Search

Εριφύλη Χιωτέλλη: Η γυναικεία παρουσία στα αυτοδιοικητικά είναι η απόδειξη ότι η Δημοκρατία λειτουργεί

Γυναικεία παρουσία, με έντονη δράση τόσο σε καίρια συνδικαλιστικά πόστα όσο και στην Aυτοδιοίκηση και την Εκπαίδευση,  η Εριφύλη Χιωτέλλη έρχεται να ταράξει τα νερά των υποψηφιοτήτων για το νέο διασπασμένο Δήμο, ο οποίος αποτελεί για την ίδια μια μεγάλη πρόκληση.

«Το ότι η γυναικεία παρουσία υφίσταται πλέον και δρα στα κέντρα εξουσίας είναι η απόδειξη ότι η δημοκρατία σε αυτή τη χώρα λειτουργεί», τονίζει χαρακτηριστικά η κα Χιωτέλλη, η οποία επισκέφθηκε τα γραφεία της εφημερίδας μας προκειμένου να μιλήσουμε για το προεκλογικό σκηνικό που έχει στηθεί στο νησί, κρατώντας ένα μπουκέτο ανεμώνες.

Η γυναικεία ευαισθησία και το γενικότερο «σουλούπωμα» είναι σίγουρα ένα σπουδαίο και παράλληλα γυναικείο επιχείρημα για να γίνει η πόλη πιο ανθρώπινη και ο βασικός άξονας της προεκλογικής της εκστρατείας είναι αυτός.

 Προτεραιότητα η καθημερινότητα του δημότη

«Θέλουμε έναν Δήμο ανθρώπινο, προσβάσιμο από όλους, με το πράσινο που του ανήκει, έναν Δήμο που θα μπορεί ο δημότης να τον περιδιαβεί με ευκολία, να κάνει τη βόλτα του και να τον χαρεί ….» μας λέει η  κα Χιωτέλλη  η οποία από τα μαθητικά της χρόνια ακόμη πάλευε για μια αρχή, αυτή της δικαιοσύνης.

«Μια γυναίκα, έχει να παλέψει για πολλά, δε ζω στα σύννεφα και το γνωρίζω καλά. Και όταν εμπλακείς με την πολιτική, αυτό επιφέρει πολλά κόστη στη ζωή σου, τόσο την προσωπική, όσο και την κοινωνική ,βέβαια σταδιακά και όσο παλεύεις μέσα σε αυτό έρχεται η στιγμή που παίρνεις την απόφαση να κάνεις κάτι παραπάνω. Για μένα -με αυτήν την υποψηφιότητα- ήρθε η δική μου στιγμή και πιστεύω ότι μπορούμε όλοι μαζί να προσφέρουμε ώστε να γίνει η ζωή μας καλύτερη και η καθημερινότητά μας πιο ποιοτική δίνοντας χώρο στους δημότες».

 

«Αν θυμάται κάτι έντονα από τα παιδικά της χρόνια είναι τα φτωχικά βράδια της Χούντας που από ένα κρυμμένο ραδιόφωνο μάθαινε την πολιτική σκηνή της Ελλάδας και την ανέλυε με τον μπαμπά της αποκτώντας έτσι από παιδί το αίσθημα της δικαιοσύνης  το οποίο σήμερα  αποτελεί τη βασική της αρχή.»

 

Τα αυτονόητα(!) και πολλά άλλα

 Είναι σίγουρο ότι ο Δήμος Μυτιλήνης σήμερα, υστερεί στο κομμάτι της εύρυθμης καθημερινότητας και αυτό άλλωστε είναι και το κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας της  αυτοδιοικητικής παράταξης που ακόμη και στις προγραμματικές της αρχές τονίζει ότι τα αυτονόητα θα λειτουργήσουν μαζί με τα υπόλοιπα που θα σχεδιαστούν. Η υποψήφια Δήμαρχος ανέφερε χαρακτηριστικά « Καθημερινότητα δεν είναι μόνο να μαζεύει ο δήμος τα σκουπίδια. Καθημερινότητα είναι και οι συγκοινωνίες, οι χώροι πάρκινγκ, ο επαρκής φωτισμός, η πολιτική προστασία, η ζωή και η ασφάλεια των πολιτών. Μπορεί να το κάνει! Με πρόγραμμα και σχέδιο. Σε συνεργασία με τους κατοίκους από κάθε γειτονιά και τα νέα κοινοτικά συμβούλια στα χωριά. Ο δήμος Μυτιλήνης  οφείλει να  έχει έγνοια για τους πολλούς, για τις γειτονιές της πόλης και τα χωριά, για την υγεία των πολιτών και να φροντίζει όσο και όπως μπορεί για τη συνεχή αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας.»

 

Ανάπτυξη μέσα από αλληλέγγυους συνεταιρισμούς

Μια ερώτηση που «παίζει» πάντα δημοσιογραφικά από την εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΑ έχει να κάνει με την δημοτική ακίνητη περιουσία ,η οποία δεν είναι εκμεταλλεύσιμη και έχει αφεθεί στην τύχη της. Δεκάδες κτήρια μικρά και μεγάλα στην ευρύτερη γεωγραφική ενότητα του Δήμου με σημάδια του χρόνου που τα ρημάζει μέρα τη μέρα  στέκονται χωρίς να μπορεί να γίνει τίποτα με αυτά. Απαντώντας μας σε αυτό, η κα Χιωτέλλη ,με έκπληξη μας ενημέρωσε ότι αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν  μέσα από συνεργατικές  επιχειρήσεις και αλληλέγγυους συνεταιρισμούς. Το οικονομικό μοντέλο μπορεί ως κίνητρο να δώσει κτήρια σε ομάδες προς διαχείριση .Και αυτό είναι κάτι που θα προωθήσει ο Δήμος προκειμένου να μειωθεί η ανεργία που μαστίζει τις νέες γενιές  και τις αναγκάζει να φεύγουν από τον τόπο για  να βρουν επιλογές επιβίωσης  καταδικάζοντας έτσι την ανάπτυξη του τόπου.

«Οι νέοι είναι ο πιο δυναμικός δείκτης και μοχλός  ανάπτυξης αρκεί να ενημερώνονται σωστά για όλες τις ευκαιρίες που υπάρχουν στον τόπο .Αυτή είναι μια δουλειά του Δήμου να την κάνει. Με σωστή πληροφόρηση, μπορεί το ανθρώπινο δυναμικό των νέων ανθρώπων να εδραιώσει μια νέα πραγματικότητα. Με τους οικονομικούς πόρους που θα διαχειρίζεται και τα έργα που θα εκτελεί μπορεί να  δίνει προτεραιότητα στη δημιουργία θέσεων εργασίας» τόνισε μεταξύ άλλων η υποψήφια.

 

Οι κοινότητες μπαίνουν ξανά στο παιχνίδι

 

Με τη μεταρρύθμιση του “Κλεισθένη”, οι  παλιές και ενεργές κοινότητες αποκτούν πρόσβαση στη διοίκηση του Δήμου.

«Οι κοινότητες πλέον δικαιούνται  πόρους και αποφασιστικές αρμοδιότητες. Θα μπορούν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν έργα. Θέλουμε να στηρίξουμε τα νέα κοινοτικά συμβούλια, με το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνογνωσία, προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στον νέο και αναβαθμισμένο ρόλο τους. Θέλουμε τα χωριά μας να ξαναζωντανέψουν.Εκεί μάλιστα θα δοθεί και προτεραιότητα στην αναβάθμιση των Περιφερειακών και Αγροτικών Ιατρείων, ιδιαίτερα στη λεσβιακή ύπαιθρο που αισθάνεται απομακρυσμένη από το κέντρο και δεν της δίνεται η δυνατότητα να αισθανθεί ασφάλεια.

 

Προσφυγικό: Η καυτή πατάτα για κάθε υποψήφιο

Η στάση της κας Χιωτέλλη σε ότι αφορά  το προσφυγικό ήταν ξεκάθαρη από την αρχή. Άλλωστε η ίδια έχει αποδείξει και κατά το παρελθόν τόσο εθελοντικά όσο και με την εργασία της με ευάλωτες κοινωνικά ομάδες ,ότι το πρόβλημα που φαίνεται μπορεί να αξιοποιηθεί προσφέροντας θετικά αποτελέσματα και στις δυο πλευρές .Ακόμη και αν η κατάσταση έχει κουράσει τους ντόπιους κυρίως αυτούς που βρίσκονται μέσα στην γεωγραφική ακτίνα των καμπ, υπάρχει λύση κι αυτό θα φανεί μακροπρόθεσμα .

«Αρχικά πρέπει όλοι μας να νοιώθουμε ασφάλεια, ώστε να περιορίζονται οι αρνητικές επιπτώσεις του προσφυγικού, να επιταχύνονται οι διαδικασίες που αφορούν το χρόνο παραμονής των προσφύγων, να αντιμετωπίζεται η παραβατικότητα των λίγων, που δυσφημούν τους πολλούς. Αυτό το θέμα  άλλωστε έχει πολλές διαστάσεις τις οποίες έχουμε ήδη μάθει να τις βλέπουμε. Παράλληλα θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να παραδεχτούμε ότι οι προσφυγικές ροές δεν είναι κάτι που μπορούμε να αποφασίσουμε εμείς. Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να δούμε την πραγματικότητα και να την κάνουμε όσο καλύτερη γίνεται και για εμάς αλλά και για αυτούς που ήρθαν με έναν απάνθρωπο τρόπο στο νησί μας”.

«Ένας Δήμος που δεν τον θέλουμε: Απωθητικός, πασαρέλα υποψηφίων «ονομάτων» χωρίς στόχευση και πρόγραμμα, μηχανισμός προσωπικής προβολής και όχι προσφοράς και υπηρέτησης της κοινωνίας»

Κλείνοντας την κουβέντα μας με την υποψήφια Δήμαρχο  της ζητήσαμε να αναφερθεί στο τουριστικό κομμάτι  ενώ την ρωτήσαμε αν θεωρεί ότι έχουμε τουριστική ταυτότητα και προφίλ .

«Όσο οι υπεύθυνοι του τουρισμού στον τόπο συνεχίζουν να έχουν σαν όραμα τον τουρισμό της Κρήτης ή της Ρόδου, ο τουρισμός δεν πρόκειται να ξεκολλήσει. Θεωρώ ότι ακόμη και πριν το προσφυγικό ήμασταν οι φτωχοί συγγενείς και δεν υπήρχε συγκεκριμένος χαρακτήρας για το τι θέλουμε τελικά να προβάλλουμε από αυτόν τον τόπο που τα έχει όλα. Το νησί θα πρέπει να στηρίξει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, τα προϊόντα του και να δημιουργήσει ένα προφίλ μιας ποιοτικής διαμονής μέσα σε ένα τοπίο με τις εναλλαγές του αλλά και έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής σε μικρές περιποιημένες μονάδες . Ένα προφίλ που θα επικεντρώνεται στη φύση καθ όλη τη διαρκεί του χρόνου. Ιδιαίτερα τώρα που το μεταφορικό ισοδύναμο βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει όλοι να συνεργαστούμε και να αποφασίσουμε σωστά με στρατηγική και πρόγραμμα για το πώς θα προωθήσουμε τις ιδέες μας για το τουριστικό μέλλον του τόπου»