Search

Αλέξανδρος Λουπασάκης: “Είμαστε ένα ζωντανό πολυιατρείο”

Τα τελευταία χρόνια, η ανάγκη για μια “καλύτερη ποιότητα ζωής”που θα μας φέρει πιο κοντά στην αρμονία και τη μακροζωία εκφράζεται με μεγαλύτερη ένταση. Ολοένα και περισσότεροι φίλοι μας τρέχουν μαραθώνιο, κάνουν γιόγκα(αυτή η μάστιγα) και pilates ενώ τα λεγόμενα superfoods έχουν κατακλύσει την αγορά με αποτέλεσμα όλοι να γνωρίζουμε πια τι είναι το gotzi berry. Tα “μυστικά τη μακροζωίας” και της αιώνιας νεότητας απασχολούν ολόκληρα sites, εκπομπές στην τηλεόραση ενώ μονοπωλούν τις συζητήσεις γηραιότερων και μη. Πώς να ζήσουμε ως τα εκατό και να είμαστε σε “φόρμα;” Αναρωτιέται ο άνθρωπος που δουλεύει μέσα σε τίγκα καυσαέρια. Ωστόσο η ιδέα είναι παλιά όσο κι ο κόσμος: ο Παράκελσος κατάπινε χρυσάφι όπως εμείς καταπίνουμε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Μήπως όμως η λύση τελικά είναι πιο κοντά μας; Μήπως τελικά βρίσκεται εδώ στο νησί μας;

“Η Λέσβος είναι ένα νησί που έχει τα πάντα και μπορεί να σου εξασφαλίσει μια πολύ καλή και ισορροπημένη ποιότητα ζωής. Μια μέρα στην Αθήνα μετράει για δύο, όπως στην φυλακή. Τι να το κάνεις αν περπατάς στην Πανεπιστημίου και μετά τρως βιολογικά και superfoods;  Το σώμα και το μυαλό χρειάζονται καθαρό αέρα. Όλα είναι συνδυαστικά”, λέει ο γιατρός Αλέξανδρος Λουπασάκης που βρέθηκε στο νησί μας πριν από λίγο καιρό με αφορμή μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία στο Δημοτικό Θέατρο στα πλαίσια του Tedx.

Εκεί, στο γεμάτο από κόσμο φουαγιέ ο γιατρός, μας μίλησε για την “χαρούμενη ιατρική” που εξασκεί και μας έκανε να αφουγκραστούμε για λίγο το σώμα μας. Αυτό, που θα μας αποκαλύψει τον προσωπικό μας χάρτη και θα  μας οδηγήσει στους θησαυρούς που κρύβει ο ίδιος ο εαυτός μας.

Ξεκίνησε ως γιατρός γενικής Ιατρικής (απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών), άλλα γρήγορα εστίασε στον χώρο της σωματοψυχικής θεραπευτικής και της χαρούμενης αυτοθεραπείας. Στην πολυετή πορεία του, έχει υπάρξει δημιουργός εργαστηρίων και θεραπευτικών, βιωματικών προγραμμάτων, ραδιοφωνικός παραγωγός και συγγραφέας. Επιπλέον, αυτοχαρακτηρίζεται ως «γιατρός performer in stand up medicine» και έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και πολιτιστικούς φορείς ως inspirational speaker. Από τη δεκαετία του 80 ασχολήθηκε με την βελονοθεραπεία και το 2003 έγραψε για πρώτη φορά για την γελωτοθεραπεία στο βιβλίο του “Γέλιο,η καλύτερη θεραπεία”. Πιστεύει, πως «μέσα μας όλοι έχουμε ένα γιατρό, που λέγεται φύση. Αυτός ο γιατρός μπορεί να κάνει πάρα πολλά για μας, αρκεί να τον αφήσουμε».

“Όλοι έχουμε μέσα μας περιοχές δύναμης και υγείας, που διαρκώς κάνουν παρέα και φλερτάρουν, με περιοχές αδυναμίας και εξασθένησης. Όλοι μέσα μας έχουμε ένα ζωντανό πολυϊατρείο με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων. Έχουμε μέσα μας παθολόγο, ουρολόγο, γυναικολόγο, ψυχίατρο κ.ά. Εάν λοιπόν, θέλουμε να συνδεθούμε με τη δύναμη μας, αξίζει να μάθουμε την χαρούμενη ενεργοποίηση του εσωτερικού μας γιατρού. Αξίζει να καλλιεργήσουμε την ολόπλευρη ενδυνάμωση του εσωτερικού μας ποιητή, στο ανοσοΠοιητικό μας σύστημα”

Τελευταίο του επίτευγμα, η κλινική γέλιου, ένα κινητό σχολείο “χαρούμενης ιατρικής”  στην  οποία μαθαίνουμε τους τρόπους εκείνους που θα μας φέρουν κοντά  στον εσωτερικό γιατρό μας:

“Χρειαζόμαστε περισσότερα σχολεία από ιατρεία”, λέει ο γιατρός που ανακάλυψε αυτό το είδος της θεραπείας εξαιτίας ενός δικού του χρόνιου πόνου.  “Τα φάρμακα είναι χρήσιμα,  όμως όταν απευθυνόμαστε σε χρόνιες παθήσεις και δυσλειτουργίες θα πρέπει να αναζητήσουμε κι άλλους δρόμους,θα πρέπει να βρούμε και τα δικά μας φυσικά παυσίπονα”.

Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να πετάξουμε τα φάρμακα, εξηγεί ο γιατρός:

Για να φτιάξει ο οργανισμός τα δικά του φάρμακα, τα δικά του “οπιούχα” που έχουν ενδογενή παραγωγή, θα πρέπει να έχει τις κατάλληλες θρεπτικές ουσίες, Γιατί αν δεν έχω μαγνήσιο, ψευδάργυρο και Ω3 πως θα φτιάξω τα δικά μου οπιούχα, τα δικά μου παυσίπονα; Και γιατί παρακαλώ να πάρω το Ω3 σε χαπάκι αφού υπάρχει στο γαύρο και τη σαρδέλα, που έχετε άφθονη εδώ στη Μυτιλήνη; Όμως όλα τα βλέπουμε συμπληρωματικά. Για παράδειγμα η κορτιζόνη, είναι σωτήριο φάρμακο όπως όλα τα φάρμακα θα το πάρουμε. Όπως θα πάρουμε και ορμόνες όταν είμαστε έτοιμοι να πηδήξουμε απ το παράθυρο. Όμως στη συνέχεια θα κάνουμε ψυχοθεραπεία. Πρέπει να αξιοποιούμε όλα τα λουλούδια. Όλα είναι για την αγκαλιά μας. Για παράδειγμα από το να παίρνω σε χρόνια βάση παυσίπονα εξαιτίας ενός αυχενικού συνδρόμου που έχω  προτιμώ να κάνω ασκήσεις χαλάρωσης. Έτσι μαθαίνω να συνομιλώ με το σώμα μου”.

 

Ο χαρούμενος γιατρός πραγματοποιεί σεμινάρια χαρούμενης ιατρικής σε όλη την Ελλάδα .Μάλιστα θα ήθελε πολύ σε ένα “καθαρό” περιβάλλον σαν τη Λέσβο να μεταδώσει τη χαρά του γιαυτό που κάνει.Ποια είναι όμως τα “μυστικά της μακροζωίας” σύμφωνα με την χαρούμενη ιατρική και τι είναι η κλινική γέλιου;

“Πρακτικά η κλινική γέλιου είναι ένα θεραπευτικό πρόγραμμα, κομμάτι στης χαρούμενης ιατρικής, ένα κινητό σχολείο που έχω φτιάξει και το πάω σε θέατρα, σε γήπεδα, σε δάση, σε βουνά, σε παραλίες. Εκεί γίνεται ένα μάθημα χαρούμενο. Ξέρετε οι άνθρωποι έχουμε ανάγκη τα βασικά. Όλοι είμαστε φτιαγμένοι από σώμα, από νου και από συναίσθημα. Για να φτιάξεις ένα ρετιρέ, που είναι η καλή υγεία πρέπει να χτίσεις και του υπόλοιπους ορόφους. Πώς μπορώ δηλαδή εγώ αν τρώω σκουπίδια να έχω τα απαραίτητα υλικά για να φτιάξω τους κατάλληλους νευροδιαβιβαστές; Αν τρώω όλη τη μέρα ζάχαρη πως θα φτιάξω τη δική μου σεροτονίνη;”

Η συζήτηση για την σωστή διατροφή και τα μυστικά της μακροζωίας είναι μεγάλη. Τα τελευταία χρόνια στο διαδίκτυο κυκλοφορούν επίσημες και ανεπίσημες έρευνες που μας σπρώχνουν αν τρώμε αυτό ή εκείνο.Τι πρέπει να κάνουμε για να είμαστε υγιείς;

“Εγώ προσωπικά τρώω ζωντανό φαγητό” λέει ο γιατρός , “δηλαδή καλής ποιότητας βούτυρο, λάδι, τυρί, αμύγδαλα, καρύδια. Τρώω τα πάντα αλλά με έναν συνδυασμό που ταιριάζει σε μένα. Σαλάτες, ατμόβραστα  λαχανικά με ξηρούς καρπούς και  όλες τις πηγές που έχουν πρωτεΐνες. Για μένα μένα super food είναι η ρίγανη,  το αγελαδινό βούτυρο. Συνήθως χρησιμοποιώ αυτό που είναι οικονομικό, προσιτό και είναι και κοντά μου. Από φρούτα τρώω τα μωβ,  μούρα, φραγκοστάφυλα που τα βρίσκω σε καλές τιμές στο κέντρο της Αθήνας και όταν έχω περισσότερα χρήματα μπορεί να πάρω και μερικά βιολογικά. Ο άνθρωπος χρειάζεται βασικά καθαρό αέρα και νερό”, λέει ο γιατρός που θα ήθελε ιδανικά να ζει εδώ στη Λέσβο

“Μακάρι να μπορούσα να έρθω να ζήσω εδώ, κάπου στον κόλπο της Γέρας θα ήταν ιδανικά. Όλα τα άλλα βρίσκονται.Το πρώτο πράγμα είναι ο καθαρός αέρας. Ωστόσο όλα πρέπει να τα συνδυάζει κανείς. Καθημερινά, για να φροντίζω το σώμα, τα μυαλά και τα συναισθήματα μου, χρησιμοποιώ  τροφές, βότανα, βιταμινούχες ιδέες, αγκαλιές, τραγούδια, χορούς, παιχνίδια και άλλα πολλά. Γιατί, όπως λέει και ο ποιητής φίλοι μου ” Σκηνή πας ο κόσμος εστί και παίγνιον…”