Search

Το Lamprospora hispanica και οι “τερφιέζες” του Θεόφραστου

 

Μια νέα καταγραφή μανιταριού για την Λέσβο και την Ελλάδα ταυτοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Πρόκειται για το “Lamprospora hispanica” που βρέθηκε σε διαταραγμένο έδαφος από χάραξη αγροτικού δρόμου.  “Δεν είναι μια η νέα καταγραφή”, μας ενημερώνει ο Γιώργος Φρανσουάς, πρόεδρος των μανιταρόφιλων Λέσβου Άλλες πέντε είναι ταυτοποιημένες  από τις 18-1-19 μέχρι σήμερα και εκκρεμούν άλλες δύο!

Γιατί είναι σημαντική:
“Κάθε νέα καταγραφή όχι μόνο μανιταριού αλλά οποιοιδήποτε οργανισμού ζωικού ή φυτικού σε έναν τόπο είναι σημαντική καθώς οι επιστήμονες που τα καταγράφουν βγάζουν συμπεράσματα για το περιβάλλον και το κλίμα. Από την άλλη για μας τους ερασιτέχνες είναι η αφορμή να επισκεφτούμε ένα μέρος να κάνουμε μια εκδρομή με σκοπό την παρατήρηση!  Αν τώρα αυτή η νέα καταγραφή είναι και πανελλήνια ,τότε είναι ακόμα πιο ‘’ενδιαφέρουσα’’. Αν κάνουμε και παγκόσμια τότε είναι που θα απογειωθούμε.!

Λέσβος παγκόσμιο Γεωπάρκο

“Μη ξεχνάς ότι η Λέσβος έχει ανακηρυχτεί Παγκόσμιο Γεωπάρκο.  Όπως και να έχει όμως το ότι καταγράφονται κάποια μανιτάρια (μια και γι’ αυτά ο λόγος) και νέα είδη που δεν ξέραμε ότι υπάρχουν και εδώ δεν είναι αμελητέο”.

Ο Θεόφραστος και οι Τερφιέζες!

“Ο Θεόφραστος αναφέρει ότι τότε στην εποχή του η Λέσβος έκανε εξαγωγή από ένα είδος τρούφας, που το ονόμαζε ύδνο. “Οὐτε γάρ ρίζαν πάντ΄ἔχει ούτε καυλόν, τό ὺπέρ γῆς πεφυκός, στέλεχος λέγω, ούτε ἀκρεμόνα ούτε φύλλον ούτε καρπόν ούτ΄αύ φλοιόν ή μήτραν ή ίνας ή φλέβας, οίον μύκης ὑδνον.” Θεόφραστος, Περί Φυτών Ιστορία,1.1.11.5

Από τότε λοιπόν η λέξη μύκης. Οι επιστήμονες κατέληξαν ότι ήταν είδος Terfezias. Και μετά έλεγαν ότι επειδή έχει αλλάξει ο τόπος από τότε και τα φυτά που φιλοξενούσαν τις τερφέζιες δεν υπάρχουν ότι χάθηκαν κι’ αυτές. Κι όμως έχω βρει πάνω από 10 είδη τερφέζιας στη Λέσβο. Και ένα απ’ αυτά δεν έχει περιγραφεί ακόμα. Νέο είδος λοιπόν για τον κόσμο. Από τότε που ιδρύθηκε ο σύλλογος μας έχουμε κάνει πολλές πρώτες πανελλήνιες καταγραφές.

Η Λέσβος δεν μας έχει δείξει τον θησαυρό της ακόμα. Όπως και πολλοί άλλοι ερασιτέχνες αλλά και επιστήμονες μυκητολόγοι πιστεύω ότι λόγω της αποκοπής της από την Μικρασία και εξαιτίας της διαφορετικότητας των πετρωμάτων από αυτά της υπόλοιπης ηπειρωτικής Ελλάδας θα έχουμε πολλές πρώτες καταγραφές!

(Ξενιστής: Βρυόφυτα Aloina.
Ασκοσπόρια: Σφαιρικά : 15.1 [16.6 ; 17] 18.5 × 14.6 [16.1 ; 16.6] 18.1 µm
Q = 1 [1.0] 1.1 ; N = 52 ; C = 95% Me = 16.8 × 16.4 µm ; Qe = 1
Ασκοί κυλινδρικοί, 160-240 χ 16-25 μm),