Δρ. Παναγιώτης Βογιατζής– Ακτινοδιαγνώστης εξειδικευμένος στην αξονική τομογραφία,επιστημονικός υπεύθυνος στην Ιατρική Διάγνωση -EUROMEDICA
Δεν αισθάνεται γερμανός, αν και έχει γεννηθεί στο Βερολίνο, ούτε όμως και βέρος Έλληνας.Η αλήθεια είναι ότι η περίπτωση του Δρ. Παναγιώτη Βογιατζή δεν είναι μια συνηθισμένη περίπτωση αφού πρόκειται για έναν άνθρωπο που κατόρθωσε να φιλοσοφήσει και τις δύο νοοτροπίες, να υιοθετήσει τα θετικά και να αποβάλλει τα αρνητικά στοιχεία της κουλτούρας τους.
Ο Δρ.Παναγιώτης Βογιατζής είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος του διαγνωστικού κέντρου Ιατρική Διάγνωση- EUROMEDICA στη Μυτιλήνη. Βρίσκεται στο νησί τους τελευταίους μήνες και έχει αναλάβει ένα σημαντικό κομμάτι εργασίας που απαιτεί συνέπεια και υπευθυνότητα. Για τον γιατρό όμως αυτές οι αξίες είναι τρόπος ζωής αφού γεννήθηκε, μεγάλωσε, εντρύφησε σε ένα οργανωμένο περιβάλλον και σπούδασε στο Βερολίνο έχοντας από παιδί το όνειρο να γίνει γιατρός.
Ο ίδιος μας λέει: «Μεγάλωσα σαν γερμανός, ακόμα κι αν οι γονείς μου ήταν έλληνες μετανάστες. Τίποτα στο σπίτι μας δεν θύμιζε Ελλάδα.
Ο πατέρας μου μου έλεγε κάποιες σκόρπιες ιστορίες από τα παιδικά του χρόνια στον Έβρο, αλλά δεν είχαμε ποτέ ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα. Κάτι που με έκανε να θέλω πάντα να επιστρέψω πίσω στις ρίζες μου. Σημαντικό γεγονός για την μετέπειτα πορεία μου ήταν ότι ο θείος μου ήταν ένας πολύ επιτυχημένος χειρουργός στην Κολωνία κι αυτό πάντα με έκανε να είμαι σε ένα περιβάλλον που συζητούνταν ιατρικά θέματα. Έτσι σταδιακά κόλλησα κι εγώ το μικρόβιο της ιατρικής και δεν ξέφυγα ποτέ από αυτόν τον στόχο».
Ε: Πότε ήρθατε στην Ελλάδα ;
Π.Β. «Στην Ελλάδα ήρθα όταν ήμουν 30 χρονών. Ήταν μια συνειδητή απόφαση σε μια περίοδο της ζωής μου που είχα την περιέργεια να δω πως ακριβώς ζούνε οι έλληνες. Ήθελα να τους γνωρίσω καλύτερα κι έτσι μετά από τις σπουδές μου, το διδακτορικό μου και την επαγγελματική μου σταδιοδρομία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Βερολίνου, άλλαξα ρότα και θέλησα να γίνω περισσότερο έλληνας …
Όταν έφτασα στην Ελλάδα δεν γνώριζα καλά τα ελληνικά και ακριβέστερα θα πρέπει να πω ότι δεν μιλούσα καθόλου καλά, αλλά επειδή ήμουν αποφασισμένος να ξεφύγω από το γερμανικό μοντέλο, έμαθα τα ελληνικά πολύ καλά και μπήκα στη διαδικασία να μεταφράσω τα πτυχία μου και να αναζητήσω δουλειά αρχικά στην Αλεξανδρούπολη».
Ε:Πώς ήταν η πρώτη σας επαφή με την Ελλάδα και με το σύστημά της, αν σκεφτούμε ότι προερχόσασταν από ένα οργανωμένο σύστημα;
Π.Β. «Η αρχή ήταν δύσκολη, ειδικά με το γραφειοκρατικό χάος. Δεν το έβαλα όμως κάτω.
Πρώτα εργάστηκα δίπλα στον καθηγητή μου που ήξερα από την Γερμανία και που είχε θέση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης αλλά μετά από ένα διάστημα όταν αντιλήφθηκα ότι ήμουν κατευθυνόμενος από πρόσωπα και καταστάσεις και είχα άμεση εξάρτηση από το σύστημα έκανα στροφή στον ιδιωτικό τομέα όπου τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο σου έδινε περισσότερη ασφάλεια και προοπτική ».
Ε:Στο βιογραφικό σας έχετε και μια επαγγελματική διαδρομή στην Αμερική..
Π.Β. «Ναι ακριβώς. Όταν πλέον είχα κατασταλάξει ότι θα στρεφόμουν στον ιδιωτικό τομέα, θέλησα να κάνω μια εξειδίκευση στην Αμερική γιατί όπως γνωρίζετε η γνώση -ειδικά στο επάγγελμα μας – δεν σταματάει ποτέ. Έφυγα λοιπόν στην Αμερική για μερικά χρόνια όπου παράλληλα με την μετεκπαίδευση μου εργάστηκα και εκεί αποκομίζοντας πολλά, αλλά κυρίως μαθαίνοντας πάλι μια άλλη νοοτροπία και έναν καινούριο λαό. Μετά από 3 χρόνια όμως και αφού τα παιδιά μου μεγάλωναν αποφασίσαμε με τη σύζυγό μου να επιστρέψουμε στην Ελλάδα, αφού ήθελαν να έχουν ρίζες και να μεγαλώσουν στον τόπο που γεννήθηκαν. Τότε ήταν που μαζί με συναδέλφους μου ξεκινήσαμε να παρέχουμε ιατρικές υπηρεσίες σε νέα διαγνωστικά κέντρα που ανοίγαμε κατά τόπους σε περιφέρειες και που αργότερα συγχωνεύτηκαν με τον όμιλο EUROMEDICA. Σήμερα λοιπόν είμαι βασικός συνεργάτης του ομίλου και γι’ αυτό το λόγο βρίσκομαι και στην όμορφη Λέσβο για να υποστηρίξω επιστημονικά το διαγνωστικό κέντρο ».
Ε:Θεωρείτε ότι οι ιατρικές παροχές στο νησί είναι επιπέδου αντάξιου των μεγάλων πόλεων;
Π.Β. «Πραγματικά μου έχει κάνει εντύπωση το υψηλό επίπεδο τόσο των παροχών υγείας όσο και του ιατρικού δυναμικού του νησιού που απαρτίζεται από συναδέλφους αξιόλογους και κυρίως ενημερωμένους. Είναι σημαντικό για αυτούς που ζουν εδώ να αισθάνονται ασφάλεια σε ότι έχει να κάνει με την υγεία τους και στον λίγο χρόνο που είμαι εδώ το έχω αντιληφθεί. Σήμερα αν και η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση μιας μεγάλης αλλαγής σε ότι αφορά το σύστημα υγείας της, οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα τους ακόμη και στην επαρχία. Κάτι που δεν γίνονταν σε καμία περίπτωση παλιά. Ας μην ξεχνάμε ότι με τα νέα δεδομένα η ιδιωτική περίθαλψη θα μπορεί σε λίγο καιρό να προσφέρει ακόμη περισσότερα σε όσους το έχουν ανάγκη».
Ε:Ως γιατρός θεωρείτε ότι στην Ελλάδα μπορείτε να καταξιωθείτε καλύτερα, τόσο κοινωνικά όσο και επαγγελματικά, από ότι στο εξωτερικό;
Π.Β. «Όπως προείπα έχω εργαστεί σε διάφορες χώρες του κόσμου και αυτό για μένα ήταν μια μεγάλη εμπειρία γιατί συνάντησα ανθρώπους και περιστατικά που με έκαναν καλύτερο γιατρό και καλύτερο άνθρωπο.
Όμως θα πρέπει να πούμε ότι στην Ελλάδα το επάγγελμα ή λειτούργημα αν θέλετε του γιατρού, αντιμετωπίζεται τελείως διαφορετικά από τον κόσμο. Εδώ ο γιατρός έχει αναγνώριση και συνάμα καταξίωση από τους ασθενείς κυρίως, κάτι που στο εξωτερικό δεν ισχύει αφού οι σχέσεις είναι τελείως απρόσωπες …»
Ε:Υπάρχουν στιγμές που σας κουράζει η ανοργανωσιά της Ελλάδας σε συγκεκριμένους τομείς;
Π.Β. «Πολλές φορές αισθάνομαι ότι θα ήθελα να ήμουν σε ένα πιο οργανωμένο σύστημα και να ζω πιο προγραμματισμένα.
Η αλήθεια είναι ότι το σύστημα στην Ελλάδα σε κάνει να ζεις λιγάκι μέσα στην αβεβαιότητα, άλλα από την άλλη αν βάλεις στη ζυγαριά όλα τα θετικά αυτής της χώρας όπως τη φύση, το πράσινο, την ηλιοφάνεια που είναι δεδομένη σχεδόν όλο το χρόνο, τους ανθρώπους, τότε σίγουρα σε κάνει να βάζεις πίσω όλα αυτά που σ’ ενοχλούν. Κι εσείς εδώ ζείτε σε ένα υπέροχο νησί με ανθρώπους ζεστούς και εγκάρδιους και βέβαια έχετε ένα φυσικό τοπίο που μπορεί καθημερινά να σου φτιάχνει τη διάθεση βλέποντας το».
- Η Ιατρική Διάγνωση Λέσβου – Euromedica ιδρύθηκε το 2005 από την Ιατρό-Ακτινοδιαγνώστρια Δρ. Μαριάνθη Παντελέλη, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
- Είναι ένα Διαγνωστικό Κέντρο στην Παγανή Μυτιλήνης, σε χώρο 500 τ. μ. στο 2οχλμ Μυτιλήνης-Καλλονής.
- Οι συνεργαζόμενοι ιατροί με το κέντρο είναι : o Δρ. Βογιατζής Παναγιώτης, Ακτινολόγος ιατρός και επιστημονικά υπεύθυνος,
- η Παπαδοπούλου Στέλλα, Ακτινολόγος ιατρός,
- o Ασημακόπουλος Γιώργος, Χειρουργός Μαστού,
- ο Λίβανος Παναγιώτης, Γυναικολόγος ιατρός,
- ο Κορδίλας Θανάσης, Γυναικολόγος ιατρός.
- Ο χώρος είναι εξοπλισμένος με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας.
- Διαθέτει Μαγνητικό Τομογράφο 1,5 Tesla της General Electric, Αξονικό Τομογράφο 64 τομών της Siemens, όπου εκτός από τις κλασσικές Τομογραφίες Εγκεφάλου και Σώματος μπορούν να γίνουν και Αξονικές Αγγειογραφίες, Αξονική Στεφανιογραφία, Αξονική Κολονογραφία και Χαμηλής δόσης Αξονική Τομογραφία Πνεύμονα.
- Υπερηχοτομογράφο -Triplex, Μαστογράφο ψηφιοποιημένο, Μέτρηση Οστεοπόρωσης DEXA, Απλό ψηφιοποιημένο Ακτινολογικό, Βιοπαθολογικό – Μικροβιολογικό εργαστήριο με Επιστημονικά υπεύθυνο τον Ιατρό Παντελίδη Νίκο, Ιατρείο Αλλεργιολογικό με Ιατρό τον Λάμπρο Καλόγηρο, Ιατρείο Φυσικής Ιατρικής και αποκατάστασης με τον Ιατρό Αθανάσιο Τσιβγούλη και τέλος
- στο κτίριο επί της Ελ. Βενιζέλου 22, στον Μακρύ Γιαλό, έναντι Μαρίνας Μυτιλήνης, Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής για τις εξετάσεις Σπινθηρογραφημάτων όπως και τεστ Κοπώσεως με θάλιο, με υπεύθυνο Ιατρό τον κ. Δημήτριο Μπούντα.
- Συμβεβλημένοι με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Για πληροφορίες – Ραντεβού, καλέστε στο τηλ. κέντρο 2251042101. Σύντομα, στον ισόγειο χώρο, επίσης στην Παγανή, θα λειτουργήσει, σε 550 τ. μ., και Κέντρο Αποκατάστασης Ανοικτής Νοσηλείας, με υπεύθυνο Ιατρό, τον κ. Αθανάσιο Τσιβγούλη, Φυσίατρο, όπου θα εξυπηρετούνται Νευρολογικά, Ρευματολογικά, Ορθοπεδικά, Καρδιολογικά κ.ά. περιστατικά, που χρήζουν αποκατάστασης.