Search

“Χασρέτ” σημαίνει νόστος: Το Σάββατο 30/3 στο Δημοτικό Θέατρο

Φωτό εξωφύλλου : Σπύρος Παυλής

…ξεχνώνται, γιάβρουμ, τέτοια πράματα; Εσένα να σε πουν αύριο φύε, άσε το σπίτι σ’ και τα πράματα σ’ και πίσω μη γυρίσεις, να πας σ’ έναν τόπο που κανέναν δεν ξέρεις… Αυτό εσύ καμιά φορά το ξεχνάς; Έτσι κι εμάς μας έκανανε.

“Χασρέτ” στα τουρκικά σημαίνει νόστος, νοσταλγία. Η οθωμανική γραφή παραπέμπει στα χρόνια πριν το 1924, όταν εκατοντάδες Έλληνες τουρκόφωνοι χριστιανοί έμεναν σε μακρινούς για εμάς σήμερα τόπους και έγραφαν είτε με τουρκικούς – αραβικούς – χαρακτήρες είτε στην περίεργη “καραμανλήδικη” γραφή, τουρκικές δηλαδή λέξεις με ελληνικά γράμματα.

Το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης της Ελληνικής Παράδοσης “Εμμέλεια”, διοργανώνει το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019 στις 19.30 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης την ομότιτλη μουσικοθεατρική παράσταση που έχει σαν θέμα την ιστορία μιας γυναίκας πρόσφυγα από την Καππαδοκία, τουρκόφωνη χριστιανή, η οποία μετά την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης το 1923 αναγκάζεται να έρθει στην Ελλάδα.

Η διαδρομή της αφήγησής της παρεμβάλλεται από αναμνήσεις που εκτυλίσσονται επί σκηνής με τη μορφή τραγουδιών και χορών από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Πίστη μας είναι πως ο παραδοσιακός χορός δεν πρέπει να αποτελεί μουσειακό και άρα νεκρό είδος, αλλά να εναρμονίζεται με την εποχή μας και να εξελίσσεται. Για το λόγο αυτό τα διαλογικά μέρη διανθίζονται με τα μουσικοχορευτικά.

“Στην παράσταση λαμβάνουν μέρος περίπου 70 χορευτές και χορεύτριες οι οποίοι χρησιμοποιούν πάνω από 80 φορεσιές, ηθοποιοί και εξαμελής ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων. Επιπλέον, θα έχουμε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενήσουμε επί σκηνής αλλά και όχι μόνο, την Ομάδα Μελέτης και Διάδοσης του Μικρασιατικού Πολιτισμού “Ανατολής ίχνη”, καθώς και τον “Χορευτικό Όμιλο Θέρμης” οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη και θα έρθουν στο νησί μας για το σκοπο αυτό”, μάς λέει ο Αργύρης Χατζημαλλής.  

Η Χατζάννα είναι μια γυναίκα, πρόσφυγας από την Καππαδοκία, τουρκόφωνη κι αυτή που αναγκάστηκε με τον ερχομό της στην Ελλάδα το 1924 να μάθει τα ελληνικά. Σε μεγάλη πλέον ηλικία αφηγείται χαρακτηριστικά σημεία από τη ζωή της στη Χρυσούλα, την κοπέλα που έχει αναλάβει τη φύλαξή της. Το νοερό ταξίδι της από την πατρίδα της σε διάφορους σταθμούς στην Ελλάδα διανθίζεται με μουσικοχορευτικά στοιχεία από τους τόπους που πέρασε και τη σημάδεψαν.

Η Εμμέλεια 

 Το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης της Ελληνικής Παράδοσης “Εμμέλεια”, είναι ένας καινούριος σύλλογος, ο οποίος δραστηριοποιείται στην πόλη της Μυτιλήνης. Ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2018. Παρόλο που πρόκειται για έναν νέο σύλλογο, στην ουσία τα μέλη του είναι μια παρέα ανθρώπων, που γνωρίζονται από παλιά και έχουν σαν στόχο τη διάδοση της ελληνικής παράδοσης, μέσω της ενδελεχούς μελέτης της. Αυτό σημαίνει οτι προσπαθούμε να φτάσουμε όσο πιο κοντά μπορούμε στα αυθεντικά ήθη, έθιμα, συνήθειες, ενδύματα και χορευτικές διαδικασίες μέσω μελέτης σε βιβλιογραφικές πηγές και κυρίως με επιτόπιες έρευνες στην ύπαθρο της Λέσβου και συνεντεύξεις με τους γηραιότερους.
Το βασικό στοιχείο του συλλόγου αποτελεί το χορευτικό τμήμα, που αυτή τη στιγμή απαρτίζεται από πενήντα και πλέον χορευτές και χορεύτριες. Στις εβδομαδιαίες πρόβες που γίνονται, προσπαθούμε να διδάξουμε τον χορό στην αυθεντική του μορφή, απαλαγμένο από νέα στοιχεία και χορογραφίες. Εκτός από την ενασχόλησή μας με τον παραδοσιακό χορό, κύριο μέλημα του συλλόγου είναι η μελέτη και συλλογή παραδοσιακών ενδυμάτων ή αυθεντικών παλαιών υφασμάτων, προκειμένου να ράψουμε εκ νέου αυθεντικά αντίγραφα παραδοσιακών φορεσιών. Βασικό θέμα που διαπραγματευόμαστε και προσπαθούμε να διαδόσουμε με τη δουλειά μας, είναι, οτι η παραδοσιακή φορεσία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ΄΄στολή΄΄, αλλά σαν κανονικό ρούχο που κάποτε φορέθηκε από τους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται έκπτωση ούτε στο ύφασμα, ούτε στο πατρόν και εν γένει στα υλικά που χρησιμοποιούνται. Όλα αυτά, θα ήταν εξαιρετικά ευχαριστο μελλοντικά, να μας οδηγήσουν στη δημιουργία ενός μουσειακού χώρου, στον οποίο θα παρουσιάζεται ο πλούτος της ενδυματολογικής ιστορίας του νησιού μας.
Είσοδος ελεύθερη (Με διάθεση προσκλήσεων) Τηλ. Επικοινωνίας/Κρατήσεις 693 781 3116

 

Το τρέιλερ της παράστασης

https://www.facebook.com/argyris.chatzimalis/videos/10157248762102249/