21η Απριλίου 1967: Η νύχτα που πέθανε η Δημοκρατία

Σαν σήμερα πριν 58 χρόνια, η Ελλάδα εισήλθε στη σκοτεινή περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών

Σαν σήμερα, στις 21 Απριλίου 1967, η Ελλάδα βυθίστηκε σε μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας της, καθώς η Χούντα των συνταγματαρχών κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα στην Αθήνα. Ήταν η αρχή μιας επταετίας καταστολής, διώξεων, βασανιστηρίων και απόλυτης φίμωσης της πολιτικής και κοινωνικής έκφρασης.

Η πραξικοπηματική ενέργεια της τριανδρίας Παπαδόπουλου, Παττακού και Μακαρέζου στόχευε στην αναχαίτιση του εκδημοκρατισμού της ελληνικής κοινωνίας και στην αποτροπή μιας προαναγγελθείσας κίνησης του βασιλιά και ανώτερων στρατιωτικών. Η επιβολή του καθεστώτος έγινε τα ξημερώματα με την κινητοποίηση μονάδων του στρατού, την κατάληψη του ραδιοφωνικού σταθμού και τη μαζική σύλληψη πολιτικών και πολιτών.

Όπως επισημαίνει ο Τάσος Σακελλαρόπουλος, διευθυντής Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, η χούντα ήρθε να ανατρέψει μια καθοριστική πορεία φιλελευθεροποίησης που είχε ξεκινήσει από τις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Η «νίκη του Γράμμου» χρησιμοποιήθηκε ως προσχηματικό ιδεολογικό εργαλείο για τη διατήρηση της εξουσίας και την αναστολή των δημοκρατικών θεσμών. Οι συνταγματάρχες εκμεταλλεύθηκαν τις αδυναμίες του πολιτικού συστήματος και στηρίχθηκαν σε παρακρατικούς μηχανισμούς του μετεμφυλιακού κράτους για να κυριαρχήσουν.

Η επταετία της δικτατορίας κορυφώθηκε με την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 και το πραξικόπημα Ιωαννίδη κατά του Μακαρίου στην Κύπρο, γεγονός που οδήγησε στην τουρκική εισβολή και τελικά στην πτώση του καθεστώτος τον Ιούλιο του 1974.

Σήμερα, 58 χρόνια μετά

Η 21η Απριλίου δεν είναι απλώς μια επέτειος. Είναι μια υπενθύμιση για το πόσο εύθραυστη μπορεί να αποδειχθεί η δημοκρατία όταν αμφισβητούνται οι θεσμοί και υπονομεύεται η πολιτική ελευθερία. Κάθε χρόνο, η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας αποτίει φόρο τιμής στους ανθρώπους που αντιστάθηκαν, στους εξόριστους, στους φυλακισμένους, στους νεκρούς του Πολυτεχνείου, αλλά και σε όλους όσοι υπερασπίστηκαν την ελευθερία με κόστος προσωπικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙΡΟΣ