τοπική κοινότητα ενός νησιού το 2024. Αυτή τη φορά κάναμε μια στάση στα Μιστεγνά όπου μια γυναίκα έχει αναλάβει τα ηνία της περιοχής και ήδη κάνει τη διαφορά!
Η Χριστίνα Κουρτζή γέννημα -θρέμμα των Μιστεγνών έμεινε για λίγο μακριά από τον τόπο της εξαιτίας των σπουδών και της δουλειάς της. Με την επιστροφή της, θέλησε να βοηθήσει με κάθε τρόπο τους ανθρώπους του χωριού που νιώθει πως η πολιτεία έχει παραμελήσει.
«Το χωριό μου, τα Μιστεγνά, είναι ένας τόπος όμορφος, με όμορφους κάτοικους που είναι άνθρωποι απλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι στην πλειοψηφία τους. Αυτούς τους ανθρώπους το σύστημα τους έχει αναγκάσει να νιώθουν ότι είναι άτομα Β κατηγορίας και να μην αισθάνονται περήφανοι γι αυτό που είναι. Ζώντας το αυτό το συναίσθημα κάθε φορά, αποφάσισα επιστρέφοντας στον τόπο μου μόνιμα, να κάνω ότι είναι δυνατόν αυτή η αίσθηση να αλλάξει και όχι μόνο….»
Γι αυτό τον λόγο η Χριστίνα Κουρτζή αρχικά ασχολήθηκε με τον εθελοντισμό, διότι όπως σημειώνει διαπίστωσε πως από την πλευρά του κράτους η λειτουργία των διοικητικών μηχανισμών ήταν σχεδόν μηδενική. Στην συνέχεια έθεσε τον εαυτό το 2019, στην κρίση των κάτοικων για την τοπική κοινότητα που την επέλεξε για την θέση της συμβούλου.
«Από αυτή την θέση διαπίστωσα ότι οι δυνατότητες να κάνεις έργο ήταν επίσης σχεδόν μηδενικές, έτσι στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση αποφάσισα να διεκδικήσω την προεδρία του τόπου αυτού».
«Το σύστημα, δεν ευνοεί τις Τοπικές Κοινότητες»
Όσοι τη γνωρίζουν μιλούν για μια δραστήρια και δυναμική γυναίκα που θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να βοηθήσει τον τόπο της. Όπως και με την πεζοπορία που ασχολείται έτσι και με την τοπική Αυτοδιοίκηση η Χριστίνα νιώθει πως ανεβαίνει στην κορυφή ενός βουνού αντιμετωπίζοντας μεθοδικά τις δυσκολίες της…ανάβασης. Σε αυτή την ανηφόρα ζητά τη συμμετοχή και των φορέων αλλά και των πολιτών. Όπως σημειώνει οι αρμοδιότητες ενός τοπικού συμβουλίου είναι ως επί το πλείστον γραφειοκρατικές και ο Πρόεδρος σχεδόν δεν έχει την δυνατότητα να παρέμβει στην άμεση λύση ενός προβλήματος.
«Σήμερα λοιπόν είμαι σε θέση να καταθέσω πλέον, ότι το υπάρχον σύστημα, δεν ευνοεί σε καμία περίπτωση τις Τοπικές Κοινότητες με τέτοιο τρόπο ώστε να καταφέρουν να βελτιώσου ή ακόμα και να αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών αν δεν δοθεί αγώνας δυνατός με όλους τους φορείς».
Τα προβλήματα
Ξεκινώντας με μια σειρά προβλημάτων (των πιο σημαντικών) η Χριστίνα Κουρτζή σημειώνει:
«Όπως και σε αλλά χωριά υπάρχει πρόβλημα ύδρευσης, αποχέτευσης και το οποίο μέσα από διαδικασίες δεν είναι καθόλου εύκολο να λυθεί αν και θα μπορούσε.
Η απομόνωση από τον αστικό ιστό λόγωσυγκοινωνίαςείναιάλλοεάνθέμα που δεν έχειεύκοληλύση.
Η ιατρική κάλυψη- φροντίδα δεν είναιεπαρκής με την μη μόνιμηθέσηιατρού, με αποτέλεσμα συνάνθρωποι μας να χάνονταιμέχρι να φτάσουν στο νοσοκομείο.
Δεν υπάρχουν κίνητρα να παραμείνουν οι νέοι στον τόπο τους.
Στα θέματα καθημερινότητας όπωςδρόμοι, καθαριότηταεπισκευές, πάλι οι κοινότητες δεν έχουν τον τρόπο να δώσουν άμεσέςλύσεις
Το αποτέλεσμα είναι, όλααυτά να συσσωρεύονται στις διοικητικέςυπηρεσίες του Δήμου ή της Περιφέρειας, οι οποίες λόγω φόρτουεργασίας ή και άλλων λόγων να μην ανταποκρίνονται όπως θα έπρεπε στο κάθε θέμα»
Η λύση
«Πιστεύω ότι πολλά από αυτά θα μπορούσαν να αλλάξουν αν το κράτος παραχωρούσε κάποια οικονομική ανεξαρτησία στις Κοινότητες, γιατί η πάγια εντολή δεν είναι αρκετή ούτε και ευέλικτη για να χρησιμοποιηθεί, θα μπορούσαν να δοθούν πρωτοβουλίες ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας ( π.χ υπάρχει διάθεση αγροτικού συνεταιρισμού χωρίς αρμόδιο φορέα για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες)».
Ο Πολιτισμός
Πρόσφατα οι θρησκευτικές γιορτές και τα πανηγύρια συγκέντρωσαν πλήθος κόσμου στην περιοχή που έγινε πόλος έλξης και για κόσμο που ζει εκτός του χωριού. Ωστόσο μένουν πολλά ακόμη να γίνουν ώστε τα Μιστεγνά να αποκτήσουν πολιτιστικό χαρακτήρα. Πάλι το πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη χρηματοδότησης αλλά και πάγιων προβλημάτων τα οποία στέκονται εμπόδια στον εξωραϊσμό της περιοχής.
«Πολιτιστικά τα μικρά χωριά μένουν αδρανή αν σκεφτεί κανείς ότι γίνεται αγώνας για κάποια χρηματοδότηση ή κάποια πολιτιστική εκδήλωση. Το αποτέλεσμα είναι η πολιτιστική εξέλιξη αυτών των κοινοτήτων να είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται ένα πάρκο αναψυχής στην σκάλα Μιστεγνών, όμως είναι το μόνο έργο και γίνεται προσπάθεια και για αλλά εξίσου σημαντικά όπως ενεργοποίηση μελέτης για ύδρευση – αποχέτευση, εκπόνηση μελέτης οδοποιίας αγροτικών δρόμων, ανάπλαση από το Λιμενικό Ταμείο στην περιοχή λιμάνι.
Η τουριστική ανάπτυξη
«Τα Μιστεγνά είναι ένας τόπος φυσικού κάλλους και θα μπορούσαν να έχουν περισσότερο τουρισμό ντόπιο και ξένο, τα ενοικιαζόμενα να έχουν πολύ καλές προδιαγραφές ,η παραλία μας τελεί υπό την Γαλάζια Σημαία, οι χώροι εστίασης είναι εξαιρετικοί επίσης. Αυτό σημαίνει οι επιχειρήσεις προσπαθούν και εμείς ως Κοινότητα πρέπει να διεκδικήσουμε την βελτίωση των δρόμων και της συγκοινωνίας».
Η σημασία της συλλογικής προσπάθειας
Η παρουσία και η συμμετοχή των κατοίκων στα συλλογικά δρώμενα είναι σημαντική γιατί μόνο τότε μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα. Αυτό έχει φανεί όπως προανέφερα και με τις δράσεις εθελοντισμού, διότι έτσι υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξει η νοοτροπία όλων μας σε κάθε τι που μας απασχολεί και μας ενδιαφέρει. Τελειώνοντας θέλω να πω ότι η αγάπη και μόνο για τον τόπο μου είναι για μένα κινητήρια δύναμη, διότι υπάρχουν πολλές αντίξοες συνθήκες και χρειάζεται καθημερινός αγώνας τον οποίο και δίνω».
Ολοκληρώνοντας η Χριστίνα Κουρτζή ευχαριστεί τον Δήμαρχο Παναγιώτη Χριστόφα και τους Αντιδημάρχους που ως τώρα έχει συνεργαστεί :
«Εύχομαι στην θητεία μου να βάλω το λιθαράκι μου ώστε το χωριό μου και ο τόπος γενικότερα να πάει ΜΠΡΟΣΤΑ όπως και η Δημοτική αρχή με την οποία συντάχθηκα και συμπορεύομαι, για τις λύσεις των προβλημάτων μας Πιστεύω στα ζωντανά χωριά και πιστεύω ότι ο τόπος μας θα αλλάξει προς το καλύτερο».