Search

Στη φάρμα του Ζούκο: Γάλα γαϊδούρας από τα Μέσα της Λέσβου

Μια φάρμα διαφορετική από τις άλλες έχει δημιουργήσει εδώ και αρκετά χρόνια ο Ζούκο  στα Μέσσα της Λέσβου.  Ο λόγος για την φάρμα εκτροφής γαϊδουριών,  μια έκταση  5.000 στρεμμάτων δίπλα στη θάλασσα,  όπου μεγαλώνουν τα γαϊδουράκια  έχοντας μια προσεχτική διατροφή, αλλά και τα πολύτιμα συστατικά της παραθαλάσσιας γης όπου και βόσκουν, εξασφαλίζοντας  την καλύτερη ποιότητα γάλακτος και  ως  εκ τούτου και την άριστη ποιότητα παραγωγής  προϊόντων.

Ο Ζούκο γεννήθηκε  στη Σερβία όπου σπούδασε φυσιοθεραπευτής. Από μικρός ασχολήθηκε με την ιππασία, τους αγώνες εμποδίων και εργάστηκε ως εκπαιδευτής αλόγων. Το 1995 βρέθηκε τυχαία  στην Ελλάδα όπου εργάστηκε σε ιππικούς ομίλους εκπαιδεύοντας  μικρά άλογα  ενώ  κατέληξε  να εργάζεται  στον ιππόδρομο της Αθήνας, ως αναβάτης προπόνησης. Αργότερα  βρίσκεται στην Κρήτη  με μια Γαλλική ομάδα και ειδικεύεται στη θεραπευτική ιππασία  για άτομα με ειδικές ανάγκες.  Έτσι λοιπόν σε συνδυασμό με την κατάρτιση του ως φυσιοθεραπευτής  και με γνώσεις λογοθεραπείας, δημιουργεί ένα κέντρο στην Κρήτη για μικρά παιδιά με γαϊδουράκια. Μετά από παρότρυνση από συνεργάτη του, έρχεται στη Λέσβο. Εδώ στην προσπάθεια του να  δημιουργήσει μια φάρμα για θεραπευτική ιππασία  έχοντας την γνώση και την εμπειρία, αποφασίζει να ασχοληθεί με την παρασκευή καλλυντικών και θεραπευτικών προϊόντων  από γάλα γαϊδούρας που τόσο ωφελούν τον άνθρωπο με τις μοναδικές τους ιδιότητες.

Το γάλα γαϊδούρας

Οι θεραπευτικές και καλλυντικές δράσεις του γάλακτος γαϊδούρας  είναι γνωστές από την αρχαιότητα καθώς λέγεται ότι η βασίλισσα της Αιγύπτου Κλεοπάτρα συνήθιζε να το χρησιμοποιεί για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Στις μέρες  μας πολλά καλλυντικά  προϊόντα (σαμπουάν, σαπούνια, κρέμες) περιέχουν  γάλα γαϊδούρας.  Τα τελευταία όμως χρόνια  έντονο ερευνητικό ενδιαφέρον παρουσιάζεται και όσον αφορά στη διατροφική  του αξία πιθανόν εξαιτίας της παρόμοιας σύνθεσης του με το μητρικό γάλα. Η απάντηση είναι ξεκάθαρα  ναι και ο κύριος λόγος είναι ότι έχει ελάχιστες  συγκεντρώσεις αντιβιοτικών και ορμονών σε σύγκριση με  άλλα είδη γάλακτος (με εξαίρεση το κατσικίσιο που και αυτό έχει συνήθως χαμηλές συγκεντρώσεις).

Ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα του είναι η περιεκτικότητα  του σε λιπαρά  η οποία είναι πολύ χαμηλότερη (0,3 έως 1,8%) σε σύγκριση με το αγελαδινό γάλα, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί  πλούσια πηγή λινολενικού και λινολεϊκού οξέος)  δύο απαραίτητων  λιπαρών οξέων  που δεν μπορεί να τα συνθέσει ο οργανισμός μας  και τα οποία εμπλέκονται σε πολλά μεταβολικά  μονοπάτια.  Επιπρόσθετα η κατανάλωση γάλακτος γαϊδούρας   φαίνεται να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα  του οργανισμού μας λόγω της υψηλής συγκέντρωσης   του σε λυσοζύμη (ένζυμο που  ασκεί ισχυρή αντιβαρκηριακή  δράση) συγκέντρωση  υψηλότερη ακόμα και από αυτή του μητρικού γάλακτος. Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας  που προκαλεί ιδιαίτερο  ερευνητικό  ενδιαφέρον γύρω από το γάλα γαϊδούρας  είναι η περιοχή του έναντι του αγελαδινού  σε άτομα που πάσχουν από σύνδρομο αλλεργίας  στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος CMA.  Δεν αναφερόμαστε σε δυσανεξία στη λακτόζη αλλά σε αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, μια κατάσταση πολύ πιο περίπλοκη.

Ο Ζούκο γνωρίζοντας καλά πλέον μετά την μακρόχρονη  εμπειρία του τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει το γάλα της γαϊδούρας χρησιμοποίησε τα πολύτιμο γάλα  και έφτιαξε εξαιρετικά προϊόντα  χωρίς τη χρήση κανενός χημικού πρόσθετου, εξασφαλίζοντας έτσι τη μέγιστη ποιότητα και αποτελεσματικότητα των προϊόντων χωρίς καμία απολύτως παρενέργεια, αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μωρά, ηλικιωμένους  ή υπερευαίσθητα ή αλλεργικά άτομα. Τα προϊόντα είναι ελεγμένα και πιστοποιημένα με τις αυστηρότερες προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής  Ένωσης.

Τα προϊόντα

Κρέμα προσώπου GAGA  από γάλα γαϊδούρας  βιολογικά προϊόντα  και βιταμίνες. Διατηρεί τη σφριγηλότητα  και την ελαστικότητα του δέρματος. Εξαλείφει τις ρυτίδες και επιταχύνει την παραγωγή κολλαγόνου.  Καθυστερεί τη γήρανση των κυττάρων και ενυδατώνει. Χρησιμοποιείται στο πρόσωπο, το λαιμό και το υπόλοιπο σώμα μέρα και νύχτα.

Χειροποίητο σαπούνι  με βάση το γάλα γαϊδούρας  από τη φάρμα του Ζούκο.  Βαθύς καθαρισμός και περιποίηση του δέρματος . Ιδανικά αποτελέσματα  επιτυγχάνονται αν χρησιμοποιηθεί  σε συνδυασμό με την κρέμα GAGA.

Χειροποίητη κρέμα με γάλα γαϊδούρας κατάλληλη για δερματικές παθήσεις (έκζεμα,  ψωρίαση, ατοπικές δερματίτιδες). Ο συνδυασμός  θεραπευτικών βοτάνων σε βιολογικό ελαιόλαδο και γάλα γαϊδούρας  είναι ιδανικός για θεραπεία δερματοπαθειών  και για επούλωση πληγών που δεν κλείνουν (διαβήτης, κατάκλιση).

 Γάλα γαϊδούρας υψηλής διατροφικής αξίας ισάξιο με το μητρικό. Tα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και συχνότερα για το πόσο ωφέλιμο είναι το γάλα γαϊδούρας, το οποίο συγκρινόμενο με άλλα γάλατα έχει ελάχιστο λίπος και υψηλή περιεκτικότητα σε λυσοζύμη, ένα ένζυμο με αντιμικροβιακή δράση και θρεονίνη ένα αμινοξύ που βοηθά στη σωστή πέψη και στη δημιουργία κολλαγόνου, ενώ περιέχει και βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6, D, και E.

 Τυρί από γάλα γαϊδούρας. Ένα πανάκριβο τυρί μοναδικό στο είδος του, το οποίο γίνεται ολοένα και πιο γνωστό χάρη στις μοναδικές τους ιδιότητες και στην υψηλή διατροφική του αξία.

H  φάρμα του Ζoyko βρίσκεται στα Μέσσα της Λέσβου

Τηλέφωνο για επικοινωνία: 6937422203

Email: zoykofarm@yahho.gr

www.zoykofarm.gr