Δισέλιδο άρθρο του δημοσιογράφου Στρατή Μπαλάσκα με τίτλο «ΝΗΣΙΩΠΗ, ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ» φιλοξενείται στο τεύχος 71 (27 Ιουλίου 2017) του free-press περιοδικού του Αθηναϊκού & Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ».
Μέσα από το άρθρο παρουσιάζεται το Θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης, το πρώτο θαλάσσιο πάρκο απολιθωμάτων στον ελληνικό χώρο, το οποίο δημιούργησε Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου αλλά και οι δυνατότητες που έχει ο επισκέπτης να το επισκεφτεί με το ειδικό σκάφος με γυάλινο πυθμένα και οι μοναδικές εμπειρίες που θα ζήσει.
Ο αναγνώστης του άρθρου περιπλανιέται μέσα από το φωτογραφικό υλικό που το συνοδεύει και γνωρίζει τον μοναδικής αξίας απολιθωμένο κατακείμενο κορμό δέντρου που βρίσκεται στην παράκτια ζώνη, με τα μοναδικά πορφυρά χρώματα και την άριστη απολίθωση αλλά και την εντυπωσιακή θαλάσσια αψίδα που δημιουργήθηκε από τη δράση των κυμάτων στα ηφαιστειακά πετρώματα της Νησιώπης.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για τις θαλάσσιες διαδρομές κατά τη διάρκεια των οποίων οι επισκέπτες μπορούν μέσα από το γυάλινο πυθμένα του σκάφους να παρατηρήσουν τη βενθική χλωρίδα και πανίδα αλλά και το υποθαλάσσιο απολιθωμένο δάσος. Η θαλάσσια διαδρομή γύρω από τη Νησιώπη προσφέρει στους επισκέπτες μια συναρπαστική επαφή με το δραματικό ηφαιστειακό παράκτιο τοπίο και το υποθαλάσσιο ανάγλυφο, με τις αινιγματικές γεωμορφές, αποτέλεσμα των έντονων γεωτεκτονικών διεργασιών, των μεταβολών της στάθμης της θάλασσας και της παράκτιας υδροδυναμικής που διαμόρφωσαν το τοπίο της ευρύτερης περιοχής.
Το άρθρο ολοκληρώνεται με αναφορά για τις δυνατότητες επίσκεψης στο χερσαίο τμήμα του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης και τις 44 απολιθωματοφόρες θέσεις οι οποίες έχουν αναδειχθεί από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και είναι προσβάσιμες στους επισκέπτες μέσω περιπατητικών διαδρομών.