Tο Δι-ιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Φυσικοί Κίνδυνοι και Αντιμετώπιση Καταστροφών» διοργανώνει την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019, στις 18.00 στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διάλεξη από τον Ομότιμο Καθηγητή Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένη Μουντράκη με θέμα «ΕΝΕΡΓΑ ΡΗΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ».
Κατά τη διάρκεια της διάλεξης ο Ομότιμος Καθηγητής Δημοσθένης Μουντράκης θα παρουσιάσει τα σημαντικότερα ενεργά σεισμικά ρήγματα στον ελληνικό χώρο και θα αναφερθεί στην σημασία της επιστημονικής έρευνας για τον εντοπισμό και την χαρτογράφηση τους για την αποτελεσματική αντισεισμική προστασία των οικιστικών συνόλων και τεχνικών έργων.
Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στα ρήγματα που ενεργοποιήθηκαν κατά την διάρκεια ισχυρών σεισμών τις τελευταίες δεκαετίες στον Ελληνικό χώρο και τα οποία μελέτησε ως προς την συμπεριφορά και το δυναμικό τους.
Τέλος, θα αναφερθεί στα σημαντικότερα ρήγματα που επηρεάζουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και συνδέονται με ισχυρούς σεισμούς που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν και επηρεάζουν την ενεργή σεισμικότητα αλλά και την σεισμική επικινδυνότητα στην περιοχή.
Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Καθηγητής Νικόλαος Ζούρος, Διευθυντής του ΔΠΜΣ «Φυσικοί Κίνδυνοι και Αντιμετώπιση Καταστροφών.
Tο Δι-ιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών
«Φυσικοί Κίνδυνοι και Αντιμετώπιση Καταστροφών»
Tο Δι-ιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Φυσικοί Κίνδυνοι και Αντιμετώπιση Καταστροφών» λειτουργεί για πρώτη χρονιά το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 στη Μυτιλήνη, και είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ των Τμημάτων Γεωγραφίας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Δι-ιδρυματικού ΠΜΣ συνεργάζονται επίσης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου (Μ.Φ.Ι.Α.Δ.Λ.), το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (Μ.Φ.Ι.-Π.Κ.) και το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Α.Μ.Φ.Ι.Θ.)
Αντικείμενο του Δι-ιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών είναι η εκπαίδευση και η έρευνα για την κατάρτιση επιστημόνων σε θέματα που αφορούν φυσικούς κινδύνους και καταστροφές και την αντιμετώπισή τους με σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές της επιστήμης διαχείρισης των περιβαλλοντικών κινδύνων.