Τρόπους μείωσης του κόστους παραγωγής έχει καταφέρει να βρει ένας κτηνοτρόφος από τη Λέσβο, ο οποίος τονίζει πως είναι δυσβάσταχτο για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του νησιού. Ο Γιώργος Δουρουδής, από το χωριό Άντισσα της Λέσβου, εκτρέφει 300 πρόβατα, ενώ καλλιεργεί μηδική και ελιές. «Γεννήθηκα και μεγάλωσα μέσα στη γεωργία, καθώς έμαθα το επάγγελμα από τον πατέρα μου και έτσι αποφάσισα να συνεχίσω την εκτροφή των ζώων που διαθέταμε, κάτι που ελπίζω να κάνει και ο γιος μου τα επόμενα χρόνια», τονίζει ο κτηνοτρόφος, ο οποίος κληρονόμησε 80 ζώα από την οικογένειά του και κατάφερε να τα κάνει 300.
Ο Γ. Δουρουδής παράγει τις δικές του ζωοτροφές, μειώνοντας κατά πολύ το κόστος παραγωγής, ενώ χρησιμοποιεί και σύγχρονα μηχανήματα που βοηθούν στην εκτροφή των ζώων. Όπως αναφέρει, επίσης, συνεργάζεται με ιδιώτες για την προώθηση των προϊόντων του.
Αύξηση ζωικού κεφαλαίου
Η αύξηση του ζωικού κεφαλαίου χρειάζεται πολλή δουλειά, τονίζει ο Γ. Δουρουδής. «Η αύξηση των ζώων ήταν μονόδρομος για μένα, καθώς ένας κτηνοτρόφος δεν μπορεί να επιβιώσει με 80 και 100 πρόβατα». Στην προσπάθειά του βοήθησε, όμως, και η γνώση που απέκτησε από σεμινάρια που παρακολούθησε στο νησί του: «Έχω τελειώσει το λύκειο και έχω κάνει σεμινάρια για τον αγροτικό τομέα και συγκεκριμένα για την κτηνοτροφία. Πιστεύω ότι σε όποιο επάγγελμα και να είσαι, πρέπει να εξελίσσεσαι και να κοιτάς μπροστά. Επειδή, λοιπόν, με ενδιέφερε πολύ να αναπτύξω τις γνώσεις μου, αλλά και να αντιμετωπίσω τις δυσκολίες της περιοχής όπου βρίσκομαι, έχω ασχοληθεί, έχω διαβάσει και έχω πάει σε διάφορα σεμινάρια, όπου γίνονταν εδώ στην περιοχή μου, γιατί εδώ η περιοχή είναι δύσκολη και αντιμετωπίζουμε μεγαλύτερα προβλήματα από άλλους κτηνοτρόφους». Επίσης, αναφέρει πως το διαδίκτυο σήμερα αποτελεί έναν οδηγό ενημέρωσης και γνώσης για όλους τους αγρότες.
Κόστος εκτροφής
Ο Γ. Δουρουδής δεν άφησε τις δυσκολίες του νησιού, αλλά και της περιοχής που εκτρέφει τα ζώα του να επηρεάσουν τη δουλειά του. Αντίθετα, κατάφερε να βρει τρόπους να αναπτυχθεί. «Το κόστος εκτροφής είναι τεράστιο εδώ. Στον τόπο που βρισκόμαστε εμείς, για να φέρει κάποιος ζωοτροφές από το λιμάνι της Μυτιλήνης χρειάζεται γύρω στα 250 ευρώ το φορτηγό, το οποίο περιέχει 20 τόνους ζωοτροφή. Επίσης, είναι τα έξοδα μεταφοράς, καθώς οι ζωοτροφές έρχονται από άλλα μέρη της Ελλάδας. «Οι πιο πολλοί κτηνοτρόφοι, εκτός από μένα και πλην ελαχίστων, προμηθεύονται τις ζωοτροφές τους από τη Στερεά Ελλάδα, την Καβάλα και τη Μακεδονία. Αν και έχουμε κάποια επιδότηση μεταφορών, αυτή είναι ελάχιστη για τις ανάγκες μας», αναφέρει ο Γ. Δουρουδής.
Εκτός αυτών, όμως, τονίζει πως υπάρχει επιπλέον κόστος για να φύγουν τα τυροκομικά προϊόντα από το νησί για τα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας. «Το κόστος είναι μεγάλο και για τη μεταφορά των τυροκομικών προϊόντων, καθώς χρειάζονται πλοία, τα οποία πολλές φορές δεν φεύγουν λόγω των απαγορευτικών. Όλα αυτά δημιουργούν περισσότερα έξοδα στους εμπόρους, τα οποία, όμως, επιστρέφουν στους κτηνοτρόφους».
Για τη μείωση, όμως, ενός μεγάλου μέρους του κόστους, ο Γ. Δουρουδής έχει αποφασίσει να παράγει τις δικές του ζωοτροφές για να καλύπτει τις ανάγκες των ζώων του. «Το κόστος της εκτροφής από την πλευρά μου, που το έχω ψάξει, μειώνεται από την ποσότητα όσο περισσότερων ζωοτροφών μπορώ να παράξω. Παράγοντας, λοιπόν, μηδική και βρόμη, έχω καταφέρει να μην αγοράζω και να γλυτώνω από εκεί ένα αξιοσέβαστο ποσό».
Τεχνολογία
Ακόμη ένας τρόπος, όμως, για να βοηθήσει τη δουλειά του, αλλά και να μειώσει το κόστος εκτροφής είναι η χρήση σύγχρονων μηχανημάτων, όπως τα αρμεκτικά μηχανήματα. «Σίγουρα κάθε μηχάνημα που βγαίνει βοηθάει πολύ τη δουλειά μας, γιατί συμβάλλει στο να γίνονται οι εργασίες πιο γρήγορα. Κερδίζεις χρόνο, αφοσιώνεσαι σε άλλες εργασίες και μπορείς να ανταποκριθείς στα έξοδά σου. Με τα αρμεκτικά μηχανήματα έχουμε μειώσει τον χρόνο εργασίας και έχουμε ελαχιστοποιήσει τις κουραστικές δουλειές, όπως το άρμεγμα. Με το αμελκτήριο, η χειρότερη δουλειά για τον κτηνοτρόφο έχει γίνει πιο εύκολη», τονίζει.
Επόμενα σχέδια
Ο Γ. Δουρουδής περιμένει να ενταχθεί το «νέο αίμα» της οικογένειας στο επάγγελμα, καθώς τονίζει πως «ο γιος μου έχει αποφασίσει να ακολουθήσει την κτηνοτροφική παράδοση της οικογένειας. Έχει λάβει ακαδημαϊκές γνώσεις, ενώ δεν σταματά να ενδιαφέρεται για τον τρόπο με τον οποίο θα συμβάλει στην κτηνοτροφική μονάδα».
Τα σχέδια, όμως, του Γ. Δουρουδή δεν σταματούν εδώ, αφού, όπως ανέφερε, πρόκειται να ασχοληθεί και με την καλλιέργεια ροδιών. «Σε λίγο καιρό, θα έχουμε τα πρώτα στρέμματα, ενώ, αν όλα πάνε καλά, θα προχωρήσουμε ακόμα και στην εμφιάλωση χυμών»
Πηγή: Ύπαιθρος.gr