Tη στιγμή που η Μυτιλήνη διαδηλώνει ακόμη μια φορά για τα δικαιώματα των προσφύγων που φιλοξενούνται στις δομές του νησιού και κατά των κλειστών συνόρων, η είδηση ενός νέου ναυαγίου με 16 νεκρούς στο Αγαθονήσι συγκλονίζει και υπενθυμίζει με τον χειρότερο τρόπο τις συνέπειες της συμφωνίας της ντροπής.
Η παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού βρήκε πολύ κόσμο στους δρόμους σε όλη την Ελλάδα μετά την τραγωδία που κόστισε τη ζωή σε επτά παιδιά, αριθμός που δυστυχώς αλλάζει από ώρα σε ώρα καθώς ακόμη και μέχρι τις απογευματινές ώρες συνεχίζονταν ο εντοπισμός των πτωμάτων.
Στην πλατεία Σαπφούς σήμερα το μεσημέρι ο συντονισμός της Λέσβου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό μαζί με πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στις δομές του νησιού συμμετείχε μαζικά στην κινητοποίηση για να μπει φραγμός στην επίθεση σε δικαιώματα και ελευθερίες ντόπιων και μεταναστών, στην οικονομική βία της εξαθλίωσης σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας, στις διακρίσεις σε βάρος όσων έχουν διαφορετικό χρώμα, φυλή, θρησκεία, φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό, χώρα προέλευσης.
«Συνεχίζουμε να καταγγέλλουμε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που μετέτρεψε τόσο τη Λέσβο, όσο και άλλα νησιά του Αιγαίου, σε νησιά-φυλακές. Δύο χρόνια μετά τη συμφωνία, οι συνθήκες διαβίωσης στο στρατόπεδο της Μόριας παραμένουν απάνθρωπες και ανεπίτρεπτες. Δεν υπάρχει κάποια ολοκληρωμένη και δίκαιη διαδικασία ασύλου. Στη Λέσβο, μερικές δεκάδες Ελλήνων δικηγόρων καλούνται να διαχειριστούν υποθέσεις ενός προσφυγικού πληθυσμού που ξεπερνάει τους 7.000. Ο όρος της νομικής βοήθειας έχει χάσει το νόημά του. Η αυθαίρετη κράτηση των αιτούντων άσυλο καλά κρατεί”, τόνισαν μέλη των οργανώσεων που πήραν μέρος στη διαδήλωση στην πλατεία Σαπφούς
“Τα δύο τρίτα των ανθρώπων που κρατούνται στο Προαναχωρησιακό Κέντρο, δηλαδή το κέντρο κράτησης που βρίσκεται εντός του στρατοπέδου της Μόριας, είναι αιτούντες άσυλο. Οι ανύπαντροι Σύριοι άνδρες κρατούνται μόλις φτάσουν και παραμένουν υπό κράτηση καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας εξέτασης του αιτήματος ασύλου τους. Η κυβέρνηση δεν παρέχει επαρκή πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες και σε υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης. Υπάρχει διαρκής έλλειψη διερμηνέων, γεγονός που υπονομεύει τις διαδικασίες αξιολόγησης της ευαλωτότητας και παροχής ιατρικής φροντίδας. Χιλιάδες παιδιά στερούνται το δικαίωμα συμμετοχής στο επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα.
Ως αποτέλεσμα της απόγνωσης προκάλεσε η επιβολή της Ευρωτουρκικής συμφωνίας, οι απόπειρες αυτοκτονίας έχουν γίνει μια καθημερινή πραγματικότητα στα Ελληνικά νησιά. Την Τρίτη της 13ης Μαρτίου, ένας νεαρός Σύριος έπαθε ηλεκτροπληξία καθώς σκαρφάλωσε σε κολώνα της ΔΕΗ διαμαρτυρόμενος για την απόφαση εγκλωβισμού του στη Λέσβο. Επέζησε και συνεχίζει να νοσηλεύεται. Αυτή είναι μία μεταξύ αμέτρητων ιστοριών που αποκαλύπτουν τον ολέθριο αντίκτυπο που έχει η συμφωνία στις ζωές των ανθρώπων.
Η Άνοιξη έφερε μαζί της αύξηση των ροών. Το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Μαρτίου, στη Λέσβο έφτασαν 300 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά και βρέφη. Μόνο το βράδυ της Τετάρτης, 14 Μαρτίου, στη Λέσβο έφτασαν τρεις βάρκες που μετέφεραν 180 ανθρώπους. Αντί της Ευρωπαϊκής ασφάλειας που αναζητούν αυτοί οι άνθρωποι, έχουν να αντιμετωπίσουν το στρατόπεδο της Μόριας. Ο υπερπληθυσμός και οι κακές συνθήκες διαβίωσης οδηγούν σε αυξανόμενες εντάσεις. Η κατάσταση στο στρατόπεδο της Μόριας αποτελεί άμεσο αποτέλεσμα της Ευρωτουρκικής συμφωνίας και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια χιλιάδων ανθρώπων.
Καταγγέλλουμε όλες τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που φέρουν την ευθύνη της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που βιώνουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα. Καταγγέλλουμε όλες τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που στρέφουν την πλάτη τους στις τοπικές κοινωνίες των Ελληνικών νησιών οι οποίες υποστηρίζουν τους πρόσφυγες εδώ και πολλά χρόνια.
Απαιτούμε να ανοίξουν τα νησιά και να δημιουργηθούν επαρκείς υποδομές υποδοχής των προσφύγων στην ενδοχώρα, όχι κέντρα κράτησης. Τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά κράτη οφείλουν να δείξουν αλληλεγγύη και να επιτρέψουν τη μετεγκατάσταση προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα στις χώρες τους, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας οικογενειακής επανένωσης.»
Με το σύνθημα open the islands ντόπιοι και μετανάστες διαδήλωσαν για τον ίδιο σκοπό. Τον απεγκλωβισμό των ανθρώπων από τα νησιά του Αιγαίου και τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για όλους.
Τη στήριξή τους στους 35 κατηγορούμενους μετανάστες που κρατούνται για τα εξεγερσιακά γεγονότα που έλαβαν χώρα στο κέντρο κράτησης της Μόριας στις 18 Ιουλίου 2017 και που δικάζονται σε περίπου ένα μήνα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Χίου, έδειξαν οι διαδηλωτές.
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα δύο απόπειρες αυτοκτονίας μέσα στο ΚΥΤ της Μόριας, μπαράζ συλλήψεων μεταναστών και προσφύγων για πλαστά έγγραφα και κατοχή αυτοσχέδιων όπλων έξω από τον καταυλισμό, συμπλοκές ανάμεσα σε πρόσφυγες και αστυνομικούς που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 8 αστυνομικών αλλά και τη μεταφορά αρκετών παιδιών στην κινητή ιατρική μονάδα των ΓΧΣ πλησίον της Μόριας αναδεικνύουν την έκρυθμη κατάσταση στα νησιά.