Την αλληλεγγύη της στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη χώρας μας και την αλληλεγγύη της στον παλαιστινιακό λαό έδειξε με την σημερινή ομιλία της στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της 11ης ετήσιας διάλεξης στη μνήμη του Νίκου Πουλαντζά, η θρυλική Άντζελα Ντέιβις, η εμβληματική προσωπικότητα του κινήματος της Μαύρης Υπερηφάνειας (Black Pride), ακτιβίστρια που φυλακίστηκε για 18 μήνες χαρακτηριζόμενη από το FBI ως μία από τους «Δέκα πιο επικίνδυνους καταζητούμενους» τη δεκαετία του 1970 και η σημαντικότερη φεμινίστρια ακαδημαϊκός με διαρκή πολιτική και ακαδημαϊκή δράση, κυρίως σε κινήματα που μάχονται για κοινωνική δικαιοσύνη σε όλο τον κόσμο.
Η Αντζελα Ντέιβις μίλησε πριν από λίγο για την πρώτη της επίσκεψη στην Ελλάδα 50 χρόνια πριν λίγο πριν το πραξικόπημα της Χούντας ενώ τόνισε πως δεν θα ξεχάσει ποτέ την υποστήριξη του ελληνικού λαού όταν ήταν στη φυλακή. “Όταν το 1970 ως το 1972 ήμουν αντιμέτωπη με τη θανατική ποινή ένας τεράστιος αριθμός ατόμων συμμετείχαν σε πορείες διαμαρτυρίας στην Αθήνα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα μηνύματα αλληλεγγύης, τα μηνύματα από πολιτικούς κρατουμένους ακόμη και ένα ξυλόγλυπτο που έφτασε στα χέρια μου από μια ελληνική φυλακή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω αυτούς, τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους”.
“Η Ευρώπη δεν είναι πια μια λευκή ήπειρος”, τόνισε η η Άντζελα Ντέιβις. “Αυτή τη στιγμή με την τεράστια μετακίνηση των πληθυσμών από τις χώρες όπου κάποτε επικρατούσε η Ευρώπη βλέπουμε τις συνέπειες της αποικιοκρατίας.Όταν η ζωή των μαύρων ανθρώπων θα “μετράει” τότε θα σημαίνει ότι κάθε μα κάθε ζωή θα μετράει”.
Η διακεκριμένη ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας της Συνείδησης και Φεμινιστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Σάντα Κρουζ αναφέρθηκε στην σημερινή επίσκεψή της στο ξενοδοχείο”City Plaza”. Εντυπωσιάστηκα από το έργο των ακτιβιστών για τους ανθρώπους που έχουν δαιμονοποιηθεί αλλά και για τη δημιουργία μιας αυτόνομης κοινωνίας. Γυρίζοντας πίσω στην Αμερική θα καλέσω τους ανθρώπους να επιδείξουν αλληλεγγύη(…)
Οι ίδιες δυνάμεις του παγκόσμιου κεφαλαίου βρίσκονται πίσω από την κρίση του προσφυγικού. Η άνοδος του σωφροβιομηχανικού συμπλέγματος έχει οδηγήσει στην επέκταση στρατηγικών φυλακής και σε άλλους θεσμούς, όπως τα σχολεία και την υγειονομική περίθαλψη, μιλάμε για θεσμούς που υπέστησαν περικοπές και έπεσαν θύματα απέναντι στον νεοφιλελεύθερο διάλογο για τον υπερατομισμό. Οποιοσδήποτε θεσμός που δημιουργήθηκε για το κοινό καλό και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινότητας καταργήθηκαν η ιδιωτικοποιήθηκαν στα σχολεία τοποθετήθηκαν ανιχνευτές μετάλλων δόθηκε περισσότερο έμφαση στην πειθαρχεία παρά στη μάθηση. Οι στρατηγικές της φυλακής καθορίζουν τις κύριες προσπάθειες της αντιμετώπισης των αναγκών των προσφύγων το ίδιο συμβαίνει και στους θεσμούς που εμπλέκονται στην κράτηση μεταναστών. Η κράτηση μεταναστών είναι η πιο επικερδής κλάδος της βιομηχανίας των σωφρονιστικών συστημάτων αυτή τη στιγμή στην Αμερική. Ιδιωτικές εταιρίες φυλακών έχουν “ανέβει” μετά την εκλογή του Τραμπ”.
Η ομιλία συνεχίζεται: Ζωντανά εδώ: