Από την πλατεία Σαπφούς όπου θα δοθεί το σήμα της εκκίνησης ως το λιμάνι του Σιγρίου και πάλι πίσω, θα ταξιδέψει η σκυτάλη του 1ου Lesvos Relay! Μέσα σε 30 περίπου ώρες αδιάκοπης σκυταλοδρομίας, που θα διαρκέσει από το πρωί του Σαββάτου ως την Κυριακή το απόγευμα, 28 δρομείς θα διασχίσουν τρέχοντας 28 κομβικές περιοχές του νησιού καλύπτοντας διαδρομές μήκους 7 έως 17 χιλιομέτρων σε μια προσπάθεια να φτιάξουν μια μεγάλη αγκαλιά 326 χλμ! Πρόκειται για μια ιδέα του συλλόγου Δρομέων Λέσβου “Lesvos Runners” με σκοπό τη διοργάνωση ενός δρομικού θεσμού που σταδιακά θα γίνει ένα ορόσημο στο ημερολόγιο των εκδηλώσεων του νησιού και πόλος έλξης για τους επισκέπτες του.
“Η σκυταλοδρομία ακολουθεί ως πορεία την περίμετρο του νησιού. Με αφετηρία τη Μυτιλήνη και με πρώτο σταθμό τους Πύργους Θερμής, η σκυτάλη θα δοθεί στη Συκαμιά, μετά στον Μόλυβο, τη Βατούσα και το βράδυ θα φτάσει στο Σίγρι. Από εκεί θα συνεχίσει από τον χωμάτινο δρόμο για Τσιχριώντα για να καταλήξει Ερεσό κι έπειτα Μεσότοπο, Άγρα, Παράκοιλα, Πολιχνίτο, Βατερά και από το Ακράσι να κατέβει στο Παλιοχώρι, το Πλωμάρι κι έπειτα να περάσει στο πέταλο του κόλπου της Γέρας για την επιστροφή”, εξηγεί ο Γιάννης Παττακός, δρομέας μεγάλων αποστάσεων και ένας από τους εμπνευστές της διοργάνωσης. “Πρόκειται για μια ιδέα του Χάρη Πετρόπουλου που είναι γυμναστής στο Δημοτικό γήπεδο Μυτιλήνης (Ταρλάς) ο οποίος είναι και μέλος του συλλόγου “Lesvos Runners” που ιδρύθηκε το 2017.
Πάνω σε αυτή την ιδέα αρχίσαμε να δουλεύουμε, ήδη από της αρχές της Άνοιξης. Επιθυμία όλων μας ήταν να κάνουμε ένα δρομικό γεγονός΄που πρωταγωνιστής θα είναι το νησί. Στη Λέσβο γίνονται κυρίως αγώνες αντοχής και ταχύτητας, πολύ καλές διοργανώσεις στον Μεσότοπο, στην Καλλονή, στον Πολιχνίτου αλλά και στα ορεινά του νησιού. Αυτό που σκεφτήκαμε είναι να φτιάξουμε δρομικό γεγονός το οποίο δεν έχει απαραίτητα ανταγωνιστικό χαρακτήρα και στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν όλοι”
Η συμμετοχή είναι για όλους
Μέσα από μια εφαρμογή που θα “τρέχει” στο site του Lesvos Runner ο καθένας θα μπορεί να παρακολουθεί από το σπίτι του τους δρομείς που θα τρέχουν ακόμη και τη νύχτα!.” Οι δρομείς θα έχουν πάνω τους μια συσκευή το οποίο θα δίνει το στίγμα τους που θα εμφανίζεται ηλεκτρονικά σε έναν χάρτη του νησιού.Πέρα όμως από την υβριδική συμμετοχή μπορεί κάποιος να τρέξει μαζί με το δρομέα την διαδρομή που καλύπτει. Η συμμετοχή είναι για όλους. Ο Κάθε δρομέας έχει επιλέξει τον δικό του ρυθμό που θα καθορίσει και τον χρόνο. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος μέσα στον οποίο θα πρέπει να διανύσει την απόσταση ενώ σε κάθε σημείο θα ακολουθείται από μοτοσυκλέτα της αστυνομίας, περιπολικό αλλά και από ομάδα του Ερυθρού Σταυρού. Ο αγώνας δε θα έχει ανταγωνιστικό χαρακτήρα, ούτε έπαθλα ή μετάλλια. Θέλουμε να πετύχουμε κάτι όλοι μαζί στηρίζοντας και συμπληρώνοντας ο ένας τον/την άλλο/άλλη. Πεποίθηση μας είναι ότι οι αποστάσεις υπάρχουν για να μας φέρουν κοντά, όχι για να μας απομακρύνουν, και αυτό δεν αφορά μόνο το τρέξιμο. Αυτές οι σκέψεις είναι για εμάς το έπαθλο, η σκυτάλη και το φόντο της διαδρομής μας».
Τη σκυτάλη παίρνουν και πρόσφυγες!
Η διοργάνωση θα γίνει με 28 συνολικά σταθμούς αλλαγής. Σε κάθε σταθμό, ο/η δρομέας του προηγούμενου σταθμού θα παραδίδει μια σκυτάλη στον/στην επόμενο/η δρομέα, μέχρι να καταλήξει η σκυτάλη στο σημείο εκκίνησης, την Πλατεία Σαπφούς στο κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης. Οι αλλαγές γίνονται σε οικισμούς ή άλλα χαρακτηριστικά σημεία του νησιού. Την προσπάθεια των Lesvos Runner αγκάλιασαν και κάποιοι πρόσφυγες αθλητές, γνωστοί για τις επιδόσεις τους σε άλλα δρομικά γεγονότα του νησιού: “Είναι πολύ ευχάριστο για εμάς να βλέπουμε ολοένα και περισσότερους πρόσφυγες να τρέχουν μαζί μας. Είναι πολύ ελπιδοφόρο αν αναλογιστεί κανείς τις συνθήκες μέσα στις οποίες διαμένουν. Γι αυτό το λόγο και ο κόσμος που τους έχει δει σε αγώνες του νησιού πάντοτε τους εμψυχώνει και τους χειροκροτεί. Κάποιοι από αυτούς καταγράφουν σημαντικές επιδόσεις. Μαζί τους θα περικυκλώσουμε το νησί και θα το αγκαλιάσουμε απ΄άκρη σ άκρη. Από τη Συκαμνιά και τον πετρόκτιστο Μόλυβο μέχρι τα φρύγανα και τις βελανιδιές στον Μεσότοπο και στην Ερεσό και τα ηφαίστεια του Λεπέτυμνου, της Βατούσσας και της Άγρας. Από την παραλία των Βατερών μέχρι το Πλωμάρι και τα γύρω χωριά που κοιτάνε συνεχώς το ανοιχτό πέλαγος, θα αγκαλιάσουμε τη διαφορετικότητά του και θα δούμε πως ο ένας συμπληρώνει τον άλλο και κομμάτι -κομμάτι!
Η διοργάνωση υποστηρίζεται από το ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΛΕΣΒΟΥ, την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΛΕΣΒΟΥ, την ΕΤΑΛ, τον ΔΗΜΟ ΛΕΣΒΟΥ και τον ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΛΕΣΒΟΥ, ενώ ευχαριστούμε θερμά την ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, το ΛΙΜΕΝΙΚΟ και την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ.