Search

Κ. Κούνεβα από τη Μυτιλήνη: “Έχουμε ευθύνη και ιστορικό χρέος να μην αφήσουμε την Ευρώπη στα χέρια τους!”

Φωτογραφία Σπύρος Παυλής

Τη χθεσινή εκδήλωση-συζήτηση για τη δύναμη της αλληλεγγύης και το παράδειγμα της Λέσβου, που διοργάνωσε το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστήμιο Αιγαίου μαζί με τις οργανώσεις Ηλιακτίδα ΑΜΚΕ – Iliaktida Amke και “Συνύπαρξη & Επικοινωνία στο Αιγαίο”, έκλεισε ο Ισραέλ από το Κονγκό με ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια: Stand by me (Στάσου πλάι μου). Ο 16χρονος Ισραέλ, που έμαθε Ελληνικά μέσα σε μόλις πέντε μήνες σε σχολική δομή της Ηλιακτίδας, αφού κατάφερε να φτάσει χωρίς γονείς κι αδέλφια ως τη Λέσβο, μιλάει μόνο με αγάπη για το νησί και τους ανθρώπους του. Για τους ανθρώπους που στάθηκαν και στέκονται δίπλα του. Ονειρευέται να μείνει εδώ και να προσφέρει. Και το ταλέντο του μαρτυρά πως έχει να προσφέρει πολλά.

Σχεδόν 1,5 εκατ. πρόσφυγες έχουν περάσει τα τελευταία 4 χρόνια από τα νησιά του Αν. Αιγαίου, εκατοντάδες χιλιάδες μονάχα από τη Λέσβο – πολλοί από αυτούς ανήλικα, ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, όπως ο Ισραέλ. Πώς τα κατάφεραν; Τί τους κράτησε όρθιους και ζωντανούς; Είναι η δύναμη της αλληλεγγύης και της συλλογικής δράσης χιλιάδων ανθρώπων που κάλυψαν το κενό ενός κράτους που ήταν απροετοίμαστο, χωρίς υποδομές, μηχανισμούς, πόρους. Είναι η δύναμη της ανθρωπιάς που έδειξαν η γιαγιά Μαρίτσα και όλες οι γιαγιάδες στη Σκάλα της Συκαμνιάς, ο λιμενικός Κυριάκος Παπαδόπουλος που μαζί με τους συναδέλφους του έσωσαν πάνω από 5000 ανθρώπους, οι νοικοκυρές που μαγείρεψαν, οι φούρναροι που έψησαν ψωμιά, οι εθελοντές που έστησαν τις πρώτες δομές φιλοξενίας με όποια μέσα διέθεταν, όλες οι οργανώσεις αλληλεγγύης που κατάφεραν να εξασφαλίσουν στους πρόσφυγες τα βασικά: ένα πιάτο φαί, λίγο ψωμί και νερό, ένα αντίσκηνο, ρούχα, σκεπάσματα για τη νύχτα.
(Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εκδήλωση)

Την ίδια ώρα συντηρητικές δυνάμεις και κυβερνήσεις της Ευρώπης, όπως κι η αντιπολίτευση στην Ελλάδα, μιλούν για την “κόλαση της Μόριας” κουνώντας το δάχτυλο. Είναι οι ίδιες δυνάμεις που μπλοκάρουν τη διαμόρφωση μιας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής, μιας κοινής πολιτικής για το άσυλο με αλληλεγγύη, με κανόνες και υποχρεώσεις για όλες τις χώρες, αφήνοντας στην πράξη περιοχές σαν αυτή στο έλεός τους. Που θέλουν μία Ευρώπη-φρούριο, πατώντας πάνω στη ρατσιστική θεωρία ότι η Ευρώπη απειλείται από τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και προωθώντας την πολιτική της στρατιωτικοποίησης των συνόρων της ΕΕ και μαζί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών λόμπι της ασφάλειας, της αστυνόμευσης και των εξοπλισμών. Είναι οι δυνάμεις που θέλουν να μας γυρίσουν πίσω στους εθνικισμούς, στη μισαλλοδοξία, στην καχυποψία ανάμεσα στους λαούς, απειλώντας με διάλυση την Ευρώπη.

Έχουμε ευθύνη και ιστορικό χρέος να μην αφήσουμε την Ευρώπη στα χέρια τους!

“Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην καθηγήτρια Αναστασία Ζήση από το Παν/μιο Αιγαίου, τις εθελόντριες και τους εθελοντές των οργανώσεων Ηλιακτίδα και Συνύπραξη, καθώς και την Εριφύλη Χιωτέλλη – Υποψήφια δήμαρχος για το Δήμο Μυτιλήνης για τη θερμή υποδοχή τους και την τιμή που μου έκαναν να με προσκαλέσουν για να μιλήσω σε αυτή την εκδήλωση αλληλεγγύης και ανθρωπιάς”.

 

Κωνσταντίνα Κούνεβα