«Με σεβασμό στη φύση, τον πολιτισμό και την κληρονομιά μας, σας παρουσιάζουμε 3 βιωματικές εμπειρίες που πραγματοποιούνται στη Σαντορίνη, τη Μύκονο και το Σίγρι της Λέσβου, αλλά και εν πλω, με άξονα τον Ελαιοτουρισμό, “The next big thing”, όπως πρόσφατα έγραψαν με πηχυαίους τίτλους οι Financial Times και Olive Oil Times», υπογράμμισε η Φωτεινή Τιρπιντήρη, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελαίας Νήσος Λέσβος και Αντιπρόεδρος της Falcon S.A., ως ομιλήτρια τόσο στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Yachting 2023, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 17 και 18 Φεβρουαρίου, όσο και στο B2B Travel & M.I.C.E. Event Athens 2023, που διεξήχθει επίσης στην Αθήνα, στις 27 και 28 Μαρτίου.
Η τουριστική αξιοποίηση της ελαιοκληρονομιάς της χώρας μας, δεν περιλαμβάνει μόνο τα ασημοπράσινα τοπία ελαιώνων ή τις παλαιές και σύγχρονες βιομηχανικές και προβιομηχανικές εγκαταστάσεις παραγωγής, αλλά και τα ίδια τα προϊόντα της καλλιέργειας αυτής, τις γνώσεις τις σχετικές με την ελιά και το ελαιόλαδο, τους μύθους, τους θρύλους και τα έθιμα που συνδέονται με την ελαιοκαλλιέργεια και βέβαια την κάθε τοπική γαστρονομία, που στηρίζεται στην ελιά και τα παράγωγά της. “Ας γίνει η τροφή το φάρμακο μας” είπε ο Ιπποκράτης και δεν είναι λίγες οι σύγχρονες μελέτες, που έχουν αδιάψευστα αποδείξει τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου και τη σημαντική συμβολή του στην ευεξία του ανθρώπινου οργανισμού.
Αν θελήσουμε, ωστόσο, να πιάσουμε το νήμα αυτής της ιστορίας από την άκρη του, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι εδώ και χρόνια ο Γαστρονομικός Τουρισμός έχει γνωρίσει τέτοια άνοδο, ώστε δικαιωματικά συμπεριλαμβάνεται πλέον μεταξύ των κυριότερων ταξιδιωτικών τάσεων παγκοσμίως. Οι ανά τον κόσμο foodies -όπως καθιερώθηκε να αποκαλούνται όλοι όσοι με γαστρονομικά κριτήρια επιλέγουν όχι μόνο τα ταξίδια τους, αλλά και οργανώνουν την καθημερινότητά τους-, εκδηλώνουν ένα βαθύ και ουσιαστικό ενδιαφέρον για τις γαστρονομικές κουλτούρες, το εύρος των οποίων κυμαίνεται μεταξύ της εκπαίδευσης του ουρανίσκου έως και της πλήρους εξερεύνησης μιας γαστρονομικής περιοχής, σε ό,τι αφορά τόσο στους παραγωγούς και τα προϊόντα της, όσο και στις τεχνικές μαγειρέματος ή και συντήρησης των τροφίμων.
Η τάση αυτή έχει οδηγήσει στη δημιουργία πολυάριθμων υποκατηγοριών, μεταξύ των οποίων ο Ελαιοτουρισμός ή Τουρισμός Ελαιολάδου, που μαζί με τον Οινοτουρισμό, αποτελούν τις πλέον δημοφιλείς εκφράσεις του Γαστρονομικού Τουρισμού. Ο Ελαιοτουρισμός, έχοντας ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον Ακαδημαϊκών αλλά και ερευνητών, έχει προσεγγιστεί από πάμπολλες διαφορετικές οπτικές γωνίες, μεταξύ των οποίων η μελέτη της συμβολής του στην τοπική αγροτική ανάπτυξη και της δυνατότητάς του αφενός μεν να διαφοροποιήσει το αγροτικό εισόδημα, αφετέρου δε να προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό καταναλωτών στα προϊόντα ελιάς. Στα δε Διεθνή Συνέδρια για την ελιά, εκτός από τον κρίσιμο ρόλο του ελαιολάδου ως βασική τροφή στην καθημερινή μας ζωή, οι συμμετέχοντες ομιλητές επικεντρώνονται, επίσης, στη θετική συμβολή του σε ό,τι έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή, την κυκλική οικονομία, τη βιωσιμότητα στη γεωργία και τη βιοποικιλότητα στους ελαιώνες.
Μεταξύ αυτών και το Διεθνές Συνέδριο Εlia Lesvos Confest, η 2η διοργάνωση του οποίου θα πραγματοποιηθεί στη Λέσβο το Σεπτέμβριο του 2023, με την υποστήριξη των κορυφαίων Πανεπιστημίων YALE και Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, περιλαμβάνοντας στη θεματολογία του σημαντικές ενότητες, μεταξύ των οποίων την επιστήμη, την τεχνολογία, το περιβάλλον, την επικοινωνία, αλλά και τον καθοριστικό ρόλο του πολιτισμού, της γαστρονομίας και του Ελαιοτουρισμού. O Πολιτιστικός Σύλλογος Ελαίας Νήσος Λέσβος έχοντας θέσει τα θεμέλια μιας διοργάνωσης, που τοποθετεί επάξια τη Λέσβο της Σαπφούς και του Ελύτη στο επίκεντρο των μεγάλων Διεθνών Συνεδρίων με αντικείμενο το ελαιόλαδο και σηματοδοτώντας την αφετηρία μίας νέας εποχής για την ελιά, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, στοχεύει φέτος στην περαιτέρω ισχυροποίηση του διεθνούς αποτυπώματός της, με πλουσιότερη θεματολογία και ακόμα πιο εκτενή λίστα έγκριτων ομιλητών απ’ όλο τον κόσμο. Να διευκρινίσουμε ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελαίας Νήσος Λέσβος ιδρύθηκε το 2020 με πάγιο όραμά του την ανάδειξη της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Λέσβου, αλλά και ευρύτερα της χώρας μας, με πρέσβη την ελιά, η οποία περικλείει μέσα της όλη την ιστορία, τον πολιτισμό και τη φυσική ομορφιά της Ελλάδας.
Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελαιολάδου που διακινείται στις παγκόσμιες αγορές παράγεται στη λεκάνη της Μεσογείου και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο Ελαιοτουρισμός αποτελεί μία πρακτική που συμβάλλει στην ανάδειξη ενός εμβληματικού πόρου για τη συγκεκριμένη περιοχή, προσδίδοντας περιβαλλοντική και πολιτιστική υπεραξία, μέσω της διατήρησης σημαντικών στοιχείων της ταυτότητας των ελαιοκαλλιεργητικών περιοχών. Εδώ στη Μεσόγειο, ιδιαιτέρως δε στην Ελλάδα, όπου η καλλιέργεια της ελιάς είναι κομμάτι της μακραίωνης ιστορίας του τόπου, οι επισκέπτες δεν θα μπορούσαν παρά να έχουν τη δυνατότητα να μάθουν για το τρόφιμο αυτό, το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, που καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες και σε καθημερινή βάση, ακόμα κι αν οι ίδιοι -ίσως κυρίως στην περίπτωση αυτή- προέρχονται από περιοχές του πλανήτη με γαστρονομικούς πολιτισμούς, στους οποίους κυριαρχεί η χρήση άλλων φυτικών ή ζωικών λιπαρών. Γιατί τo Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο αποτελεί το βασικό συστατικό της αρχαίας ελληνικής διατροφής, από την οποία και προήλθε η περίφημη Μεσογειακή Διατροφή, ενταγμένη στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO από το 2013. Συνδεδεμένη, λοιπόν, ακατάλυτα με την κουλτούρα και τον πολιτισμό της χώρας μας, η ελιά είναι ο λαμπερός πρωταγωνιστής του ελληνικού Ελαιοτουρισμού, με το ελαιόλαδο να συμβάλλει τα μέγιστα τόσο στην ανθρώπινη υγεία, όσο και στην πλανητική, δεδομένου ότι το ελαιόδενδρο παράγει μικρότερη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα από αυτήν που απορροφά. Άλλωστε, κύριο ζητούμενο για τους απανταχού «γαστροτουρίστες», είναι τα τρόφιμα που καταναλώνουν, τόσο κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους όσο και στην καθημερινή τους διατροφή, να μπορούν να βελτιώνουν την υγεία, την ευεξία και την ευημερία τους, αλλά και να συμβάλλουν στη βιωσιμότητα των τόπων που επισκέπτονται ή κατοικούν.
Eπανερχόμενοι στις δύο σημαντικές διοργανώσεις, που αναφέρονται στην αρχή του παρόντος άρθρου, οφείλουμε να τονίσουμε ότι στο επίκεντρο των εργασιών του 2ου Πανελλήνιου Συνέδριου Yachting, που ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή του συνόλου των φορέων και των επαγγελματιών του κλάδου, βρέθηκε η συμβολή του yachting στην ανάπτυξη του τουρισμού και της οικονομίας. Στο Συνέδριο συμμετείχε το σύνολο φορέων και επαγγελματιών με σημαντική δραστηριότητα στον χώρο του Υachting, Εταιρείες Ναύλωσης και Βrokers, καθώς και ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, Μαρινών, Εταιρειών Διαχείρισης Μαρινών, Εταιρειών παρεχόμενων υπηρεσιών υποστήριξης σκαφών και κατασκευαστριών εταιρειών σκαφών. Η Φωτεινή Τιρπιντήρη συμμετείχε στο πάνελ με τίτλο «Yachting & Εκπαίδευση», με μία πλειάδα εξειδικευμένων ομιλητών.
Αντιστοίχως, στο B2B Travel & M.I.C.E. Event Athens 2023, που διοργανώθηκε με τη φροντίδα, τη 12ετή εμπειρία και τον επαγγελματισμό της έμπειρης ομάδας της εταιρείας τουριστικού marketing Respond on Demand, συμμετείχαν εκπρόσωποι Τουριστικών Γραφείων, κυρίως από χώρες όπως η Αυστραλία, η Ολλανδία, η Αγγλία, η Τσεχία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Τουρκία, η Κύπρος, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Αρμενία, προκειμένου να συναντηθούν με εκπροσώπους ελληνικών τουριστικών προορισμών και επιχειρήσεων, με στόχο να διερευνήσουν τρόπους συνεργασίας, που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα. Οι 25 προσκεκλημένοι και αυστηρά επιλεγμένοι buyers δραστηριοποιούνται στους τομείς τουρισμού Leisure, M.I.C.E., Groups, FITs, Luxury Travel, Sports Events κ.λπ.
Στο πλαίσιο των δύο αυτών υψηλού επιπέδου διοργανώσεων η Φωτεινή Τιρπιντήρη είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στους συμμετέχοντες διαδραστικές βιωματικές εμπειρίες Ελαιοτουρισμού, που υλοποιούνται σε ελληνικά νησιά και συνδράμουν στην οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, κερδίζοντας το ειλικρινές ενδιαφέρον του κοινού. Η μοναδική ελληνική γαστρονομία, με βασικό πρωταγωνιστή το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αποτελεί αναμφισβήτητα το πλέον ταιριαστό συστατικό μιας τέτοιας εμπειρίας και αναπόσπαστο μέρος του εθνικού, αλλά και του τοπικού πολιτισμού. Ο γαστρονομικός τουρισμός σε συνδυασμό με το θαλάσσιο τουρισμό και ειδικότερα με το yachting δύναται να προβάλει την ιδιαιτερότητα και τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας. Δεν είναι δε λίγα τα παραδείγματα από το παγκόσμιο τουριστικό γίγνεσθαι, που μιλούν για τη μετατροπή τουριστικών νάνων σε τιτάνες, με όχημα ακριβώς τον ελαιοτουρισμό.
Πιο συγκεκριμένα και πάντα σύμφωνα με την εμπεριστατωμένη παρουσίαση της κυρίας Τιρπιντήρη, στη Σαντορίνη, η γευσιγνωσία και η γαστρονομία με όχημα το ελαιόλαδο και οδηγό την εμπειρία της εταιρείας Olive Oil Experience Santorini, μετατρέπεται σε ένα εκπαιδευτικό ταξίδι γνώσεων και αισθήσεων, με τελικό προορισμό τον μαγικό κόσμο του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου και την αδιαμφισβήτητη σχέση του με τη Μεσογειακή διατροφή. Στους σταθμούς του ταξιδιού αυτού περιλαμβάνεται η γευσιγνωσία 7 διαφορετικών ελληνικών ποικιλιών ελαιολάδου, από ολόκληρη την Ελλάδα και ο συνδυασμός τους με ένα ειδικά διαμορφωμένο degustation menu 7 πιάτων, υψηλής γαστρονομικής αξίας. Πρόκειται για μία μοναδική εμπειρία, η οποία προσφέρεται είτε στο Panygiri Santοrini Restaurant, είτε μπορεί, όποιος το επιθυμεί, να την απολαύσει και σε ιδιωτικούς χώρους ή να βιώσει μία αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία και εν πλω!
Aντίστοιχα στη Μύκονο, η εταιρεία Mykonos Olive Oil Tasting, με στόχο την ολιστική προσέγγιση στη Μεσογειακή διατροφή, την υγεία και την ευεξία του ανθρώπου δημιούργησε ένα αυθεντικό, διαδραστικό και εκπαιδευτικό σεμινάριο γευσιγνωσίας, το οποίο εντάσσεται ως βιωματική εμπειρία ακόμα και σε γαμήλιες δεξιώσεις, ενώ πραγματοποιείται σε βίλες, ανοιχτούς χώρους ακόμα και σε yacht ή παραλίες, προσεγγίζοντας έτσι ξένους επισκέπτες, τους οποίους φέρνει σε επαφή με το ελληνικό ελαιόλαδο και τη γαστρονομική κουλτούρα της χώρας μας.
Τέλος, στο Σίγρι της Λέσβου, το δεύτερο λιμάνι του πανέμορφου νησιού, η καρδιά του Ελαιοτουρισμού χτυπά στο νεόδμητο και επισκέψιμο ελαιοτριβείο Sigri Olive Mill, που αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα πρότυπης ελαιοκαλλιέργειας, με σεβασμό στον πλανήτη, όπου εφαρμόζεται η πλέον καινοτόμα τεχνολογία στην Eυρώπη. Πρόκειται για ένα μοναδικής αρχιτεκτονικής ελαιοτριβείο, κέντρο προβολής του πολιτισμού της ελιάς, το οποίο αποτελεί μια πράσινη επένδυση 2.000 στρεμμάτων, έκταση όπου φιλοξενούνται 40.000 ελαιόδεντρα και 20.000 άλλα δέντρα, η παρουσία των οποίων μεταμόρφωσε την άγονη γη σε όαση βιοποικιλότητας με μοναδική χλωρίδα και πανίδα.
«Το οικολογικό αυτό θαύμα, τόσο κοντά στο διάσημο ανά την υφήλιο Απολιθωμένο Δάσος Σιγρίου και το Παγκόσμιο Γεωπάρκο της Unesco, έχει διακριθεί από Ευρωπαϊκά κέντρα μελετών για την περιβαλλοντική συμβολή του στην ανθρώπινη και την πλανητική υγεία. Εδώ, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει ένα περίπατο στον ελαιώνα, να συμμετέχει στην διαδικασία συγκομιδής και άλεσης της ελιάς και να γευθεί την αρωματική και γευστική παλέτα από ντόπιες, ελληνικές και μεσογειακές ποικιλίες, που καλλιεργούνται στη γενέθλια γη μας, στο κτήμα Φάρος», τόνισε καταλήγονας η Φωτεινή Τιρπιντήρη.