Search

Ηλιόπουλος: “Πάνω από 1εκ για τα λύματα στη Μόρια και ακόμη είμαστε στο σημείο 0”

Ηχηρή παρέμβαση στα όσα δραματικά συμβαίνουν με τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος στην Ελλάδα και εκθέτουν τη χώρα μας διεθνώς, κάνει μέσω του «Φιλελεύθερου» ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανδρέας Ηλιόπουλος.

Ο αντιστράτηγος ε.α. που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο πλέον νευραλγικό πόστο διαχείρισης των προσφυγικών ροών καθώς διευθύνει τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά και τον Έβρο (Λέσβος, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω και φυλάκιο Έβρου), παραδέχεται πως υπάρχουν ενδείξεις για εκτεταμένα φαινόμενα κακοδιαχείρισης κονδυλίων τόσο από τον κρατικό μηχανισμό που εμπλέκεται συμπεριλαμβανομένου του ΥΠΕΘΑ και άλλων φορέων, όσο και από ΜΚΟ οι οποίες διαχειρίζονται κοινοτικούς πόρους.

Παρακινεί δε τις αρμόδιες ευρωπαϊκές και ελληνικές Αρχές και τους Εισαγγελείς να αναζητήσουν στοιχεία και να προχωρήσουν σε εκτεταμένη έρευνα. Παράλληλα ηχεί συναγερμό για τους κινδύνους που εγκυμονεί η παραμονή χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στις άθλιες συνθήκες των Κέντρων Υποδοχής με ευθύνη της κυβέρνησης, ενώ επισημαίνει ότι απαιτείται άμεση αναδιάρθρωση σε όλο το σύστημα διαχείρισης του προσφυγικού γιατί η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων ευνοεί τη διαφθορά και επιδεινώνει δραματικά τις υπηρεσίες για την βελτίωση συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων υπέρ των οποίων η Ε.Ε διαθέτει πάνω από 1,6 δισ. ευρώ. «Έχει χαθεί ο έλεγχος, επικρατεί ένα χάος», τονίζει μεταξύ άλλων και προειδοποιεί ότι τα νησιά θα καταντήσουν σε λίγο καιρό όπως η Ειδομένη.

 

Ακολουθούν χαρακτηριστικά αποσπάσματα της συνέντευξης στον Βασίλη Γεώργα στον Φιλελεύθερο 

– Κύριε Ηλιόπουλε, έχει ξεσπάσει μεγάλος θόρυβος σχετικά με φαινόμενα κακοδιαχείρισης ευρωπαϊκών κονδυλίων που κατευθύνονται στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Έχουν υποπέσει στην αντίληψή σας τέτοια φαινόμενα; 

Όσοι ασχολούμαστε με το θέμα βλέπουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις η διαχείριση δεν είναι αυτή που πρέπει. Μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος και οι Αρχές να μπουν στη «Διαύγεια» και να αντλήσουν στοιχεία, να δουν τις απορρίψεις δαπανών κονδυλίων που έχουν διατεθεί από τα ευρωπαϊκά προγράμματα για να μελετήσουν και να βγάλουν συμπεράσματα. Υπάρχει υλικό και για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και για άλλους φορείς που εμπλέκονται, ώστε κάποιος μπορεί να βγάλει συμπεράσματα για το αν γίνεται κακοδιαχείριση ή όχι. Το θέμα είναι σοβαρό, γιατί αν αποδειχθούν τέτοιες περιπτώσεις, αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα που λαμβάνουμε από την Ε.Ε. δεν θα πληρωθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά από τον ελληνικό προϋπολογισμό, δηλαδή τους φορολογούμενους. Αντίστοιχα, υπάρχει σοβαρό θέμα με τις δεκάδες ΜΚΟ, οι οποίες διαχειρίζονται πολλαπλάσια κονδύλια συγκριτικά με το ελληνικό κράτος, χωρίς να γνωρίζουμε τα μνημόνια συνεργασίας, με ποιον τα έχουν συνάψει και τι ακριβώς κάνουν. Έχω ζητήσει κατ’ επανάληψη από το υπουργείο να μου δώσουν τα μνημόνια συνεργασίας των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα νησιά και την ενδοχώρα, για να διευκολύνουμε τη λειτουργία τους, αλλά δεν κατέστη δυνατό να μας τα δώσουν, εάν υπάρχουν. Ποιος βγάζει άκρη;

Συνολικά με τις ενδείξεις που έχω, και οι διαδικασίες χρηματοδότησης εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα στη διαχείριση του προσφυγικού.

– Είναι εις γνώσιν των αρμόδιων Αρχών τέτοια στοιχεία; Ποιος πρέπει να τα δει και να δώσει απαντήσεις. Ήδη γνωρίζουμε ότι η OLAF έχει δεχθεί καταγγελίες και κάνει έρευνα. Οι ελληνικές Αρχές είναι ενήμερες ή διατεθειμένες να αναζητήσουν στοιχεία; 

Η OLAF τι ακριβώς ελέγχει; Δεν μπορεί να είναι όλα σωστά. Εγώ δεν είμαι εισαγγελέας. Γνωρίζουμε όμως όσοι ασχολούμαστε με το προσφυγικό ότι συμβαίνουν διάφορα πράγματα που δεν συνιστούν χρηστή διαχείριση. Προτίθεμαι να ενημερώσω τις ευρωπαϊκές Αρχές για την κατάσταση του μεταναστευτικού στην Ελλάδα, και θα το κάνω. Ακούγονται πολλά για τη σίτιση, τη διαχείριση των λυμάτων -όπου πληρώνουμε εκατομμύρια- και άλλα. Στη Μόρια έχουν διατεθεί πάνω από 1 εκατ. ευρώ αυτά τα χρόνια μόνο για τη μεταφορά των λυμάτων και βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο μηδέν. Με τα χρήματα αυτά θα είχαμε φτιάξει πολλές εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού. Αυτά πρέπει να τα δουν οι αρμόδιοι. Εκείνοι που έχουν την ευθύνη του ελέγχου των δαπανών. Να εξετάσουν αναλυτικά πού πηγαίνουν τα χρήματα και γιατί ενδεχομένως να μην ακολουθούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Η δική μας Διεύθυνση Υποδοχής και Ταυτοποίησης έχει ενημερώσει αναλυτικά τις αρχές για θέματα που μας αφορούν. Για όλα τα θέματα, όπως λ.χ. με την ασφάλεια του προσωπικού ή περιστατικά βίας που αντιμετωπίζουμε στα Κέντρα, ενημερώνουμε τις αστυνομικές διευθύνσεις και τους εισαγγελείς.

Είναι η ώρα να παρέμβουν οι εισαγγελείς. Εκείνοι είναι που θα δουν αν υπάρχουν θέματα παραβάσεων των νόμων, και από εκεί και πέρα είναι θέμα των δικαστικών Αρχών για το αν θα τα προχωρήσουν. Εγώ λέω ότι έχει χαθεί ο έλεγχος. Επικρατεί ένα χάος αυτή τη στιγμή.

– Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το χάος, αλλά να υπάρχει και πραγματικός έλεγχος των κονδυλίων; 

Πάσχουμε σε δομές και οργάνωση. Δεν μπορεί να υπάρχουν αυτή τη στιγμή μέχρι και επτά διαφορετικές Αρχές που δραστηριοποιούνται γύρω από το προσφυγικό. Αυτή η δαιδαλώδης δομή δεν επιτρέπει τον έλεγχο, αντίθετα αποσυντονίζει και εξυπηρετεί άλλες καταστάσεις. Για όλη τη διαδικασία συντονισμού του μεταναστευτικού πρέπει να υπάρχει μία μόνο Αρχή. Η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης λειτουργούσε πολύ πιο αποτελεσματικά όταν υπαγόταν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ακόμη και τώρα η συνεισφορά της Ελληνικής Αστυνομίας είναι σημαντική, είναι αυτή που κρατά το σύστημα να μην καταρρεύσει. Αυτό που γίνεται στη Μόρια εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό την ανάγκη να ενισχυθεί η Ελλάδα με χρήματα τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει αφειδώς. Δεν λύνεται, όμως, έτσι το πρόβλημα