Στον Tελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019, η ομάδα PetrifiedRobot του 9ου Δ.Σ. Μυτιλήνης απέσπασε σημαντική διάκριση, καθώς τιμήθηκε με τον έπαινο Μηχανικής Κατασκευής, κατακτώντας την 2η θέση για την πιο έξυπνη χρήση των μηχανικών στοιχείων της Προημιτελικής αξιολόγησης.
Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε στις 16 & 17 Μαρτίου από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas και στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE, πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου ο οποίος χαιρέτησε και την έναρξη του Τελικού.
Για το σχολικό έτος 2018-2019 πήραν μέρος στο διαγωνισμό 265 ομάδες με 1230 συνολικά μαθητές από όλη την Ελλάδα. Η ομάδα PetrifiedRobotτου 9ουΔ.Σ.Μυτιλήνης απαρτίζεται από τους μαθητές : Βασιλέλλη Ευστράτιο, Γιομηλά Ιωάννη-Ευστράτιο, Ελευθερίου Στυλιανό, Κουμαρά Χριστίνα, Πετραδέλλη Λουκά, Παπαμακαρίου Δούκισσα και την εκπαιδευτικό Ανδριανή Σαραντίδου.
Αρχικά πήρε μέρος στον Περιφερειακό διαγωνισμό Βορείου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο στις 6 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια προκρίθηκε για να συμμετέχει στον τελικό που έγινε στην Αθήνα.
Με θέμα το Απολιθωμένο Δάσος και …αυτόνομο όχημα ξενάγησης
Η πολλά υποσχόμενη μαθητική ομάδα του 9ου Δημοτικού Σχολείου, διαγωνίστηκε στην ανοικτή κατηγορία «Αρχιπέλαγος Αιγαίο: Η τεχνολογία βοηθά να αναπτυχθούν τα νησιά» και παρουσίασε ένα έργο ρομποτικής με θέμα το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου.
Πρακτικά, υλοποίησε έξι αυτοματισμούς χρησιμοποιώντας κατάλληλους αισθητήρες και το εκπαιδευτικό λογισμικό Scratch του ΜΙΤ!
Κατασκεύασε αυτόνομο ηλεκτρικό όχημα ξενάγησης, το PetrifiedRobot, βιοκλιματικό κτίριο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με ανεμογεννήτρια και ανελκυστήρα, κέντρο ελέγχου, πρόγραμμα διαχείρισης ενέργειας και μακέτα με τον περιβάλλοντα χώρο του Πάρκου του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, με ομοιώματα απολιθωμένων κορμών και ηφαιστειακών πετρωμάτων.
Συγκεκριμένα η ανεμογεννήτρια οριζόντιου άξονα περιελάμβανε σύστημα περιστροφικής κίνησης 180ο, σταθερή δοκό στήριξης με δύο αρθρώσεις στις άκρες της, μειωτήρα στροφών με άξονες εγκάρσιας κίνησης περιστροφής, γρανάζια και στροφόμετρο- αισθητήρα κλίσης ώστε με το κατάλληλο προγραμματισμό να υπολογίζει την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια. Ο ανελκυστήρας περιελάμβανε ηλεκτρικό βαρούλκο ανύψωσης, μειωτήρα στροφών με άξονες παράλληλης κίνησης και γρανάζια. Όλες οι κατασκευές έγιναν σύμφωνα με τις αρχές της μηχανικής και της επιστήμης.
Η ομάδα PetrifiedRobot παρουσίασε πλήρες portfolio σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή σύμφωνα με τους κανονισμούς, με συνοδευτικά κείμενα περιγραφής του έργου, των προβλημάτων που επιλύει, τους σκοπούς και τους εκπαιδευτικούς στόχους, οδηγίες
κατασκευής, poster και τρεις αφίσες. Επίσης, κατά την διάρκεια του διαγωνισμού πρόβαλλε video με τους αυτοματισμούς και τα στάδια κατασκευής.
Κατά τη διάρκεια της πεντάμηνης προετοιμασίας, οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης ένιωσαν την χαρά της δημιουργίας μέσα σε ένα διερευνητικό συνεργατικό περιβάλλον άτυπης εκπαίδευσης και επέδειξαν εξαιρετικό ζήλο και πνεύμα ομοψυχίας.
Χρειάστηκε αναμφισβήτητα να διαθέσουν αρκετό από τον ελεύθερο χρόνο τους και να υποστηρίξουν μόνοι τους το έργο τους στους κριτές, σύμφωνα με τους κανονισμούς αξιολόγησης. Μάλιστα έχοντας στη διάθεσή τους ελάχιστα μέσα, αλλά με πολύ δουλειά και φαντασία κατάφεραν να αποσπάσουν επάξια το ενδιαφέρον και τα συγχαρητήρια του ίδιου του Προέδρου της WRO Hellas κ. Ιωάννη Σομαλακίδη και να έχουν μια παρουσία που εντυπωσίασε.
Η προπονήτρια της ομάδας, εκπαιδευτικός κ. Ανδριανή Σαραντίδου, μίλησε στα «Π» για την εμπειρία της αλλά και για την σημαντικότατη προσπάθεια των παιδιών.
« Η Ρομποτική είναι χαρά, είναι δημιουργία! Οι μαθητές ανέπτυξαν πρωτόγνωρα γι αυτούς ενδιαφέροντα σε σχέση με τις Νέες Τεχνολογίες, τον Προγραμματισμό, τη Φυσική και τη Μηχανική, καλλιέργησαν νοητικές και κοινωνικές δεξιότητες και εκφράστηκαν μέσα από δημιουργία κατασκευών.
Θέλω να ευχαριστήσω τα παιδιά της ομάδας που ανταποκρίθηκαν με τέτοια προθυμία στην πρόκληση αυτή, δούλεψαν μεθοδικά και με προσήλωση στο στόχο τους και κέρδισαν επάξια αυτή την διάκριση.
Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία και προτρέπω τους συναδέλφους να ασχοληθούν και στο μέλλον με τέτοιες δράσεις. Ευχαριστώ, επίσης, τη Διευθύντρια του 9ου Δ.Σ. Μυτιλήνης κ. Λεμονιά Πετρά, ακούραστη αρωγό σε κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, την εκπαιδευτικό των εικαστικών κ. Κατερίνα Ψημμένου για την επιμέλεια της μακέτας και φυσικά τους γονείς των παιδιών, που με κάθε τρόπο ενθάρρυναν και υποστήριζαν αυτή τη δράση.
Τέλος, η ομάδα μας ευχαριστεί για τη διευκόλυνση στη μετακίνησή μας στην Αθήνα, την εταιρεία Aegeanair για την προσφορά τριών αεροπορικών εισιτηρίων και την ΑtticaGroup-ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ BLUE STAR FERRIS Ν.Α.Ε. & ΣΙΑ για την έκπτωση 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.
Τώρα που το ταξίδι του PetrifiedRobot ολοκληρώθηκε, εύχομαι στην ομάδα να αξιοποιήσει την εμπειρία αυτή που απόκτησε για μελλοντικές δράσεις»