Ενδιαφέροντα και με πολλαπλές ερμηνείες για το κλίμα και τις τάσεις που επικρατούν στο προεκλογικό σκηνικό, που διαμορφώνεται, εμφανίζονται τα αποτελέσματα της σφυγμομέτρησης που διεξήγαγαν διαδικτυακά τα «ΠΟΛΙΤΙΚΑ» τον τελευταίο μήνα, σχεδόν μόλις ξεκαθάρισαν οι υποψηφιότητες για τον Δήμο Λέσβου (ή Μυτιλήνης) και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Η σφυγμομέτρηση έγινε μέσω ίντερνετ, δηλαδή απάντησαν όσοι ήθελαν οι ίδιοι να απαντήσουν – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το δείγμα των συμμετεχόντων.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις που δόθηκαν από όσους πήραν μέρος, και για το Δήμο Λέσβου και για την Περιφέρεια, οι περισσότεροι δήλωσαν ότι θα επιλέξουν δήμαρχο κυρίως με βάση τις θέσεις του, ενώ θα έχει σημαντικό ρόλο και το ίδιο το πρόσωπο που είναι υποψήφιο.
Φυσικά, η δημοσκόπηση επίσης έδειξε πως πολύ υψηλό είναι το ποσοστό των πολιτών που είναι υπέρ της διάσπασης του Δήμου, ξεπερνώντας το 67%.
Για την Περιφέρεια
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις για την εκλογή Περιφερειάρχη, αποτελέσματα που ανατρέπουν την εικόνα που γενικά υπάρχει για τη σειρά που έχουν στην αφετηρία οι υποψήφιοι.
Σε 504 απαντήσεις πρώτος έρχεται ο Παναγιώτης Χριστόφας με το 32,3% των προτιμήσεων. Αρκετά πίσω, με το μισό ποσοστό, ακολουθούν οι Κώστας Μουτζούρη με 16,5%, και με 15,1% η Χριστιάνα Καλογήρου. Πολύ κοντά, αλλά στην τέταρτη θέση, ο Γιάννης Σπιλάνης με 13,3%. Ακολουθεί ο Σταύρος Τάσσος με 7,7% και στην τελευταία θέση οι διαδικτυακοί ψηφοφόροι κατέταξαν τον του Στράτο Γεωργούλα με 5,5%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι η επιλογή του 8,5%.
Σχετικά με το ποια κριτήρια θα επικρατήσουν για να επιλέξει κάποιος Περιφερειάρχη, ο 42,2% των συμμετεχόντων δήλωσε πως θα επιλέξει τον/την υποψήφιο/α Περιφερειάρχη που θα ψηφίσει, με βάση τις θέσεις του/της, το 30,7% ανάλογα με το πρόσωπο, το 21,2% ανάλογα με το ποιους και ποιες θα περιλαμβάνει το ψηφοδέλτιό του συνδυασμού, το 16,8% ανάλογα με το κόμμα ή τα κόμματα που στηρίζουν την υποψηφιότητα, ενώ «Δεν γνωρίζω/Δεν απαντώ»
απάντησε το 5,9%.
Δήμος Λέσβου (ή Μυτιλήνης)
Όσον αφορά στο Δήμο Λέσβου, η ερώτηση λάμβανε υπόψη τον ενιαίο δήμο και όσους υποψηφίους είχαν δημοσίως δηλώσει την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν τη θέση του Δημάρχου.
Και εδώ, το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης είναι έκπληξη και ανατρέπει το σκηνικό που υπήρχε, τοποθετώντας τους υποψήφιους σε άλλες θέσεις απ’ αυτές που ο καθένας φανταζόταν για τον εαυτό του.
Και η μεγάλη έκπληξη, ξεκινάει από την κορυφή, αφού το 20,5% των προτιμήσεων συγκεντρώνει ο Παναγιώτης Ζαφειρίου. Στη συνέχεια, 14,5% λαμβάνει ο Στράτος Κύτελης, το 14,3% ο Σπύρος Γαληνός, το 13,8% ο Μιχάλης Μαμάκος, το 12% η Νίκη Τσιριγώτη, το 5,9% ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, ενώ για το 18,9% η επιλογή είναι αδιευκρίνιστη.
Να σημειώσουμε πως στη δημοσκόπηση τόσο η νυν Περιφερειάρχης όσο και ο νυν Δήμαρχος βρίσκονται στην Τρίτη θέση.
Στα κριτήρια επιλογής τώρα: Το 45,6% των συμμετεχόντων δήλωσε πως θα επιλέξει τον/την υποψήφιο/α Δήμαρχο, που θα ψηφίσει, με βάση τις θέσεις του/της, το 32,2% ανάλογα με το πρόσωπο, το 19,6% ανάλογα με το ποιους και ποιες θα περιλαμβάνει το ψηφοδέλτιό του συνδυασμού, το 14,6% ανάλογα με το κόμμα ή τα κόμματα που στηρίζουν την υποψηφιότητα, ενώ «Δεν γνωρίζω/Δεν απαντώ»
απάντησε το 6,4%.
Διάσπαση Δήμου και Εθνικές Εκλογές.
Το 67,5% όσων απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, δήλωσαν ότι είναι υπέρ της διάσπασης του Δήμου Λέσβου, το 25,3% κατά, ενώ το 7,2% δήλωσε «Δεν γνωρίζω/Δεν απαντώ».
Ένα ακόμα ενδιαφέρον σημείο είναι οι απαντήσεις που δόθηκαν από όσους απάντησαν στη δημοσκόπηση για το τι θα ψήφιζαν στις εθνικές εκλογές.
Πολυδιασπασμένο το εκλογικό σώμα, αλλά τρία κόμματα φαίνεται να ξεχωρίζουν:
Το 20,7% θα ψήφιζε Νέα Δημοκρατία, το 17,2% ΚΙΝΑΛ, το 16% ΣΥΡΙΖΑ, το 8,3% ΚΚΕ, το 3,7% Χρυσή Αυγή, το 0,8% Ποτάμι, το 2,7% Ανεξάρτητους Έλληνες, το 0,6% ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το 0,6% ΔΗΜΑΡ, το 1,2% Ένωση Κεντρώων, το 4,6% ΛΑΕ, το 1,5% Οικολόγους Πράσινους, το 1,2% Πλεύση Ελευθερίας, το 4,6% άλλο κόμμα, ενώ το 16,4% δήλωσε «Δεν γνωρίζω/Δεν απαντώ».
Αλλά, όπως συμβαίνει πάντα, η δημοσκόπηση δεν είναι εκλογές και η κάλπη είναι σαν την έγκυο γυναίκα: ποτέ δεν ξέρεις τι θα βγάλει από μέσα της!!!