Search

“Έξυπνο” δίκτυο ύδρευσης εγκαθιστά η ΔΕΥΑΛ

Έχετε αναρωτηθεί πόσο νερό χάνεται καθημερινά από διαρροές του δικτύου ύδρευσης στην πόλη και στα χωριά; Δεν θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο εάν υπήρχε ένας μηχανισμός πρόληψης αυτής της αλόγιστης σπατάλης;
Κι όμως τελικά μπορεί να υπάρξει. Το «έξυπνο δίκτυο» που επιχειρεί να εφαρμόσει η ΔΕΥΑΛ, μπορεί τελικά να είναι η λύση στα πολλά και ποικίλα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά η επιχείρηση, σώζοντας σημαντικές ποσότητες νερού που χάνεται άδικα. Η εφαρμογή του «Smart water» ενός ευφυούς συστήματος διαχείρισης υδατικών δικτύων, στα δίκτυα υδάτων της ΔΕΥΑΛ είναι γεγονός.
Όπως είπε στα «Π» ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας Παρασκευάς Φινδανής, η ΔΕΥΑΛ προχωρά στην προμήθεια και εγκατάσταση έξυπνου δικτύου ύδρευσης, με προϋπολογισμό 1.416.610,34€ (χωρίς Φ.Π.Α).
Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», φορέας υλοποίησης είναι η ΔΕΥΑΛ και το έργο ουσιαστικά αφορά στη συγκέντρωση πληροφοριών σε κέντρο ελέγχου και στη συνολική επεξεργασία τους.

Πώς λειτουργεί

Οι πληροφορίες που θα συγκεντρώνονται θα έχουν σχέση με τα αποθέματα νερού, την κατανάλωση, το ισοζύγιο νερού και την παρακολούθηση της ποιότητας νερού, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη λειτουργία του υδροδοτικού συστήματος και η δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους.
Αυτά τα στοιχεία θα συλλέγονται από συγκεκριμένους σταθμούς ελέγχου, που θα τοποθετηθούν στο υφιστάμενο δίκτυο και θα συγκεντρώνουν τα αποτελέσματα σε ένα κέντρο ελέγχου ώστε αυτά να επεξεργαστούν και να δώσουν πολύτιμες πληροφορίες.
Να σημειωθεί ότι σήμερα η ΔΕΥΑΛ διαθέτει σύστημα ελέγχου του δικτύου ύδρευσης, το οποίο όμως θα επεκταθεί και θα εκσυγχρονισθεί.
Επίσης, θα τοποθετηθούν αναλογικές βαλβίδες σε σημεία του δικτύου που θα επιλεγούν, οι οποίες έχουν ως στόχο να ρυθμίζουν την παροχή του δικτύου ανάλογα με τη ζήτηση.
«Ο έξυπνος τρόπος διαχείρισης νερού, ίσως είναι η λύση στα διάφορα καθημερινά προβλήματα που παρουσιάζονται», μας λέει ο κ. Φινδανής.
«Με τη σωστή χρήση, ανάλογα με τη ζήτηση που θα εμφανίζει κάθε περιοχή της πόλης, θα αποφεύγεται η άσκοπη σπατάλη νερού, θα μειώνονται οι διαρροές, θα μειώνεται η πίεση νερού όπου και όταν δεν χρειάζεται. Αυτές είναι μερικές από τις πολύτιμες και βασικές λειτουργίες του έξυπνου δικτύου, νομίζω ότι πια μπορούμε να μιλάμε για πραγματική οικονομία στο νερό.
Είναι όντως ό,τι πιο πρωτοποριακό μπορούμε να εφαρμόσουμε σε μια πόλη που οι ανάγκες στην υδροδότηση συνεχώς αλλάζουν και διαφοροποιούνται», κατέληξε ο κ. Φινδανής.