Ένα ψηφιακό αποθετήριο με περισσότερα από 1.500 τεκμήρια, που μαρτυρούν την ιστορία της αστικής τάξης της Λέσβου του 19ου και 20ου αιώνα, είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση: http://www.ergani-repository.gr/ergani/. Πρόκειται για το αποθετήριο του Ιστορικού Αρχείου Αιγαίου “Εργάνη” το οποίο υλοποίησε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης σε συνεργασία με το Αρχείο, με στόχο την ανάδειξη του πλούσιου υλικού του, αποτυπώνοντας την επιχειρηματική και πολιτιστική άνθιση του βορειοανατολικού Αιγαίου κατά τους προηγούμενους αιώνες.
Το αρχειακό υλικό της “Εργάνης” αναδεικνύει τις πολιτικές εξελίξεις, την πρότυπη ανάπτυξη της ελαιοκαλλιέργειας, την επιχειρηματικότητα αλλά και την καθημερινότητα της αστικής τάξης της Λέσβου πριν από δύο αιώνες. Μέσα από εφημερίδες, επιστολές, οικονομικά έγγραφα, φωτογραφίες, διαφημιστικά έντυπα, μηχανολογικά σχέδια, καρτ ποστάλ, λογοτεχνικά κείμενα, ταινίες της περιόδου 1924-1929, αποτυπώνεται η καθημερινή ζωή κατά την ιστορική αυτή περίοδο.
Ιστορικοί, ερευνητές, σπουδαστές, δικτυακοί επισκέπτες με ιστορικά, κοινωνικά και λαογραφικά ενδιαφέροντα, επισκέπτες και κάτοικοι του βορειοανατολικού Αιγαίου έχουν τη δυνατότητα να πλοηγηθούν στο ψηφιακό αποθετήριο της “Eργάνης” αποκτώντας πρόσβαση στο τεκμηριωμένο περιεχόμενο του Αρχείου.
Το Αρχείο πήρε το όνομά του από τη μηχανή συλλογής ελιάς “Εργάνη”, μια εφεύρεση του Μυτιληνιού επιχειρηματία, καλλιτέχνη και εφευρέτη, Μίτσα Κουρτζή. Η “Εργάνη” ήταν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα καινοτομία το 1924, αναγνωρισμένη διεθνώς σε συνέδρια και περιοδικά της εποχής. Η συλλογή της οικογένειας Κουρτζή, η οποία περιλαμβάνεται στο αρχείο, έχει ιδιαίτερη αξία, καθώς περιέχει τεκμήρια που χρονολογούνται από τις αρχές του 19ου αι. και φτάνουν μέχρι και το 1985, μαρτυρώντας τη σταδιακή διαδικασία αποκοπής της Λέσβου από τον φυσικό γεωγραφικό της περίγυρο, τα παράλια της Μικράς Ασίας αλλά και τον ευρύτερο χώρο της Μαύρης Θάλασσας.