Δρ Γεώργιος Ασημακόπουλος – Χειρουργός Μαστολόγος
Η σχέση του µε το νησί ξεκινάει από τότε που ήταν παιδί κι έκανε τις «μεγάλες » όπως λέει καλοκαιρινές του διακοπές στο «Ακλειδιού». Γιος της Στεφανίας Νικολαϊδη θεωρεί τον εαυτό του Λέσβιο, ακόμα κι αν γεννήθηκε στην Αθήνα. Ο ίδιος τονίζει ότι αυτό έγινε για λόγο τεχνοκρατικό. Μεγάλωσε κι ανδρώθηκε στην αλλοτινή αστική συνοικία του «Ακλειδιού» κι έκανε ότι και όλοι οι έφηβοι της εποχής του. Βόλτες στην Προκυμαία, μπάνια στην Κράτηγο και συνεστιάσεις µε όλους τους Λέσβιους που διέπρεψαν και διαπρέπουν.
Ο Γιώργος Ασημακόπουλος δεν χρειάζεται συστάσεις. Θεωρείται και είναι σήμερα, ένας από τους σημαντικότερους χειρουργούς µαστού στην Ελλάδα. Είναι Πρόεδρος της Λέσχης αποφοίτων UMBERTO VERONESI, του μεγάλου Ιταλού καθηγητή, είναι Γενικός γραμματέας του Ελληνικού Κολλεγίου Μαστολογίας, είναι Αντιπρόεδρος της Ευρω – ασιατικής Επιστημονικής Εταιρείας Χειρουργικής του μαστού (Eurama) ενώ προωθεί παγκόσμια την διακήρυξη για τον πόλεμο κατά του καρκίνου προκειμένου να καταπολεμηθεί µε ένα κοινό και παγκόσμιο πρόγραμμα δράσης μεταξύ ιατρών, ασθενών και κυρίως κυβερνήσεων.
«Έρχομαι στο νησί για την ψυχή της μάνας µου … » µας λέει χιουµοριστικά την ημέρα που τον συναντήσαμε στο ιατρείο του στο διαγνωστικό κέντρο – EUROMEDICA στην Παγανή.
Φιλικός και ιδιαίτερα εγκάρδιος µε τους ασθενείς του, προσπαθεί να βρει ένα κενό από το φορτωμένο πρόγραμμά του, προκειμένου να καταφέρουμε να κάνουμε τη συνέντευξη.
Μιλάει για τη Μυτιλήνη µε ιδιαίτερη αγάπη. Είναι ένας τόπος όπου αισθάνεται άνετα, οικεία, καθώς αφουγκράζεται κάθε φορά την ασφάλεια και την ξεγνοιασιά των εφηβικών του χρόνων. «Κάθε βράδυ κάθομαι στο μπαλκόνι του σπιτιού µου και βλέπω µε τον ίδιο ενθουσιασμό τα πλοία που φεύγουν. Είναι από αυτές τις … γεροντικές συνήθειες που σου κολλάνε και δεν σου φεύγουν µε τίποτα … », µας λέει γελώντας!
Η Μυτιλήνη ήταν και είναι το απάγκιό του. Η επιστροφή του στο νησί έγινε ακριβώς μετά τις σπουδές του και τα χρόνια της νιότης, όταν άρχισε να δραστηριοποιείται επαγγελματικά και όταν νομοθετικά νομιμοποιήθηκαν τα περιφερειακά ιατρεία και μπορούσαν πλέον οι γιατροί να κάνουν οπουδήποτε ιατρείο εκτός έδρας. Ο κος Ασηµακόπουλος σκέφτηκε τη Μυτιλήνη και επέστρεψε δριμύτερος για να παράσχει τις γνώσεις του σε όλες τις γυναίκες που το είχαν ανάγκη. Έτσι μέσα από το σύλλογο «Οι φίλοι της Μητρόπολης» τα τελευταία χρόνια έχει εξετάσει χιλιάδες περιστατικά και έχει σώσει άλλες τόσες ζωές παραμελημένων περιστατικών κυρίως της λεσβιακής υπαίθρου, τα οποία τα περισσότερα από αυτά χειρουργήθηκαν µε επιτυχία στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και κάποια από αυτά στην Αθήνα.
Διεθνής καριέρα
Ο Δρ Ασημακόπουλος είναι πρωτεργάτης της συντηρητικής χειρουργικής. Ο ίδιος βάζει πάντα στόχο να βγάλει, όπως λέει τον καρκίνο, αλλά να σώσει και τον γυναικείο µαστό. Στην πορεία του μέχρι σήμερα πέρασε από διάφορα σημαντικά διεθνή στάδια εξειδίκευσης τα οποία τον κατέταξαν σταδιακά σε έναν από τους κορυφαίους χειρουργούς µαστού.
Τα στάδια εξειδίκευσης
Μετά την αποφοίτησή του από την Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ασκήθηκε στην Γενική χειρουργική στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά ενώ την ίδια χρονιά αναγορεύτηκε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών µε άριστα. Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα παρέμεινε στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ έγινε δεκτός από το «Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Θεραπεία του Καρκίνου» στο Μιλάνο για την αντιμετώπιση και την μελέτη του καρκίνου.
Επιστρέφει στην Ευρώπη και εγκαθίσταται στο Μιλάνο όπου ξεκινάει μια μακρά περίοδος μετεκπαίδευσης στην χειρουργική κλινική µαστού του ανωτέρου νοσοκομείου υπό την επίβλεψη του καθηγητού Umberto Veronesi.
Στα χρόνια της εκεί παραμονής του καταλαμβάνει διαδοχικά τις θέσεις του εσωτερικού βοηθού, του επιμελητού και του research fellow όπου και εξειδικεύεται στη συντηρητική χειρουργική του καρκίνου του µαστού, εξαιρετικά πρωτοποριακή τεχνική που εισήγαγε πρώτος ο καθηγητής Umberto Veronesi. Παρακολουθεί συγχρόνως τα ερευνητικά πρωτόκολλα του νοσοκομείου ως έμμισθος συνεργάτης της μελέτης 4HPR (Hydroxyphenyl Retinamide for Breast Cancer). Στο τέλος των σπουδών του στο Μιλάνο του απονεμήθηκε ο τίτλος του Επιστημονικού Συνεργάτη του Νοσοκομείου και του Αντιπροσώπου της Ευρωπαϊκής Σχολής Ογκολογίας (ESO) για τα Βαλκάνια και την Μέση Ανατολή.
Επιστρέφει στην Ελλάδα επιφορτισμένος µε πολυκεντρικές μελέτες του καρκίνου του µαστού και ιδιαίτερα για το φάρμακο Tamoxifen και εντάσσεται αμέσως στην δύναμη των γιατρών της χειρουργικής κλινικής µαστού του Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς» όπου διαδοχικά παίρνει τις θέσεις του επιμελητού, του αναπληρωτή διευθυντή και του διευθυντή των εξωτερικών ιατρείων, ασκώντας χειρουργική του καρκίνου του µαστού επί 27 χρόνια, ενώ παράλληλα διδάσκει το μάθημα της χειρουργικής ογκολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή βάσει του προεδρικού διατάγματος 407.
Η συνεργασία µε την Ιατρική Διάγνωση – EUROMEDICA
Ο Δρ Ασημακόπουλος παρατείνει κάθε χρόνο τις διακοπές του στο νησί, ακόμα κι αν το τηλέφωνο του κοντεύει να «σπάσει» κατά τη διάρκεια της συνέντευξης µας.
«Οι ασθενείς µου θεωρούν ότι έχω επιστρέψει» µας λέει µε νόημα, αλλά πως να φύγω όταν για µένα ο Σεπτέμβριος είναι ο πιο όμορφος μήνας του χρόνου … » Βέβαια η συνεργασία του µε τη Ιατρική Διάγνωση – EUROMEDICA του έχει δώσει την πολυτέλεια να έρχεται στο νησί κάθε 20 περίπου μέρες και να κάνει ιατρείο στο Διαγνωστικό κέντρο της Παγανής.
«Η συνεργασία µου µε την Ιατρική Διάγνωση ξεκίνησε πριν χρόνια όταν µου έκανε πρόταση η οικογένεια Παντελέλλη. Μου παρείχαν από την αρχή έναν εξαιρετικά αξιοπρεπή χώρο σύγχρονο, µε μαστογράφο, υπερηχοτομογράφο και μαγνητικό τομογράφο τελευταίας τεχνολογίας µε συναδέλφους ακτινολόγους εκπαιδευμένους ειδικά στα μηχανήματα και στην ειδικότητά µου. Έτσι μέχρι σήμερα έχω μια άριστη συνεργασία και έρχομαι κάθε 20 μέρες για να εξετάσω τους ασθενείς ή να κουράρω εκείνους που έχουν χειρουργηθεί …».
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου που συμπράττουν για να δημιουργηθεί καρκίνος μαστού στις γυναίκες;
Γ. Α Ηλικία, φύλο, ατεκνία, κληρονομικό ιστορικό, ηλικία εμμηναρχής, ηλικία εμμηνόπαυσης, διαιτητικοί παράγοντες, συνεχής ψυχική ένταση.
Ποια είναι τα προληπτικά μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνουν οι γυναίκες σε ότι αφορά τον καρκίνο του μαστού; Με άλλα λόγια υπάρχει πρόληψη για τη νόσο;
Γ. Α Βέβαια υπάρχει πρόληψη! Μόνο που είναι δευτερογενής, μπορούμε να βρούμε ένα καρκίνο τόσο μικρό ώστε αντιμετωπίζοντας τον να τον θεραπεύσουμε για πάντα ή για πάρα πολλά χρόνια. Αυτό βασίζεται στην έγκαιρη διάγνωση που επιτυγχάνεται με αυτοεξέταση των μαστών από τη γυναίκα, μαστογραφία και κλινική εξέταση.
Ας ξεκινήσουμε επομένως με τη μαστογραφία.
Γ. Α Η μαστογραφία είναι όντως το πρώτο θέμα στο οποίο πρέπει να αναφερθούμε γιατί ο σκοπός μας είναι να εντοπίσουμε τον καρκίνο προτού τον ψηλαφίσει η γυναίκα στην αυτοεξέταση ή ο κλινικός μαστολόγος στη ψηλάφηση στο ιατρείο. Άρα η μαστογραφία πραγματικά σώζει ζωές. Θα σας εξηγήσω με απλά λόγια τι σημαίνει στην ουσία μαστογραφία: Πρόκειται για ακτινογραφία του μαστού που γίνεται με ένα ειδικό μηχάνημα που ονομάζεται μαστογράφος. Ο μαστός τοποθετείται στο μηχάνημα και του ασκείται μία ελαφριά πίεση χωρίς να πονάει ιδιαίτερα, πρέπει όμως να πιεστεί για να έχουμε καλύτερη εικόνα. Μόνο όταν ο μαστός είναι πολύ πυκνός μπορεί να προκληθεί στιγμιαίος πόνος. Να διευκρινίσω ότι η μαστογραφία είναι μία ακτινογραφία χαμηλής ακτινοβολίας που δεν θέτει σε κανένα κίνδυνο την υγεία των γυναικών.
Πότε πρέπει μία γυναίκα να κάνει την πρώτη της μαστογραφία και εν συνεχεία με ποια συχνότητα πρέπει να επαναλαμβάνεται.
Γ. Α Η πρώτη μαστογραφία πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 35 ετών και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 40 ετών γιατί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται. Σε ηλικία μικρότερη των 30 ετών δεν κάνουμε μαστογραφία παρά μόνο αν υπάρχει πολύ ειδικός λόγος.
Μετά τη μαστογραφία πολύ σημαντικός είναι και ο τρόπος που εξετάζουμε τους μαστούς μας.
Γ. Α Ακριβώς. Ο έλεγχος των μαστών (αυτοψηλάφηση), γίνεται μία εβδομάδα μετά την έναρξη της περιόδου κάθε μήνα. Εάν δεν υπάρχει περίοδος ο έλεγχος των μαστών πρέπει να γίνεται κάθε μήνα, την ίδια ημέρα. Η μηνιαία αυτή εξέταση βοηθά πάνω από όλα στο να γνωρίσει η γυναίκα το μαστό της και να την κάνει να μη φοβάται ή να ντρέπεται. Η οποιαδήποτε αλλαγή στο στήθος, κοκκινίλα, λακκούβα, ψηλαφητό ογκίδιο, θα πρέπει να την προβληματίσουν και να επικοινωνήσει άμεσα με το γιατρό της.
Και να περάσουμε στην κλινική εξέταση. Τι είναι ακριβώς και πως εφαρμόζεται;
Γ. Α Η απάντηση έχει ως εξής: Η κλινική εξέταση γίνεται από ειδικό γιατρό, ειδικός μπορεί να είναι ένας γιατρός οποιασδήποτε ειδικότητας, όμως με εξειδικευμένες σπουδές στο μαστό. Γι’ αυτό θεωρούμε μαστολόγους τους γιατρούς που ξέρουν το αντικείμενο του μαστού και το έχουν σπουδάσει. Κατά την κλινική εξέταση λοιπόν ο γιατρός του μαστού μπορεί να βρει τη διαφορά ενός ογκιδίου από μία διατεταμένη κύστη ή από μία φλεγμονή. Ο πόνος στο μαστό είναι κάτι άλλο που ο κλινικός γιατρός θα διευκρινίσει αν προέρχεται από αρθροπάθεια του ώμου, από μεσοπλεύριο νευραλγία ή από αυχενικό σύνδρομο, κατευθύνοντας φυσικά ανάλογα την ασθενή. Στην κλινική εξέταση επίσης μόνο από το χρώμα του εκκρίματος η γυναίκα μπορεί να καθοδηγηθεί για περαιτέρω εξετάσεις. Άρα η κλινική εξέταση από τον ειδικό μαζί με μία καλή μαστογραφία λύνει τα περισσότερα από τα προβλήματα που μπορεί να έχει μία γυναίκα με τους μαστούς της.