“Έχω τονίσει πολλές φορές στο παρελθόν τις ευθύνες της Ένωσης στη δημιουργία και συντήρηση αυτής της χωρίς προηγούμενο ανθρωπιστικής κρίσης. Σήμερα, η κατάσταση που συνεχίζει να υπάρχει στα ελληνικά νησιά παραμένει εγκληματική”, τονίζει η Σοφία Σακοράφα, Ευρωβουλευτής GUE/NGL – ΜέΡΑ25 και μέλος της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος του ελληνικού Κοινοβουλίου, από το Στρασβούργο όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους του επαρχιακού Τύπου.
Ανάμεσα σε αλλεπάλληλες ψηφοφορίες και συνεδριάσεις της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου και λίγο πριν την την κοινή τους δήλωση με τον συνιδρυτή του DiEM25 Γιάνη Βαρουφάκη και με μέλη του European Spring, για μια “Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών”, η Ευρωβουλευτής, που έχει στο παρελθόν επισκεφθεί τη Λέσβο και τις δομές φιλοξενίας των προσφύγων, μιλά αποκλειστικά στα “Πολιτικά” για την προσφυγική κρίση, τις πολιτικές της Ευρώπης, για τα προβλήματα αλλά τις ορατές λύσεις του ζητήματος που προκύπτει από τον γεωγραφικό περιορισμό, τονίζοντας τις πάγιες θέσεις της που πολλές φορές έχει στο παρελθόν υποστηρίξει με παρεμβάσεις της στην Ευρωβουλή.
“Η Ελλάδα, που βιώνει στο μέγιστο βαθμό την οικονομική κρίση, συνεχίζει σχεδόν μόνη της να υποδέχεται καθημερινά χιλιάδες κατατρεγμένους πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά χωρίς τις κατάλληλες υποδομές .
Πρόκειται για ανθρωποκτόνα πολιτική. Συγκεκριμένες χώρες επιμένουν να θέλουν να μετατρέψουν τον Νότο, και ειδικά την Ελλάδα, σε ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης, ενισχύοντας έτσι πολιτικές κλειστών συνόρων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Χρέος μας είναι να υποστηρίξουμε μια μακροπρόθεσμη, ολοκληρωμένη, συντονισμένη και ανθρωποκεντρική στρατηγική και κοινή πολιτική μετανάστευσης.
Το έχω τονίσει επανειλημμένα, η μόνη λύση για το τέλμα στο οποίο έχει έρθει η ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό είναι να καταστεί πρωτίστως ουσιωδώς δίκαιη: δηλαδή, να βασίζεται σε ασφαλείς δρόμους για τους πρόσφυγες αλλά και μια υποχρεωτική, αυτόματη μετεγκατάσταση προσφύγων και αιτούντων άσυλο, με ένα σταθερό, προκαθορισμένο ποσοστό καταμερισμού που θα αποτελεί τόσο ένδειξη αλληλεγγύης στα κράτη μέλη πρώτης υποδοχής όσο και βάση για την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών για τους αιτούντες άσυλο.
Είναι ο μόνος τρόπος ώστε η Ευρώπη να επανασυνδεθεί με τις αξίες της και το ιστορικό της εκτόπισμα, να ξαναβρεί την ταυτότητά της, μετατρέποντας σε προϊστορία τη μισαλλοδοξία, την ξενοφοβία και τον φασισμό”.
Από την πλατεία Κλεμπέρ, όπου προσφάτως χτυπήθηκε από την τρομοκρατία, η Σοφία Σακοράφα απαντά στις ερωτήσεις των Πολιτικών και δίνει το μήνυμά της στους πολίτες της Μυτιλήνης.
Πολιτικά: Η μόνη ορατή λύση που παρουσιάζεται είναι η άρση του γεωγραφικού περιορισμού και επιτέλους να υλοποιήσουν οι χώρες της ΕΕ τις δεσμεύσεις τους για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων σε όλες τις χώρες. Πως όμως μπορείτε να υποστηρίξετε τις θέσεις σας σε μια Ευρώπη που υψώνει τείχη;
Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμα και με τη σημερινή της μορφή δεν γίνεται να υπάρξει χωρίς τον σεβασμό στους κοινούς αγώνες, στις κοινές ευθύνες και στις κοινές δεσμεύσεις. Είναι τουλάχιστον ειρωνεία να συζητάμε για ενωμένη Ευρώπη με κλειστά σύνορα, φτωχοποιημένους λαούς και χιλιάδες εξαθλιωμένους πρόσφυγες. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει το European Spring και το Μέρα25 ενάντια στα τείχη, στο λαϊκισμό, στο ρατσισμό και στην ξενοφοβία. Γι’αυτό αποτελεί επιτακτική ανάγκη να έχει μια ισχυρή φωνή το Μέρα25 στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, και ιδιαίτερα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Και αυτό αφορά τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Το στοίχημα της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου οφείλουμε να το κερδίσουμε. Η προσφυγική κρίση μας δοκιμάζει όλους. Αν αποτύχουμε δεν θα υπάρχει Ευρώπη.
Πολιτικά:Πως μπορεί η κίνηση της Προοδευτικής διεθνούς να βοηθήσει στο προσφυγικό ζήτημα;
Γκρεμίζοντας ακριβώς το ταμπού της αποσπασματικής ενημέρωσης και λύσης για την ανθρωπιστική κρίση και το προσφυγικό. Με αυτό τον τρόπο θα αποτελέσει τον αντίθετο πόλο στις μικροπολιτικές επιδιώξεις μονομερούς αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος που το αποκορύφωμα της πολιτικής τους συμπυκνώνεται στον τραγέλαφο της πολιτικής Τραμπ για το τοίχος. Η προοδευτική διεθνής εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς το σκοπό. Να συνθλίψει τους λαϊκίστικους μύθους για το προσφυγικό και να οικοδομήσει μια βιώσιμη συλλογική, ολοκληρωμένη λύση που δε θα βασίζεται στο στενό μικροπολιτικό συμφέρον εθνικής κατανάλωσης των κομμάτων κάθε Κράτους, αλλά θα λαμβάνει ως βάση της τα Σύμφωνα των Ηνωμένων Εθνών για τη μετανάστευση και το προσφυγικό. Μια λύση που θα θέτει στον επίκεντρο της ως βασική προϋπόθεση τη πρόληψη και τη θεραπεία των γενεσιουργών αιτίων του προσφυγικού. Που θα βασίζεται στην εναντίωση των εξωτερικών επεμβάσεων, των παρεμβάσεων και των βομβαρδισμών στις χώρες αυτές, που εξυπηρετούν οικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα και εκτελούνται ή στηρίζονται από πολλά κράτη μέλη του NATO και της ΕΕ· και που θα απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, όπως είναι οι πολιτικές φτωχοποίησης των λαών και η κλιματική αλλαγή.
Πολιτικά: Πριν από λίγο έφτασε στα αφτιά μας η είδηση ότι η Μαρίτσα Μαυραπίδου, μια από τις τρεις γιαγιάδες της διάσημης φωτογραφίας από τη Συκαμνιά, απεβίωσε. Ήταν ένα σύμβολο της αλληλεγγύης που επέδειξαν οι Λέσβιοι όταν δεκάδες βάρκες έβγαιναν στις ακτές. Ωστόσο σήμερα το κλίμα έχει αλλάξει, το αυγό του φιδιού έχει ραγίσει. Έχετε επισκεφθεί τη Μυτιλήνη και γνωρίζετε τους ανθρώπους της. Ποιο μήνυμα θα θέλατε να τους δώσετε;
“Το μήνυμα που είχε δώσει η ίδια η φωτογραφία. Συνεχίζω να έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους πολίτες της Μυτιλήνης. Είναι το ίδιο μήνυμα που δίνει η Ελλάδα και ο ελληνικός πολιτισμός από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Είναι το ίδιο μήνυμα που θα βρούμε το 463 π.Χ. στο τεράστιας σημασίας έργο, την τραγωδία του Αισχύλου, Ικέτιδες. Είναι ακριβώς αυτό που έσωσε τις αξίες και τις αρχές της Ευρώπης. Η μόνη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη. Είναι ζήτημα ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ιστορικής δικαιοσύνης. Το οφείλουμε στο ιστορικό παρελθόν μας, στο παρόν μας, αλλά κυρίως στο μέλλον μας και στις επόμενες γενιές. Οποιαδήποτε άλλη πρόταση σημαίνει θάνατο. Όποιος το υποστηρίζει αυτό να βγει και να το πει καθαρά. Είναι άλλο θέμα η πίεση που δέχεται η τοπική κοινωνία λόγω της εγκληματικής πολιτικής που εφαρμόζεται και άλλο να συμπράττουμε ο κάθε ένας και η κάθε μια από εμάς, ως πολίτες με αυτούς που συντηρούν αυτή την ανθρωποκτόνα πολιτική και εκτρέφουν το αυγό του φιδιού”.
«Μια Νέα Συμφωνία για την Ευρώπη των λαών, κοινό αίτημα ελπίδας μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, που μόνο η σωστή οικοδόμησή της μπορεί να αποτρέψει έναν Τρίτο» ήταν το κεντρικό μήνυμα της συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν οι Γιάνης Βαρουφάκης, γραμματέας του ΜέΡΑ25 και Σοφία Σακοράφα, Ευρωβουλευτής – μέλος της ΠΓ του ΜέΡΑ25, πλαισιωμένοι από τους Nessa Childers (DiEM25), Isabelle Thomas (Generation-s), Guillaume Balas (Generation-s) και Ellie Schlein, όλοι ευρωβουλευτές του DiEM25 και της Ευρωπαϊκής Άνοιξης, την Tετάρτη 16 Ιανουαρίου στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. H ταυτόχρονη παρουσία των ευρωβουλευτών και του συνιδρυτή του DiEM25 στο χώρο του Ευρωκοινοβουλίου μεγιστοποίησε μέσα από τις παρεμβάσεις τους το κεντρικό μήνυμα που ενσαρκώνει η συστράτευση τόσων ευρωπαϊκών χωρών κάτω από την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Άνοιξης:
«H Ευρώπη έχει ανάγκη μιας συνεκτικής και ολοκληρωμένης εναλλακτικής πολιτικής πρότασης ενάντια στο αποτυχημένο κατεστημένο των Βρυξελλών και της Φρανκφούρτης και την απειλή της ακροδεξιάς, που χρησιμοποιούν οι ολιγάρχες ως εφεδρεία αναπαραγωγής της ισχύος τους.»
Ακολουθεί το βίντεο της Συνέντευξης Τύπου:
Η Σοφία Σακοράφα γεννήθηκε το 1957 στα Τρίκαλα και είναι καθηγήτρια φυσικής αγωγής. Είναι παντρεμένη, μητέρα δύο αγοριών.
Το 1982 καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στον ακοντισμό, ενώ συμμετέχει σε κινήματα ειρήνης και πολιτικής αλληλεγγύης. Δραστηριοποιείται για μια 10ετία στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το 2002 κατεβαίνει στο Μαρούσι, ως επικεφαλής ανεξάρτητου συνδυασμού. Το 2004 ο Πρόεδρος Γιασέρ Αραφάτ της απονέμει την Παλαιστινιακή υπηκοότητα, προκειμένου να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας με την ομάδα της Παλαιστίνης. Συμμετέχει στην πρωτοβουλία ΄΄ Ένα καράβι για τη Γάζα΄΄ και το 2009 βρίσκεται στη Γάζα κατά τη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών.
Βουλευτής από το 2007, αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ το Μάη του 2010, οπότε και καταψηφίζει το πρώτο Μνημόνιο. Εισηγείται στη Βουλή την υιοθέτηση της πρότασης για σύσταση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του δημόσιου χρέους, ενώ συμμετέχει ως ανεξάρτητη βουλευτής στην Πρωτοβουλία συγκρότησης Ε.Λ.Ε. Παράλληλα αναπτύσσει δράση για τη συγκρότηση του Αριστερού Αντιμνημονιακού Μετώπου.
Το Δεκέμβρη του 2011 ανακοινώνουν με τον Πρόεδρο της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα πολιτική συνεργασία, ενώ τον Απρίλη του 2012 προσχωρεί στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ.
Στις εκλογές της 6ης του Μάη 2012 εκλέγεται πρώτη βουλευτής στη Β΄ Αθήνας με το ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ και επανεκλέγεται στις εκλογές της 17ης Ιούνη και είναι υπεύθυνη της Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου για το Υπουργείο Εσωτερικών.
Τον Μάιο του 2014 εκλέγεται Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ. Τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αναφορών, αναπληρωματικό μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Τεχνολογίας, Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου για τις σχέσεις της Ε.Ε με χώρες της Κεντρικής Αμερικής (DCAM).
Από το Μάρτιο του 2015 είναι μέλος της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος του ελληνικού Κοινοβουλίου, υπεύθυνη για την επικοινωνία του έργου της επιτροπής στο ευρωκοινοβούλιο, στα εθνικά κοινοβούλια και τους λαούς της Ευρώπης.