Search

Ο σεισμός της 12ης Ιουνίου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Σιγρίου

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στα πλαίσια των Καλοκαιρινών Εκδηλώσεων 2017 την Παρασκευή 28 Ιουλίου και ώρα 19:30 διοργανώνει ειδική ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την αποτίμηση της πρόσφατης σεισμικής δραστηριότητας στη Νότια Λέσβο.

Μιλούν οι : Καθηγητής Νίκος Ζούρος, Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωμορφολογίας και Περιβαλλοντικής Γεωλογίας, Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, καθηγητής Νίκος Σουλακέλλης, Εργαστήριο Θεματικής Χαρτογραφίας και Γεωπληροφορικής, Tμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου”.  Κατά τη διάρκεια της διάλεξης θα παρουσιαστούν τα επιστημονικά στοιχεία που σχετίζονται με τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017, την παρακολούθηση της εξέλιξης της σεισμικής ακολουθίας και τις επιπτώσεις της σεισμικής δραστηριότητας, αξιοποιώντας σύγχρονες μεθοδολογίες αποτύπωσης των βλαβών και των επιφανειακών διαρρήξεων. Τέλος θα διατυπωθούν τα πρώτα στοιχεία για τις αιτίες που οδήγησαν στην συγκέντρωση των βλαβών στον οικισμό της Βρίσας.

Θα ακολουθήσει περιήγηση στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου που αναφέρονται στην Γεωιστορική εξέλιξη του Αιγαίου και ειδικότερα στην εκθεσιακή ενότητα του γεωδυναμικού καθεστώτος, των ενεργών ρηγμάτων και της σύγχρονης σεισμικότητας του Αιγαίου, γνωριμία με το σεισμολογικό σταθμό Σιγρίου και παρατήρηση καταγραφών σεισμικών δονήσεων σε πραγματικό χρόνο καθώς και ενημέρωση στη σεισμική τράπεζα προσομοίωσης σεισμών.

Θα παρουσιασθεί επίσης το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς” που αξιοποιεί την προσομοίωση ισχυρών σεισμών στην σεισμική τράπεζα του μουσείου με στόχο την εξοικείωση με το φαινόμενο και την μείωση του πανικού σε περίπτωση σεισμού.

 

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους θέλοντας να συμβάλλει στην ενημέρωση των πολιτών της Λέσβου αλλά και των επισκεπτών του Μουσείου για θέματα πρόληψης και προστασίας από τους σεισμούς υλοποιεί καθημερινά στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι τη βιωματική θερινή εκπαιδευτική δραστηριότητα «ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ – ΜΑΘΑΙΝΩ ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΑΙ»Η δραστηριότητα απευθύνεται σε όλους τους επισκέπτες του Μουσείου, μικρούς και μεγάλους που θέλουν να γνωρίσουν το φυσικό φαινόμενο του σεισμού και τα μέτρα πρόληψης και προστασίας.

Η δράση περιλαμβάνεται την προσομοίωση μεγάλων και καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου. Σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή χώρα, όπως η Ελλάδα, στην οποία έχουν καταγραφεί μεγάλοι και καταστροφικοί σεισμοί, η εξοικείωση με το φαινόμενο του σεισμού και η γνωριμία με τους τρόπους προστασίας είναι εξαιρετικά σημαντική. Στόχος του Μουσείου με την προσομοίωση σεισμών στη σεισμική τράπεζα είναι να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες όλων των ηλικιών για την ανάγκη προετοιμασίας και προστασίας από τους σεισμούς ενώ με την πρωτοβουλία του αυτή το Μουσείο έρχεται να υπενθυμίσει σε όλους μας ότι η ΓΝΩΣΗ είναι η καλύτερη μέθοδος ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ από τους σεισμούς.

Η σεισμική τράπεζα του Μουσείου έχει διαστάσεις 12 τετραγωνικών μέτρων και στην επιφάνεια της δημιουργήθηκε ένα ειδικό περιβάλλον. Η προσομοίωση της σεισμικής κίνησης, αφορά δονήσεις που έχουν το μέγεθος και τη διάρκεια των πραγματικών σεισμών. Μεταξύ των σεισμών που μπορούν να βιώσουν οι επισκέπτες του Μουσείου είναι ο μεγάλος καταστροφικός σεισμός των 9,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στη βορειανατολική Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου 2011, της Κοζάνης, του San Francisco Καλιφόρνια, του Κόμπε, της Ταιβάν κ.ά.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο 2253054434, e-mail: lesvospf@otenet.grwww.lesvosmuseum.gr.