Search

“Όσο βρέχει εμείς συνεχίζουμε”: Κορυφαία συνάντηση “Μανιταρόφιλων¨στην μαγευτική Toumba

“Όσο βρέχει εμείς συνεχίζουμε”… είναι το σλόγκαν των μανιταρόφιλων σε όλη την Ελλάδα και μάλλον το επαλήθευσαν το περασμένο Σάββατο αφού τα άσχημα, για τον πολύ κόσμο, καιρικά φαινόμενα δεν στάθηκαν ικανά να αποτρέψουν τα μέλη του Συλλόγου των Μανιταρόφιλων Λέσβου και δεκάδες φίλους του μανιταριού, αλλά και ανθρώπους που για πρώτη φορά έρχονταν σε επαφή με το αντικείμενο, να ανηφορίσουν από όλο το νησί στις Μηλιές του Πλωμαρίου, στο αγρόκτημα Τούμπα για να πάρουν μέρος στην 1η Γιορτή Μανιταριού που συνδιοργάνωσε η Περιφερειακή Εταιρία Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου και ο Σύλλογος Μανιταρόφιλων Λέσβου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου με την συγκέντρωση στο φιλόξενο χώρο της Τούμπας. Με την έλευση στο χώρο των προσκεκλημένων των διοργανωτών, του Γιώργου Κωνσταντινίδη και Δέσποινας Κλεισιάρη, Προέδρου και Ταμία αντίστοιχα των “Μανιταρόφιλων Ελλάδας”, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Λέσβου Γιώργος Φρανσουάς καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και τους επισκέπτες και άρχισε η εξόρμηση στο γειτονικό δάσος. Τους συμμετέχοντες συνόδευαν πεπειραμένα μέλη των Μανιταρόφιλων Λέσβου. Στο πεδίο γίνονταν αναγνωρίσεις ειδών, δίνονταν οδηγίες για τη σωστή, για την αειφορία των μανιταριών, συλλογή των μανιταριών. Τα δείγματα συλλέγονταν στα καλάθια των συμμετεχόντων για να μεταφερθούν στο κεντρικό χώρο της γιορτής.

“Κάθε χρόνο σχεδόν από την ίδρυση του συλλόγου πραγματοποιούμε αυτή την φθινοπωρινή συνάντηση αλλά πάντα στο βουνό. Τον Γενάρη που μας πέρασε ξεκίνησε η συνεργασία με την ΠΕΑ Β.Αιγαίου με μια ημερίδα στο επιμελητήριο που σκοπό είχε την γνωριμία με τα μανιτάρια της Λέσβου. Η εκδήλωση αυτή ξεπέρασε κάθε προσδοκία αφού η αίθουσα του επιμελητηρίου ίσα που μας χώρεσε”, σημειώνει ο πρόεδρος του Δ.Σ. του συλλόγου, Γιώργος Φρανουάς. “Το Σάββατο λοιπόν ήταν η δεύτερη φορά που επιχειρούσαμε να ενημερώσουμε αυτούς που αγαπούν τα μανιτάρια και την φύση της Λέσβου. Προσκαλέσαμε τον γνωστό δάσκαλο στο επάγγελμα αλλά και δάσκαλο όλων αυτών που με τα μανιτάρια ασχολούνται στην Ελλάδα, πρόεδρο των μανιταρόφιλων Ελλάδας και φίλο του συλλόγου αλλά και της Λέσβου κ Γιώργο Κωνσταντινίδη καθώς και την ταμία του συλλόγου Δέσποινα Κλησειάρη , οι οποίοι δέχτηκαν την πρόσκληση με χαρά και ήρθαν για να μας διδάξουν μανιταροφιλία και μανιταρογνωσία. Την ώρα του σεμιναρίου το μόνο που ακουγόταν στον φιλόξενο χώρο της Τούμπας ήταν η φωνή του δάσκαλου. Τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου μας κρεμόταν κυριολεκτικά από τα χείλη του”.

Την ίδια ώρα στη κουζίνα της Τούμπας καθαρίζονταν τα υλικά για τη μανιταρόσουπα, ενώ όταν τέλειωσε η συλλογή δειγμάτων και η εξόρμηση ήδη είχε ανάψει η υπαίθρια φωτιά και σε ένα καζάνι έβραζε η μανιταρόσουπα ευωδιάζοντας τον υγρό αέρα του βουνού με τη μυρωδιά της. Παράλληλα τα δείγματα που συλλέχθηκαν απλώθηκαν σε τραπέζια όπου έγινε η αναγνώριση των ειδών. Κάθε μανιτάρι συνοδεύονταν από ένα καρτελάκι στο οποίο καταγράφονταν η επιστημονική ονομασία του καθώς και πληροφορίες για την εδωδιμότητά του. Με περιέργεια οι παριστάμενοι περιστοίχισαν το Γιώργο Κωνσταντινίδη και τα μέλη του ΔΣ των Μανιταρόφιλων Λέσβου που έκαναν τις αναγνωρίσεις ,ρωτώντας πληροφορίες για τα είδη που έπαιρναν σιγά σιγά την θέση τους στην έκθεση.

Ακολούθησε το σερβίρισμα της κατά γενική ομολογία πεντανόστιμης σούπας και σιγά σιγά πήραν όλοι τη θέση τους στο κεντρικό χώρο του αγροκτήματος της Τούμπας για να παρακολουθήσουν την ομιλία του Γιώργου Κωνσταντινίδη.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν με εισαγωγικές παρεμβάσεις τους ο Πρόεδρος της  Περιφερειακής Εταιρίας Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου, κ. Σινάνης και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. των Μανιταρόφιλων Λέσβου κ. Φρανσουάς ενώ σε σύντομη ομιλία του, ο Διευθυντής της ΕΤΑΛ κ. Περιμένης μίλησε για τη διασύνδεση των μανιταριών με την την τοπική οικονομία μέσω δράσεων όπως αυτή στη Τούμπα.

Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, πήρε το λόγο στη συνέχεια και μέσω μιας πολύ ενδιαφέρουσας παρουσίασης τόσο σε επίπεδο λόγου όσο και σε επίπεδο προβολής αναφέρθηκες διεξοδικά όχι μόνο στο ζήτημα της αναγνώρισης και συλλογής μανιταριών αλλά ιδιαίτερα στάθηκε στο κίνημα μανιταροφιλίας που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια σε όλη τη χώρα, τονίζοντας ότι η Λέσβος είναι από τα σημαντικότερα κέντρα ανάπτυξής του με μεγάλη συμβολή τόσο στην καταγραφή νέων ειδών για τη χώρα όσο και στην παραγωγή υλικού (φυλλάδια, βιβλία, δράσεις κτλ). Ακολούθησε πλούσια συζήτηση με το Γιώργο Κωνσταντινίδη να απαντά σε ερωτήσεις των παριστάμενων ενώ σιγά σιγά σχηματίστηκαν τα αναμενόμενα “πηγαδάκια” με θέμα συζήτησης τι άλλο πέρα από τα μανιτάρια αλλά και γενικότερα τη σχέση των ανθρώπων με τη φύση.

https://www.facebook.com/sgatzos/videos/10218301033263033/UzpfSTgzMDczMTA0Njk0ODQ4NDoyMDk4MzI4Njc2ODU1Mzc1/

Η γιορτή τέλειωσε αργά το απόγευμα με μεζέδες, κρασί αλλά και τραγούδια  που συνέδεσαν με ένα ακόμη τρόπο τα Γρεβενά, τη πρωτεύουσα του μανιταριού με τη Λέσβο σφραγίζοντας με αυτό το τρόπο τα ραντεβού τόσο για τη συνεργασία των μανιταρόφιλων του νησιού μας με αυτούς της υπόλοιπης Ελλάδας όσο και μια υπόσχεση ότι θα υπάρξει προσπάθεια για επανάληψη της διοργάνωσης του χρόνου.

Συνταγή της Μανιταρόσουπας του Συλλόγου

(προσαρμογή σε οικιακά μεγέθη)

 

1κιλό μανιτάρια διάφορα φρέσκα (πχ άσπρα, πλευρώτους)

μια χούφτα αποξηραμένα μανιτάρια βωλίτες

μισό ματσάκι μαϊντανό

μισό ματσάκι άνηθο

λίγα φύλλα σέλινο

2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά

1-2 καρότα

1 φύλλο δάφνης

1 κλαδάκι φασκόμηλο

μισό ποτήρι ελαιόλαδο

1/4 πακέτο βούτυρο αγελαδινό ή πρόβειο ή 3 – 4 κουταλιές νωπό ντόπιο

ένα ποτήρι λευκό κρασί

χυμό από 2 λενόνια

Αλάτι πιπέρι

(ενισχύετε αν θέλετε με ζωμό λαχανικών, κότας ή βοδινό)

 

Εκτέλεση

Ψιλοκόβετε όλα τα υλικά. Ρίχνετε στη κατσαρόλα βούτυρο και λάδι να ζεσταθεί και προσθέτετε τα υλικά να τσιγαριστούν ελαφρώς. Σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε τα μυρωδικά και το αλατοπίπερο, και ρίχνετε νερό μέχρι να σκεπαστούν τα υλικά. Μετά το βρασμό χαμηλώνετε τη φωτιά μέχρι να βράσουν τα υλικά. Λίγο πριν το τέλος προσθέτετε και το λεμόνι.

Σερβίρετε με φρυγανισμένο ψωμί και δυο σταγόνες φρέσκο ελαιόλαδο.

 

 

Συγκινητική κι εισπνευστική ήταν η ανακοίνωση της Περιφερειακής Εταιρίας Ανάπτυξης του Βορείου Αιγαίου για τη συνάντηση:

“Τελικά τι είναι εμψύχωση; Τι είναι Δικτύωση; Τι είναι τουρισμός της υπαίθρου;
Οι φίλοι των ΟΤΔ,  θα δώσουν τις πιό ουσιαστικές απαντήσεις. Μια συναρπαστική εκδήλωση σεμινάριο που φέρνει Λέσβο και Γρεβενά τόσο κοντά που ανακαλύπτουν τόσα κοινά σε μια τόσο έντονη γεωγραφική αντίθεση!
Μια εμπειρία καθαρόαιμα LEADER, σε ένα τόπο «toumpa» περήφανη δράση LEADER. Με το όραμα ζωντανό με τόσο ωραίο, ψαγμένο κόσμο…

Μπράβο στον «Σύλλογο Μανιταρόφιλων Λέσβου» στην ΠΕΔ Β. Αιγαίου και στα Κορίτσια του Κώστα, που είναι εδώ ακόμη, κάπου εδώ ψηλά και μας παρακολουθεί, ντροπαλός να κοκκινίζει βλέποντας τόσο κόσμο, αλλά και με κρυφή χαρά να απολαμβάνει περήφανος όλα τα κορίτσια του…
Αυτό λοιπόν είναι ο ορισμός την Υπαίθρου της Λέσβου και της Αγροτικής δραστηριότητας αλλά και του Κοινωνικού Κεφαλαίου σε δράση…
Σύντομα και σε επόμενες δράσεις!”