Κάθε προσδοκία των διοργανωτών ξεπέρασε η προσέλευση του κόσμου χθες Κυριακή στην Αγιάσο, με αφορμή τη 15η Γιορτή του Κάστανου. Η γιορτή διοργανώθηκε από τη Δημοτική Κοινότητα, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Β. Αιγαίου.
Κατάμεστη από κόσμο η κεντρική πλατεία του χωριού και τα σοκάκια, θύμιζε πολύ Δεκαπενταύγουστο, όπως πολύ εύστοχα σχολίασαν κάποιοι. Οι ουρές των αυτοκινήτων έφταναν μέχρι την έξοδο του χωριού και πολλοί ήταν αυτοί που περπάτησαν αρκετά για να φτάσουν στο κέντρο.
Οι φουφούδες αναμμένες από νωρίς το πρωί, δεν προλάβαιναν να ψήνουν κάστανα, οι πάγκοι των ντόπιων γεμάτοι καλούδια παραδοσιακά, όπως τον περίφημο ψηφιδωτό χαλβά, που σε ελάχιστα μέρη τον βρίσκει πια κανείς, μήλα και καρύδια και σωροί από κάστανα που πραγματικά έγιναν ανάρπαστα τόσο από τους πάγκους των πλανόδιων εμπόρων όσο και από τα μανάβικα στις γειτονιές.
Το παρόν έδωσε και η ηγεσία του τόπου, δράττοντας την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους ντόπιους και να ακούσει έστω και εν μέσω γιορτής τα προβλήματα που τους απασχολούν.
Χωρίς υπερβολή, θα λέγαμε ότι το χωριό ζωντάνεψε στα τέλη φθινοπώρου λες και ήταν καλοκαίρι, καθώς ο καλός καιρός βοήθησε τα μέγιστα στη διάθεσή τους και οι επισκέπτες απόλαυσαν τη φύση και μ ε το παραπάνω. Πολλοί ήταν και οι Τούρκοι εκδρομείς, μιας και τα απέναντι ταξιδιωτικά γραφεία οργάνωσαν το σαββατοκύριακο διήμερες εκδρομές στη Λέσβο, με την ευκαιρία της Γιορτής Κάστανου.
Αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές που για 15 χρόνια τώρα και παρά τις όποιες δυσκολίες, φροντίζουν να διατηρούν ένα θεσμό που προάγει ένα χαρακτηριστικό προϊόν της Αγιάσου, το κάστανο, όπου και επιμένουν να προβάλλουν το χωριό τους και τα τοπικά τους προϊόντα με σθένος και προσήλωση στα πατροπαράδοτα έθιμα και τις αξίες που γαλουχήθηκαν.
Πως ξεκίνησε όμως αυτή η γιορτή-θεσμός του φθινοπώρου στη Λέσβο
Η 1η Γιορτή του Κάστανου διοργανώθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2004 από τον τότε Δήμο Αγιάσου, επί Χρύσανθου Χατζηπαναγιώτη, με την καθοριστική υποστήριξη του Δικτύου των «Εμψυχωτών» Επιχειρηματικότητας της ΤΕΔΚ Λέσβου.
Όπως λέει ο Παναγιώτης Κουτσκουδής, μέλη του Δικτύου που τότε εργάζονταν στο πρόγραμμα EQUAL , με συντονιστή την ΕΤΑΛ, ανέλαβαν αφιλοκερδώς το σχεδιασμό και την οργάνωση της Γιορτής, σύμφωνα και με το έντυπο υλικό της εποχής.
Σχεδιάστηκε μια γιορτή αγροτουρισμού με παράλληλες εκδηλώσεις, εκθέσεις και δραστηριότητες γύρω από το κάστανο, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και χορηγούς, στο πρότυπο παρόμοιων γιορτών αγροτικής παραγωγής ,που ήδη οργανώνονταν σε άλλα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Πυρηνική ιδέα αυτού του σχεδιασμού ήταν η ανάδειξη της «συμβολικής» και της «παραγωγικής» υπαίθρου, δηλαδή τόσο της αγροτικής κουλτούρας, των ανθρώπινων δημιουργημάτων, των παραδόσεων, των μύθων, των θρύλων και της εν γένει άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, όσο και των τοπικών προϊόντων του καστανιώνα, των αγροτικών εργαλείων κλπ. Οι Λέσβιοι κλήθηκαν να έρθουν σε άμεση επαφή με το φυσικό και πολιτιστικό τους τοπίο και να το βιώσουν με διαφορετικούς τρόπους, ενώ έγινε προσπάθεια δημιουργίας προϋποθέσεων ανάπτυξης εναλλακτικών πηγών εισοδήματος.
Το Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής του Αναγνωστηρίου πλαισίωσε ιδανικά τη γιορτή με παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια από τα σαντούρια του, που κυρίως έπαιξαν νέα παιδιά.
https://www.facebook.com/peter.panagis/videos/2299362760098134/?__tn__=%2CdC-R-R&eid=ARATffs7KidXY762k4nh0F7W2YR0q1XKy5O4llEnJrtioJIDbq8H5Rj7dCEWPY2EFIm8N0clUNU_CMKI&hc_ref=ARQDXmtajf5O3X93utUv2Tpidlpe2uNcAZ15QKc-kS8DWRGOZ44fxexRHNOdr9qUl7w&fref=nf
«Παρά τη χρονική καθυστέρηση διοργάνωσης της 1ης Γιορτής Κάστανου (12-12-2004) και την οργανωτική απειρία, ήδη από τον πρώτο χρόνο ο κόσμος αγκάλιασε το νέο θεσμό και το «πείραμα» στέφθηκε με ανέλπιστη επιτυχία! Τα επόμενα χρόνια αυξήθηκαν εντυπωσιακά οι φορείς που συμμετείχαν στη συνδιοργάνωση, οι χορηγοί, οι εκδηλώσεις και πάλω απ’ όλα οι χιλιάδες κόσμου που ανηφόριζε μαζικά στο γραφικό κεφαλοχώρι του νησιού, για να χαρεί τις απολαύσεις της φθινοπωρινής φύσης του ορεινού όγκου του λεσβιακού Ολύμπου.
Δεκατέσσερα χρόνια μετά την παρθενική της εμφάνιση, η Γιορτή Κάστανου έχει πλέον καταξιωθεί στη συνείδηση του κοινού, ωστόσο εγείρει και το ερώτημα αν χρειάζεται πια κάποια «ανανέωση» ώστε να δίνει και μια πιο φρέσκια εικόνα στους επισκέπτες που κάθε χρόνο κατακλύζουν το γραφικό αυτό κεφαλοχώρι».
“Η παρουσία χιλιάδων επισκεπτών απ’ όλο το νησί και όχι μόνο σημάδεψε και φέτος την 15η Γιορτή Κάστανου, που οργάνωσε στο χωριό μας η Δημοτική Κοινότητα Αγιάσου με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Πολλοί ήταν και οι Τούρκοι εκδρομείς, μιας και ταξιδιωτικά γραφεία της γείτονος οργάνωσαν το σαββατοκύριακο διήμερες εκδρομές στη Λέσβο με την ευκαιρία της Γιορτής Κάστανου.
Πριν τις 10 πμ βγήκαμε ζωντανά στην εκπομπή «Μαζί το Σαββατοκύριακο» της ΕΡΤ1. Ο πολύ καλός καιρός ευνόησε τη διοργάνωση και επέτρεψε σε εκατοντάδες φυσιολάτρες να απολαύσουν την υπέροχη φθινοπωρινή φύση του αγιασώτικου καστανιώνα. Το Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής του Αναγνωστηρίου συντρόφευσε με παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια τον κόσμο που το μεσημέρι γέμισε ασφυκτικά την Πλατεία Αγοράς. Το πολύβουο ανθρωπομάνι κατέκλυσε το γραφικό κεφαλοχώρι ως αργά το απόγευμα.
Και του χρόνου!”