Search

Restory-Βιομηχανικές ιστορίες της Γέρας: “Είδαμε ανθρώπους να κλαίνε”

Μια μοναδική εμπειρία έζησαν όσοι βρέθηκαν στο παλιό ελαιοτριβείο της Γέρας για την παρουσάιση του Restory.

“Είδαμε: Ανθρώπους να κλαίνε που με ό,τι άκουσαν “ξαναγύρισαν” στο εργοστάσιο που δούλευαν.
Ένα βιομηχανικό κτήριο όπως δεν περίμενε να το δει κανείς, νέους γέρους και παιδιά ενθουσιασμένους μπροστά στο ίδιο γεγονός, Άγνωστους μεταξύ τους να συμπράττουν και να γίνονται ένα: Η Ομάδα Ήχου του Restory!” , λένε οι άνθρωποι του Restory 

 

Restory (Ρίστορι) σημαίνει “ξανά-ιστορία”.

Ο αρχιτέκτων μηχανικός Κος Στρατής Φραντζέσκος μίλησε για το ζήτημα των βιομηχανικών κτηρίων της περιοχής και το μέλλον τους ακολούθησε ομιλία της δικηγόρου και ιδρυτικού μέλους της εταιρείας Συν Δικαίω Κα Περσεφόνη Σάββα με κίνητρα και ιδέες για την αξιοποίηση διατηρητέων βιομηχανικών κτηρίων ενώ τη συνέχεια, ο διεθνούς φήμης μουσικός Νίκος Τουλιάτος, ζωντάνεψε βιομηχανικούς ήχους του κτηρίου σε ένα Μουσικό Δρώμενο με τη συμμετοχή των μελών του Σεμιναρίου-Εργαστηρίου κρουστών που παραδίδει στο πλαίσιο του προγράμματος Restory. Η βραδιά έκλεισε με συναυλία σόλο κρουστών από τον Νίκο Τουλιάτο και αυτοσχεδιαστικό στιγμιότυπο μαζί με το Στρατἠ Αλτιπαρμάκη.

 

Τι είναι το Restory

Είναι ένα κοινωνικό και πολιτιστικό εγχείρημα που ενεργοποιεί ξανά εγκαταλελειμμένους χώρους και κτήρια-ορόσημα της ιστορίας και ταυτότητας ενός τόπου. Πρακτικά, ευαισθητοποιεί την ίδια την τοπική κοινότητα δημιουργώντας της καινούριες οπτικές γι’αυτά τα “ερείπια” μέσω βιωματικών συλλογικών δραστηριοτήτων, ενισχύοντας της έννοιες της συν-ιδιοκτησίας, της συλλογικής μνήμης και αγάπης για τον τόπο. Τα μέλη της τοπικής κοινωνίας έτσι, κινητοποιούνται ώστε να λάβουν δράση από κοινού προς την κατεύθυνση της ανάδειξης και προστασίας της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής τους κληρονομιάς, διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον. Το Restory θέλει να αποδείξει στις κοινότητες οτι εκείνοι είναι οι φορείς και εκκινητές αλλαγής για τον τόπο τους καταπολεμώντας έννοιες όπως ο τοπικισμός, ο ωχαδερφισμός και η αδράνεια, που συχνά παρατηρούνται κυρίως στην επαρχία.

Με διάφορα συμμετοχικά εργαλεία (ανοιχτές συναντήσεις πολιτών, ομάδες έρευνας, site-specific θεατρικά εργαστήρια, συνεντεύξεις από πρώην εργαζόμενους και χρήστες του χώρου κ.α.), αντλείται υλικό για μια πρωτότυπη παράσταση-ντοκουμέντο μέσα στο ίδιο το κτήριο. Οι ομάδες τροφοδοτούν η μία την άλλη, ώστε η τελική παράσταση είναι αποτέλεσμα ΟΛΗΣ της κοινότητας. Έτσι, δίνεται ένα πρώτο χειροπιαστό παράδειγμα της αξίας, της δύναμης και του πρακτικού αποτελέσματος της συλλογικής δράσης.

Το Restory υποστηρίζεται από το START – Create Cultural Change, ένα πρόγραμμα του Ιδρύματος Robert Bosch (Robert Bosch Stiftung) σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και τη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων (Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V.) και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Αυτή την περίοδο, το Restory δραστηριοποιείται στη Γέρα της Λέσβου, μια περιοχή με πλούσια βιομηχανική κληρονομιά. Ιστορίες “βίου” και “μηχανών” όπως ονομάζουν οι ντόπιοι τα ελαιοτριβεία, αναβιώνουν και.. ξανα-γράφονται.