Η Τζέλη Χατζηδημητρίου μιλάει στον Γιάννη Παναγόπουλο και το fragilemag.gr για το Sapho Women International Festival που ξεκινάει στις 9 Σεπτεμβρίου στην Ερεσό!
Αρχικά από τη φωνή της φωτογράφου, κινηματογραφίας, ταξιδιωτικής συγγραφέως Τζέλης Χατζηδημητρίου μπορώ να καταλάβω πως είναι κουρασμένη όμως υπάρχει και κάτι ακόμα. Ο ήχος που φτάνει στα αυτιά μου έχει εκείνη τη χροιά που δίνει την εντύπωση πως κάτω από την κούραση υπάρχει μια γερή στάλα ικανοποίησης. Για τις ημέρες που θα έρθουν στο πλαίσιο του Sapho Women – φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί στη Σκάλα Ερεσσού από τις 9 έως τις 23 Σεπτέμβρη και αφορά την LGBT κοινότητα – η Τζέλη έχει αναλάβει να μιλά σε γκρουπ γυναικών για την ιστορία της Λέσβου, για την Σαπφώ, για τις κοινωνικοπολιτικές κατατάξεις που πέρασε η Ελλάδα και το Λεσβιακό κίνημα στη χώρα. Η Τζέλη έχει τις γνώσεις για να το κάνει αυτό, σίγουρα θα το κάνει με όλη της την καρδιά.
Ο πυρετός προετοιμασιών για το φεστιβάλ είναι έντονος. Η Τζέλη μας λέει πως συμμετέχουν γυναίκες από όλο τον κόσμο. Και πως στο γκρουπ της πρέπει να είναι ιδιαίτερα επεξηγηματική για την ιστορία της Λέσβου, της Ερεσού, τις κοινωνικοπολιτικές ανακατατάξεις που υπήρξαν στην Ελλάδα ως τη στιγμή της αποδοχής της ύπαρξης κοινότητας ανθρώπων διαφορετικής σεξουαλικής “συμπεριφοράς”.
“Ξέρεις υπάρχουν γυναίκες που απλά θεωρούν πως η Ερεσσός είναι μια όμορφη παραλία κάπου στην Ελλάδα όπου συγκεντρώνονται λεσβίες. Αγνοούν ακόμα και την ύπαρξη της Σαπφούς, πόσο περισσότερο τη ποίησή της. Συνήθως είναι αυτές που έρχονται για πρώτη φορά. Πρέπει να τους εξηγήσω πως το σημείο δεν είναι μια τυχαία επιλογή. Πρέπει να τους μιλήσω για την παράδοση του τόπου. Υπάρχουν γυναίκες που δεν γνωρίζουν πως, για παράδειγμα, στην Ελλάδα κάποτε είχαμε χούντα. Που δεν μπορούν να αντιληφθούν πόσο δύσκολο είναι για ένα μικρό χωριό, απομακρυσμένο από τη πρωτεύουσα, να δέχεται έναν τέτοιο αριθμό ομοφυλόφιλων γυναικών. Πως οι γυναίκες για να καταφέρουμε να εγκατασταθούμε εδώ και να γίνουμε αποδεκτές από τις τοπικές κοινωνίες έπρεπε να δοθούν αγώνες που δεν τέλειωναν με λεκτικές συγκρούσεις αλλά με ξύλο. Αυτά πέρασαν πια, όμως αν δεν ξέρεις την ιστορία σου, δεν μπορείς να εκτιμήσεις ούτε το παρόν σου.”
Το Sapho Woman-International Eressos women’s festival, είναι φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε Σεπτέμβρη για δύο εβδομάδες. Τι είδους όμως φεστιβάλ είναι; Μια σειρά γυναικών διοργανώνουν γυναικείες δράσεις που περιλαμβάνουν εκθέσεις ζωγραφικής, εναλλακτικές επιδείξεις μόδας, D.J . Set, εργαστήρια δημιουργικής γραφής, εμφανίσεις συγκροτημάτων, στρογγυλά τραπέζια, εκδρομές, περιπάτους, χάπενινγκ και πολλά πάρτυ. Έτσι δημιουργείται μια κοινότητα γυναικών που για το συγκεκριμένο διάστημα μοιράζεται και ανταλλάσσει εμπειρίες, δημιουργεί, εκφράζεται, διασκεδάζει και αναπτύσσει σχέσεις που μπορεί να κρατήσουν μια ζωή. Η Ερεσσός είναι ένας τόπος συνάντησης, μια αγκαλιά στην οποία επιστρέφουν σχεδόν όλες οι γυναίκες κάθε χρόνο. Όπου νιώθουν ασφαλείς, ελεύθερες να εκφράσουν τη σεξουαλικότητά τους αποδεκτές από τη τοπική κοινωνία. Εδώ καμιά γυναίκα δεν νιώθει μόνη, γιατί πάντα θα υπάρξει μια παρέα που θα τη καλέσει στη συντροφιά της, που θα τη κάνει να νιώσει καλοδεχούμενη. Αυτή είναι και η τεράστια διαφορά της Ερεσσού και του φεστιβάλ, από τα άλλα σημεία συνάντησης λεσβιών. Υπάρχει πάντα μια κοινότητα που νοιάζεται για τα μέλη της, δεν είναι ένα απρόσωπο ξενοδοχείο σ’ένα νησί. Φέρνει πάντα, θέλοντας και μη, τη σφραγίδα και την ενέργεια της μεγάλης ποιήτριας, της Σαπφούς, και οι γυναίκες που έρχονται κάθε χρόνο εδώ φαίνεται πως το έχουν εμπεδώσει για τα καλά!”
Πηγή: http://fragilemag.gr/