Έναν χιουμοριστικό τρόπο διαμαρτυρίας επέλεξαν οι μαγαζότερες των Λαδάδικων που φωτογραφήθηκαν χθες το βράδυ κραδαίνοντας… γκασμάδες. Οι τρεις ιδιοκτήτες μπαρ της περιοχής της Κουμιδιάς σκέφτηκαν ότι το παρανόμι του Μυτιληνιού, ο “Γκασμάς” που χρησιμοποιείται σήμερα για να δείξει τον “κολλημένο” άνθρωπο, αυτόν που φορά παρωπίδες, φαίνεται να ταιριάζει “γάντι” στους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δεν κατάφεραν να βρουν λύση στο θέμα της πεζοδρόμησης.
“Άοκνες οι προσπάθειες για την πεζοδρόμηση του Ιστορικού Κέντρου Μυτιλήνης” γράφουν στην σχετική ανάρτηση στο facebook καθώς στις 19 /6 η αρμόδια Επιτροπή ποιότητας ζωής του Δήμου Λέσβου γνωμοδότησε αρνητικά επί του συνόλου της πρόσφατης απόφασης του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης για την πεζοδρόμηση της περιοχής Λαδάδικα.
Η επιτροπή έλαβε μεν υπόψιν της εύλογες αντιδράσεις των κατοίκων, της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ και την εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου για συγκεκριμένους δρόμους χωρίς ωστόσο να μελετήσει ένα plan B που θα μπορούσε να λειτουργήσει όπως στην περίπτωση της οδού Κομνηνάκη. Κι έτσι σήμερα, πλησιάζοντας τα μέσα του Ιουλίου και με μια αύξηση 50,6%, στους επιβάτες από πτήσεις τσάρτερ (11.905 αντί για 7.905 το 2017) όλο το ιστορικό κέντρο διατρέχεται από αμάξια και μηχανάκια μέρα- νύχτα καθότι τελικά επικράτησε η λύση “Ή όλα ή τίποτα”.
*Το παρατσούκλι “γκασμάς” εμπνεύστηκε σύμφωνα με “θρύλους” του νησιού την εποχή που χτιζόταν το αεροδρόμιο της Λέσβου καθώς όταν οι ντόπιοι κλήθηκαν εθελοντικά να σκάψουν στα έργα πήγαν όλοι εξοπλισμένοι με γκασμάδες και κανένας με οποιοδήποτε άλλο εργαλείο ενώ χρησιμοποιείται ευρέως και από τους φαντάρους του νησιού που αποκαλούν τη Λέσβο “Γκασμαδία” αναφερόμενοι και στις αγγαρείες της στρατιωτικής τους θητείας.