Search

Ο Teriade συνεχίζει το ταξίδι του…

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες η εκδήλωση για την προβολή του ντοκιμαντέρ Teriade στον χώρο του νέου κτηρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης. Για άλλη μια φορά το Μουσείο δημιούργησε μια άρτια εκδήλωση κατά την οποία οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο για να ανακαλύψουν τα ίχνη του σπουδαίου Τεχνοκρίτη, ίχνη που μας φέρνουν στο σήμερα.

“Πρόκειται για μια μεγάλη πολύπλευρη προσωπικότητα με εμβέλεια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό. Είναι κι ένα παράδειγμα ανθρώπου που τίμησε την πατρίδα του εξωτερικό αλλά όπως και άλλων, η πατρίδα δεν τους αναγνωρίζει το ελάχιστο δικαίωμα της προσφοράς αυτής της πνευματικής στον τόπο. Νομίζω ότι είναι ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ που έγινε από την κυρία Γκιγκιλίνη και τους συνεργάτες της  και αξίζει να προβληθεί και σε άλλα μέρη της Ελλάδας για να προβληθεί τόσο το έργο του Τεριάντ όσο και το έργο πολύ σπουδαίων ανθρώπων που έζησαν στο εξωτερικό αλλά ουσιαστικά εξυμνούν την Ελλάδα”, σημείωσε ο προϊστάμενος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλος Τριανταφυλλίδης που άνοιξε την εκδήλωση με μια θερμή ομιλία για το έργο το Στρατή Ελευθεριάδη Teriade.

 

” Η διαδικασία κινηματογράφησης του ντοκιμαντέρ TERIADE κράτησε πολλά χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων «ανακαλύψαμε ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος και τι έχει κάνει. Τον αγαπήσαμε και αυτό θέλαμε να μεταφέρουμε στο ντοκιμαντέρ», εξήγησε ο σκηνοθέτης Σίμος Κορεξενίδης, μέσα από ολιγόλεπτο βίντεο καθώς δεν μπορούσε να παρευρεθεί λόγω υποχρεώσεων.

Με μοντάζ, που συνδυάζει ιδανικά τις συνεντεύξεις όλων όσων μοιράζονται τις σκέψεις και τις αναμνήσεις τους για τον Τεριάντ μπροστά στην κάμερα, πλούσιο αρχειακό υλικό και την αποτύπωση έργων μεγάλων καλλιτεχνών από την πλούσια συλλογή του διάσημου κριτικού το ντοκιμαντέρ  πετυχαίνει να μας γνωρίσει τον Τεριάντ και να μας προκαλέσει το ενδιαφέρον να αναζητήσουμε περισσότερα για αυτόν.

Ο Τεριάντ είναι ένας από τους πολλούς Έλληνες, που διέπρεψαν και διαπρέπουν διεθνώς. Αποτελεί, όμως, όχι ως πρόσωπο, άλλα ως ιστορία, παράδειγμα της αδυναμίας της (προσκολλημένης στο πολύ παλιό παρελθόν της) Ελλάδας να αναδείξει την πλούσια, άλλα επισκιασμένη, σύγχρονη καλλιτεχνική, πολιτιστική και επιστημονική κληρονομιά της.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ “γέννησε” γνήσιες απορίες και συζητήσεις που έλαβαν χώρα μετά την προβολή του.

 

Στο ντοκιμαντέρ του Σίμου Κορεξενίδη, μιλούν για τον Στρατή Ελευθεριάδη Τεριάντ – μεταξύ άλλων – οι: Κώστας Μανιατόπουλος (Ζωγράφος- Δ/ντής Μουσείου Βιβλιοθήκης Τεριάντ), Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα (Δ/ντρια Εθνικής Πινακοθήκης), Κατερίνα Κοσκινά (Δ/ντρια Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)), Κατερίνα Καμάρα (Γεν. Γραμ. Μακεδονικού Μουσ. Μοντερνας Τέχνης), Νίκη Τσαρούχη Γρυπάρη (Δ/ντρια Μουσείου Τσαρούχη), Dominique Szymusiac(πρώην Δ/ντρια Μουσείου Matisse @ Cateau Cambresis), Κωστής Ιωάννου (ανιψιός του Οδ. Ελύτη) κ.α.