Σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, στους γραμματείς των τομέων του κόμματος δόθηκαν κατευθύνσεις από το γραμματέα Μανώλη Χριστοδουλάκη για πληρέστερη και αποτελεσματικότερη επικοινωνία, προκειμένου να προωθήσουν στην περιφέρεια τις θέσεις και τις δράσεις του κινήματος.
Η Φώφη Γεννηματά ζήτησε εκλογές, κάνοντας για άλλη μια φορά αυστηρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, μιλώντας για νέες δεσμεύσεις που μαζί με του 3ου μνημονίου συγκροτούν πολύ βαριά «κληρονομιά» για τη χώρα.
«Το Κίνημα Αλλαγής θέλει μια προσεκτική και σταδιακή αποδέσμευση από τα μνημόνια, ώστε η έξοδος να είναι οριστική και να μην τα ξανά-χρειαστούμε», είπε από τη Λέσβο ο τέως υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης, ξεκινώντας ουσιαστικά τις επαφές με φορείς του τόπου σε φόντο προεκλογικό.
Ποιες είναι όμως οι θέσεις του κινήματος και ποιες οι δράσεις που ξεκίνησαν να αναπτύσσονται εδώ στη Λέσβο;
Ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Ε. Λέσβου Γιώργος Γιαννουλέλης μιλά για όλα αυτά στα «Π»
«Π»- Με αφορμή την επίσκεψη του π. Υπουργού κ. Σαχινίδη, την ολοκλήρωση των οργανωτικών διαδικασιών που ξεκίνησαν μετά το ιδρυτικό σας συνέδριο, θα λέγατε ότι υπάρχει μια έντονη κινητικότητα οδεύοντας προς εκλογές;
Γ.Γ.- Μετά τη στελέχωση της νομαρχιακής επιτροπής αρχίζουμε και βρίσκουμε το βηματισμό μας. Θα ακολουθήσουν μια σειρά από θεματικές εκδηλώσεις σε όλο το νησί με κορυφαία τις εκλογές στις τοπικές οργανώσεις και την ομιλία της προέδρου, αν το επιτρέψουν οι πολιτικές εξελίξεις το προσεχές διάστημα.
«Π» -Ποιοι είναι οι πολιτικοί στόχοι που θέτετε, υπάρχει δυσκολία στην εφαρμογή τους;
Γ.Γ.- Μετά την ανασύνταξη του χώρου ο ρεαλιστικός στόχος είναι η εκπροσώπηση του Κινήματος Αλλαγής στη βουλή σε επίπεδο νομού, μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης οι πολίτες αρχίζουν να μας ακούν ξανά, αυτό είναι ένα θετικό σημάδι.
«Π»- «Ο μεγάλος κίνδυνος που διατρέχει η πολιτική ζωή στη χώρα μας είναι η αυξανόμενη αποστασιοποίηση των πολιτών από την πολιτική», πόσο σας βρίσκει σύμφωνο αυτό;
Γ.Γ.- Κυριαρχεί μεγάλη απογοήτευση στους πολίτες και η αιτία είναι αποτέλεσμα του απαξιωτικού και μηδενιστικού λόγου για την εκάστοτε κυβέρνηση και το έργο της που υιοθετούσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα τα λαϊκιστικά κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ο στόχος μας είναι να πείσουμε τους πολίτες που έχουν γυρίσει την πλάτη στην πολιτική να μας εμπιστευτούν ξανά.
«Π»-Δέκα χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης και οκτώ χρόνια μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου. Πώς βλέπετε -με ειλικρίνεια- το μέλλον της χώρας;
Γ.Γ.-Το πέρασμα της κρίσης έχει αφήσει το στίγμα του στην κοινωνία, αυτό που προέχει είναι να ισχυροποιήσουμε την χώρα ώστε να μην βρεθούμε ξανά σε παρόμοια κατάσταση στο μέλλον, βελτιώνοντας συγχρόνως το βιοτικό επίπεδο των πολιτών που επλήγησαν.
«Π»- Στις άλλες χώρες που μπήκαν σε μνημόνια υπήρξαν συναινέσεις και συνεννοήσεις. Τι έφταιξε που στη χώρα μας το τοπίο διαμορφώθηκε αλλιώς;
Γ.Γ.- Οι φιλοδοξίες του κ. Σαμαρά και Τσίπρα να γίνουν πρωθυπουργοί καλλιεργώντας αντιμνημονιακές αυταπάτες, ο ένας με τα Ζάππεια και ο άλλως με το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης παρέτειναν την Ελληνική κρίση τουλάχιστον κατά μια πενταετία.
«Π»- Στην ομιλία του ο κ. Σαχινίδης σημείωσε πως «η χώρα κάποια στιγμή στο μέλλον θα εκτεθεί στις συνέπειες μιας νέας κρίσης που θα έρθει από το εξωτερικό». Πως θα το αντιμετωπίζατε αυτό; Πως θα το αντιμετώπιζε ο κόσμος αυτό;
Γ.Γ.- Όπως ανέφερα παραπάνω, ο πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι η θωράκιση της εθνικής οικονομίας αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει πάλι σε βάρος των πολιτών, η χώρα έχει ανάγκη από μεταρρυθμίσεις που αυξάνουν το παραγωγικό δυναμικό της χώρας αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει. Μην ξεχνάμε ότι αποτέλεσμα της κρίσης είναι η μετανάστευση νέων επιστημόνων διότι δεν είχαν τις ευκαιρίες που έπρεπε να μείνουν στη χώρα’ όλους αυτούς η χώρα τους χρειάζεται.
«Π»- Ποιες είναι οι θέσεις της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής για τα «καυτά» προβλήματα του τόπου: μεταναστευτικό, ΦΠΑ, κ.λ.π.
Γ.Γ.- Η κυβέρνηση έχει αποτύχει και στον τομέα του μεταναστευτικού, η ασφυξία που έχουν υποστεί τα νησιά είναι αποτέλεσμα της ανικανότητας που υπάρχει σε κυβερνητικό επίπεδο, η θέση του κινήματος αλλαγής είναι άμεση αποσυμφόρηση των νησιών. Ο συντελεστής ΦΠΑ πρέπει να παραμείνει στο 17%, έχουμε άλλωστε καταθέσει κοστολογημένη πρόταση νόμου στη Βουλή και καλούμε τον κ. Βούτση να τη φέρει άμεσα στην ολομέλεια.
-Θα σκεπτόσασταν το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας-συμπόρευσης , αν σας προταθεί σε τοπικό επίπεδο;
Γ.Γ.- Η θέση του Κινήματος αλλαγής είναι να διατηρήσουμε την πολιτική μας αυτονομία, οι συνεργασίες είναι προτιμότερο να έρχονται από την κοινωνία των πολιτών και όχι από συμφωνίες σε επίπεδο αρχηγών.