Search

Παραιτήθηκε ο μοναδικός γιατρός του ΚΥΤ Σάμου που φιλοξενεί 4.200 άτομα

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Αιγαίου άμεση ήταν η αντίδραση του συντονιστή του ΚΕΕΛΠΝΟ στο ΚΥΤ Σάμου, Ιατρού Βιολόγου Μάνου Λογοθέτη, ο οποίος υπέβαλε την Παρασκευή την παραίτηση του,μετά τη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, σχετικά με την αποσυμφόρηση του νησιού, κατά την οποία έγινε αναφορά στην απόδοση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης ο κ. Βίτσας ανέφερε πως «είναι πρόβλημα ότι στη Σάμο έχουμε έναν γιατρό μερικής απασχόλησης ο οποίος κάνει αυτό που μπορεί να κάνει, αλλά το αποτέλεσμα είναι πενιχρό», ενώ από την πλευρά του ο βουλευτής Σάμου, κ. Δημήτρης Σεβαστάκης είπε: «Δέχομαι ότι υπάρχει ένα πρόβλημα καθυστέρησης από το ΚΕΕΛΠΝΟ και ίσως και από τη διοίκηση του τοπικού κέντρου. Το ΚΕΕΛΠΝΟ αργεί τις τεκμηριώσεις».

Να σημειωθεί πως αύριο το πρωί ο κ. Λογοθέτης θα δώσει συνέντευξη τύπου, στην οποία θα αναφερθεί στο προσφυγικό και τις διαδικασίες ευαλωτότητας. Ο κύριος Λογοθέτης ήταν υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας για την Ικαρία, τη Σάμο και τους Φούρνους το 2015

Στο ΚΥΤ της Σάμου συνυπάρχουν σκουπίδια, ποντίκια, λύματα και 4.200 στοιβαγμένοι – εγκλωβισμένοι πρόσφυγες, σε ένα χώρο που μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 700.

Σύμφωνα με δηλώσεις της δικηγόρου Μαρίζας Κορωνιώτη, μέλος της Νομικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες στο νησί σε συνέντευξή της στο TetartoPress για όλο αυτόν τον κόσμο υπήρχε “ένας γιατρός και υποστηρικτικά δύο στρατιωτικοί γιατροί που έρχονται ανά βάρδιες. Έχουμε μία ψυχολόγο και αυτή τη στιγμή ενδέχεται να τη χρειάζεται η πλειοψηφία των ανθρώπων που μένουν εδώ. Γιατί ακόμα και να μην έχεις πρόβλημα ψυχικής υγείας όταν έρχεσαι εδώ, κοιμάσαι για μήνες μέσα σε μία σκηνή Χειμώνα – Καλοκαίρι κάτω από αυτές τις συνθήκες σίγουρα θα χρειαστείς βοήθεια”.

Χιλιάδες πρόσφυγες στο ΚΥΤ της Σάμου δίνουν αγώνα καθημερινής επιβίωσης στερούμενοι τα απολύτως αναγκαία προσπαθούν απλά να επιζήσουν, χωρίς σωστή παροχή πόσιμου νερού, χωρίς γιατρούς και ιατρικοφαρμακευτική περίθαλψη, με ακατάλληλο και σε μικρές ποσότητες φαγητό, χωρίς θέρμανση, χωρίς καμιά λειτουργική τουαλέτα, χωρίς να έχουν τίποτα να περιμένουν.

Οικογένειες και παιδιά που ζουν κάτω από δένδρα, μέσα σε λασπωμένα ρέματα και χωράφια, σε αυτοσχέδιες σκηνές και παραπήγματα, με ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής.