Η Δημόσια κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του Μικρασιατικού ελληνισμού και του ένδοξου ελληνικού στρατού, 100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική τραγωδία, προχώρησε στην έκδοση του βιβλίου με τίτλο “1919-1922 : Οι εφημερίδες της Λέσβου αφηγούνται”.
Το μεγαλύτερο μέρος των πληροφοριών αντλήθηκε από άρθρα των τοπικών εφημερίδων Ελεύθερος Λόγος και Σάλπιγξ, της περιόδου 1919-1924 όταν, σχεδόν σε όλα τα φύλλα, κυριαρχούν οι πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις στη Μικρά Ασία και το προσφυγικό ζήτημα που συνέχισε να απασχολεί τη Λέσβο για πολλά χρόνια.
Σημαντικό υλικό επίσης, αντλήθηκε από το βιβλίο του Μιχαήλ Ροδά, “Η Ελλάδα στη Μικράν Ασία: 1918-1922”. Ο Μιχαήλ Ροδάς, λόγω της θέσης που κατείχε ως Διευθυντής του Γραφείου Τύπου και της Λογοκρισίας της Αρμοστείας Σμύρνης, είχε σαφή εικόνα για τα πολιτικά, διπλωματικά και στρατιωτικά τεκταινόμενα και αποτελεί αξιόπιστη πηγή πληροφοριών.
Τέλος, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο ψηφιακό αποθετήριο της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου, όπου υπάρχουν εκτενείς αναφορές για τα γεγονότα του 1922 στις ξένες εφημερίδες της εποχής.»
Το εξώφυλλο για το βιβλίο της Μαρίας Γρηγορά και της Φανής Μαρωνίτου : “1919-1922 : ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΑΦΗΓΟΥΝΤΑΙ”. έχει φιλοτεχνήσει ο Soloup