Search

ΤΙ ΚΑΝΕΙ Η «ΠΟΝΕΜΕΝΗ» ΨΥΧΗ ΣΤΟ ΣΩΜΑ;

 της  Ελίνας Κουτσοτάσιου , Ψυχολόγου

Ψυχοσωματικές ασθένειες-Αιτίες/Συμπτώματα

Η ψυχή μας και κατ’ επέκταση το σώμα μας είναι καθρέφτης του τρόπου που αντιμετωπίζουμε τη ζωή. Όταν η ψυχή μας αρρωσταίνει, το σώμα μας υποφέρει, έτσι, οι ψυχοσωματικές ασθένειες εμφανίζονται και χτυπάνε τα ευαίσθητα σημεία μας(σωματοποίηση της κακής ψυχολογικής μας διάθεσης).

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι περισσότεροι από μας, κάποια στιγμή στη ζωή μας, τρέξαμε σε γιατρούς και κάναμε ξανά και ξανά εξετάσεις για μια απλή ενόχληση, ώσπου, αφού αποκλείσαμε όλες τις εκδοχές, ο γιατρός μας πρότεινε να επισκεφθούμε ψυχολόγο.

Λέγοντας ψυχοσωματικές ασθένειες επομένως, εννοούμε τις σωματικές παθήσεις, οι οποίες οφείλονται αποκλειστικά ή εν μέρει σε ψυχολογικά αίτια και δεν έχουν παθολογική ή οργανική αιτιολογία.

Οι ψυχοσωματικές ενοχλήσεις μπορεί να προέρχονται από πολλούς παράγοντες, για παράδειγμα από επώδυνες συγκινήσεις και αρνητικά συναισθήματα, όπως η λύπη, ο θυμός και η αγωνία. Η ρίζα του κακού όμως, είναι το άγχος, είτε σε υψηλό είτε σε χαμηλό επίπεδο.

Στο στρες οφείλεται η εμφάνιση ή η επιδείνωση πολλών ασθενειών όπως η υπέρταση, το άσθμα, η κολίτιδα, το έλκος , το έκζεμα, η ψωρίαση. Άλλα πιθανά ψυχοσωματικά συμπτώματα είναι: αϋπνία, ταχυπαλμία, τσιμπήματα στο στήθος, «φτερουγίσματα» στην καρδιά, ταχύπνοια, ξηροστομία, εφίδρωση, πονοκέφαλος, ζαλάδες, πόνος ή σφίξιμο στο στομάχι ή στο θώρακα, δυσκολία στην κατάποση, καούρα, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, αέρια στο έντερο, συχνουρία, μυρμηγκιάσματα, σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών(κυρίως τη νύχτα), σεξουαλικά προβλήματα, εξάντληση, υπερθερμία, προβλήματα μνήμης, διάσπαση προσοχής, διατροφικές διαταραχές (αυξημένη όρεξη, ανορεξία, βουλιμία) , μυοσκελετικές παθήσεις(αυχενικό σύνδρομο), νυχτερινή ενούρηση σε παιδιά και εφήβους.

Πώς αντιμετωπίζονται οι ψυχοσωματικές ασθένειες;

Η ψυχολογική υποστήριξη και η καθοδήγηση για τη διαχείριση του άγχους από κάποιον ειδικό μπορούν να σας βοηθήσουν σημαντικά στο να αλλάξετε εντελώς ή να τροποποιήσετε τις συνθήκες της καθημερινότητάς σας, τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς σας, ώστε να έχετε λιγότερο άγχος και να χειρίζεστε πιο αποτελεσματικά το στρες και τα έντονα αρνητικά σας συναισθήματα.

Επιπλέον,

  • Κρατήστε μια ισορροπία ανάμεσα σε αυτά που «πρέπει» να κάνετε και σε αυτά που «σας αρέσουν», σεβόμενοι τα όριά σας και τα όρια των άλλων,  αναγνωρίζοντας τα «πρέπει» στη ζωή σας(Ποιος λέει ότι πρέπει; Γιατί πρέπει; Πόσο διατεθειμένοι είστε να το αποδεχθείτε;).
  • Αλλάξτε τις δυσλειτουργικές σκέψεις σας, όπως για παράδειγμα « ή τα κάνω όλα τέλεια ή δεν αξίζω τίποτα» είτε πεποιθήσεις του τύπου «στη ζωή πρέπει να είσαι πάντα πρώτος» ή «καλύτερα να μη φαίνεσαι πολύ, γιατί έτσι έχεις λιγότερες ευθύνες» κ.λπ.
  • Εκτιμήστε τα καλά που συμβαίνουν στη ζωή σας!

Κουτσοτάσιου Ελίνα, Ψυχολόγος,

NLP, Συμβουλευτική Ψυχολογία, Ψυχοκινητική Αγωγή, Συντονισμός ομάδων αυτογνωσίας

Τηλ.επικοινωνίας: 6955460177 / 2251047970

E-Mail: kouts.ae@gmail.com

Δ/νση: Δημητρίου Βερναρδάκη 15, Μυτιλήνη