Search

Οι τρεις Ισπανοί διασώστες μιλούν στην “Die Welt” για την σύλληψή τους στην Ελλάδα εν αναμονή της δίκης

Στους τρεις ισπανούς πυροσβέστες που απειλούνται με φυλάκιση στην Ελλάδα επειδή βοήθησαν στη διάσωση προσφύγων αναφέρεται η έντυπη έκδοση της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt». Το εκτενές ρεπορτάζ, ανταπόκριση του Adrian Arab από τη Σεβίλλη, για τους τρεις ακτιβιστές-εθελοντές έχει τίτλο «Οι διωκόμενοι ήρωες» και υπότιτλο «Τρεις Ισπανοί πυροσβέστες βοηθούν στην Ελλάδα να διασωθούν πρόσφυγες στη θάλασσα. Τώρα οι διασώστες απειλούνται με φυλάκιση».

Όπως επισημαίνεται, οι Μανουέλ Μπλάνκο, Ενρίκε Ροδρίγκες και Χούλιο Λατόρε, ενεργά στελέχη του ισπανικού πυροσβεστικού σώματος, οι οποίοι υποκινούμενοι από όσα εκτυλίσσονταν τον χειμώνα του 2015 στο Αιγαίο και ιδιαίτερα μετά τη δημοσιοποίηση της εικόνας του άψυχου κορμιού του μικρού Αϊλάν, αποφάσισαν να μεταβούν στη Λέσβο προκειμένου να συνδράμουν τις προσπάθειες των λιμενικών αρχών και ανθρωπιστικών οργανώσεων στη διάσωση των ναυαγών προσφύγων.
Σύμφωνα με όσα καταθέτουν στην «Die Welt», παρά το γεγονός ότι αρχικά ενημερώθηκαν πως δεν υπήρχε έλλειψη προσωπικού στην περιοχή, με την άφιξή τους στη Λέσβο διαπίστωσαν σοβαρές ανεπάρκειες. Οι ίδιοι έφτασαν εκεί κατόπιν σχετικής συνεννόησης από την ισπανική υπηρεσία στην οποία υπάγονται – τους έδωσε άδεια να μεταβούν στη Λέσβο ως μέλη επίσημης αποστολής από την Ισπανία, όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και ανθρωπιστικές κρίσεις. Κατόπιν, προσθέτουν στις αφηγήσεις τους, ότι μετά την άφιξή τους παρουσιάστηκαν στις αρμόδιες λιμενικές αρχές της Λέσβου που ήταν ήδη ενήμερες για την έλευση και την ιδιότητά τους, καθώς είχε προηγηθεί κοινοποίηση των ονομάτων τους από την ισπανική τοπική κυβέρνηση στην ελληνική πρεσβεία.
Οι ισπανοί διασώστες σημειώνουν στη συνέχεια ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας τους στην περιοχή συμμετείχαν σε επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων που μεταφέρονταν από τους διακινητές δια θαλάσσης και απειλούνταν με πνιγμό όταν τα πλοιάρια στα οποία επέβαιναν βούλιαζαν. Η ενημέρωση για τον εντοπισμό πλοιαρίων με πρόσφυγες που κινδύνευαν γινόταν μέσω ενός συστήματος ανταλλαγής μηνυμάτων whats-app όπου ήταν συνδεδεμένοι εκατοντάδες συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων και τα μέλη της ομάδας της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες και το Λιμενικό.
Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι ισπανοί πυροσβέστες, «μέχρι σήμερα δεν ξέρουμε ακριβώς από πού έρχονταν τα μηνύματα για τους ναυαγισμένους πρόσφυγες. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν σωστά». Επιπλέον, διατηρούν μέχρι σήμερα βιντεοσκοπημένο υλικό από τις επιχειρήσεις διάσωσης που διεξάγονταν σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες λόγω των καιρικών συνθηκών, ενώ εκτιμούν ότι θα πρέπει να έσωσαν συνολικά πάνω από 1.000 πρόσφυγες και δηλώνουν συγκλονισμένοι από όσα βίωσαν το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Οι ισπανοί διασώστες επισημαίνουν ότι τη νύχτα μεταξύ της 14ης και της 15ης Ιανουαρίου 2015 έλαβαν ένα ακόμη μήνυμα μέσω whats-app για ένα πλοιάριο με πρόσφυγες που είχε ναυαγήσει, με αποτέλεσμα να σπεύσουν στο σημείο όπου είχε υποδειχθεί προς διάσωση όσων κινδύνευαν. Ύστερα από τετράωρη άκαρπη αναζήτηση, επέστρεψαν στην ακτή όπου τους περίμενε το Λιμενικό για να τους υποβάλει σε διαδικασία ανάκρισης σχετικά με το ποιος ήταν ο λόγος της παρουσίας τους στο νησί.
Για τους ισπανούς διασώστες αυτό αρχικά θεωρήθηκε «αστείο», με δεδομένο ότι ήταν ήδη γνωστοί για τη δράση τους στις αρμόδιες αρχές της περιοχής, αλλά στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι είχαν συλληφθεί και ότι είχε δρομολογηθεί διαδικασία σε βάρος τους με την κατηγορία της ένοπλης και παράνομης μεταφοράς μεταναστών χωρίς δικαίωμα παραμονής.
Κρατήθηκαν επί τριήμερο από τις ελληνικές αρχές, χρόνος κατά τον οποίο για τη σίτισή τους φρόντιζαν οι συνάδελφοί τους. Κατόπιν αποφασίστηκε η απελευθέρωσή τους με την καταβολή εγγύησης 5.000 ευρώ για τον καθένα και έκτοτε αναμένουν τη δικαστική διαδικασία που καθυστέρησε λόγω της εξάμηνης αποχής των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους. Όπως εκτιμάται, η έναρξη της δίκης τοποθετείται τουλάχιστον στα μέσα του 2017, ενώ την ίδια στιγμή οι κατηγορούμενοι ζητούν σαφήνεια σχετικά τους λόγους της σύλληψής τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μανουέλ Μπλάνκο δηλώνει ότι μπορεί μόνον να εικάζει ότι η δίωξή τους είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι εκείνος και οι συνάδελφοί του ανέλαβαν το έργο της ακτοφυλακής και ότι οι αρχές δεν ήθελαν να γίνει φανερή η γύμνια τους.

Τέλος, σημειώνεται ότι η συνήγορος των τριών πυροσβεστών κυρία Πάουλα Σμιτ Πόρας, επιδιώκει μέσω της συγκεκριμένης υπόθεσης την επανεπεξεργασία της ευρωπαϊκής οδηγίας που επικαλείται η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλιστεί το ακαταδίωκτο για όσους βοηθούν πρόσφυγες για ανθρωπιστικούς λόγους. Ακόμη όμως και αν τελικώς επιτευχθεί η αλλαγή της εν λόγω οδηγίας, αυτή δεν θα μπορεί να ισχύσει αναδρομικά για τους τρεις ισπανούς διασώστες, οι οποίοι ελπίζουν ότι μέσω μίας αίτησής τους θα ασκήσουν πίεση προς την ελληνική πλευρά ώστε να αποφύγουν την καταδίκη.

(Στη φωτογραφία: Διασώστης μεταφέρει ένα μωρό ανάμεσα σε πρόσφυγες που διασώθηκαν όταν το πλοιάριο με το οποίο μετακινούνταν βυθίστηκε ενώ έπλεε προς τα παράλια της Λέσβου από την Τουρκία τον Δεκέμβριο του 2015 (AP Photo/Santi Palacios)
 Πηγή: Το Βήμα