“Στόχος μας η ανασυγκρότηση , από το μηδέν, της κεντρικής, βόρειας και δυτικής Λέσβου. Το ζωντάνεμα των χωριών μας. Εργαλεία μας η θέληση, η επίγνωση των αναγκών, η αξιοκρατική χρήση του ανθρώπινου δυναμικού, η στρατηγική αναπτυξιακή στόχευση, η συλλογική προσπάθεια”. Ήδη από την πρώτη ανακοίνωση του συνδυασμού του ο Ταξιάρχης Βέρρος κάνει λόγο για μια ριζική αλλαγή κυρίως στη νοοτροπία που ως τώρα χαρακτήριζε τη δράση των πολιτικών σχετικά με τη Δυτική Λέσβο. Μέσα από τρεις ερωτήσεις επιχειρούμε να παρουσιάσουμε το πρόγραμμά του, να απαντήσουμε σε καίρια ζητήματα που αφορούν τον τόπο και να σκιαγραφήσουμε το πορτρέτο του ανθρώπου που διεκδικεί μια νευραλγική θέση που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του τόπου.
Κύριε Βέρρο, έχετε δημοσιεύσει ένα μεγάλο πρόγραμμα και θέλω σε λίγες γραμμές να μου πείτε τις προτεραιότητες αυτού του προγράμματος.
Κοιτάξτε, για μένα όλα στην Δυτική Λέσβο στο σύνολο των πόλεων και των χωριών της είναι προτεραιότητα. Κατ’ αρχάς η καθημερινότητα του δημότη. Η καθαριότητα, η αποχέτευση, ο φωτισμός, η δυνατότητα με σύγχρονο τρόπο να εξυπηρετείται ο δημότης χωρίς να τρέχει για ψύλλου πήδημα στο δημαρχείο , η ύδρευση, η εύρυθμη λειτουργία των νηπιαγωγείων, των σχολείων, κ.ο.κ. Αυτά τα τόσο αυτονόητα που μας ταλαιπωρούν και στοιχίζουν ταλαιπωρία στο δημότη και συνεχείς δαπάνες στον δήμο.
Αυτά είναι στις πρώτες προτεραιότητες. Ταυτόχρονα βέβαια θα πρέπει να οργανωθεί διοικητικά η νέα δημοτική αρχή και ταυτόχρονα να θέτει σε εφαρμογή το πρόγραμμά της. Δουλεύω από 24 ετών. Πολιτικός μηχανικός είμαι. Πέρασα και πολλά χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από διαφορετικές θέσεις. Πάντα το πρόβλημα δεν ήταν στις προθέσεις αλλά στον συντονισμένο σχεδιασμό, στην συνεργασία με προσήλωση στο στόχο, στις εξωγενείς παρεμβάσεις παραγόντων και στην μη αξιοκρατική ανάθεση των θέσεων στην διοίκηση. Αυτά τα προβλήματα ακύρωναν τις καλύτερες προθέσεις στην πράξη και καθήλωναν τον τόπο. Έχω την τύχη να έχω ικανά νέα αλλά και έμπειρα στελέχη στο ψηφοδέλτιο, ικανούς συνεργάτες δίπλα μου και από κει και πέρα η πρόσκληση θα είναι ανοιχτή σε όποιον αποδεδειγμένα μπορεί να συνδράμει. Θα αποδείξουμε ότι υπάρχει και άλλος τρόπος διοίκησης από τον συνήθη. Με σχεδιασμό, συνεργασία, αποτελεσματικότητα, αξιοκρατία και σκληρή δουλειά.
Δύο ζητήματα που νομίζω απασχολούν γενικά το νησί και θα τα βρείτε μπροστά σας είναι η μεγάλη αγροτική σας περιφέρεια και το μεταναστευτικό. Θα ήθελα την τοποθέτησή σας.
Όντως στον δήμο Δυτικής Λέσβου χτυπά η καρδιά της κτηνοτροφίας, της γεωργίας και του τουρισμού. Όλα αυτά ακόμα και με τα σημερινά προβλήματα αυτών των κλάδων εμπεριέχουν αφ’ ενός μια διαφορετική νοοτροπία από ό,τι στην πόλη της Μυτιλήνης και περιέχουν αφ’ ετέρου μια δυναμική ανάπτυξης. Η Δυτική Λέσβος είναι τόπος με επιχειρηματική ιδιωτική δράση και απασχόληση, με ιδιωτικές επενδύσεις. Δεν στηρίζει την οικονομία της στο δημόσιο. Οι άνθρωποι εδώ τολμούν μόνοι τους. Από τον ξενοδόχο μέχρι τους γυναικείους συνεταιρισμούς οι ιδιώτες τόλμησαν. Μπήκαν σε προγράμματα ευρωπαϊκά χρηματοδότησης και το παλεύουν. Έχουμε πολλαπλές δυνατότητες σε όλους αυτούς τους τομείς. Για νέες μικρές και μεσαίες επενδύσεις, για ποιοτικά προϊόντα και για πρόσκληση μεγάλων επενδύσεων στον τουρισμό στα ιαματικά μας νερά και στην γεωθερμία. Δημιουργείται ήδη ένα νέο οδικό δίκτυο νέο λιμάνι στο Σίγρι, η πύλη Σέγκεν στην Πέτρα. Το 80% του τουρισμού βρίσκεται εδώ.
Οι δυνατότητες είναι πάρα πολλές και η Ευρώπη δίνει χρήματα αρκεί να είμαστε σοβαροί στον σχεδιασμό. Στο πρόγραμμά μας έχει ανακοινωθεί η δημιουργία του κέντρου καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Εκεί θα προστρέχει ο δημότης ή ο ξένος επενδυτής για βοήθεια, εκεί θα κατατίθενται οι νέες ιδέες.
Ο δήμος πρέπει να κινηθεί επί τέλους στον 21ο αιώνα. Για το μεταναστευτικό τι να πω. Έχω τοποθετηθεί, έχω μιλήσει δημόσια και έχω πάρει αποφάσεις και ως αντιδήμαρχος Μήθυμνας και ως Δημοτικός σύμβουλος στο Δ.Σ. Λέσβου. Και έχω εισπράξει το κόστος . Ο τόπος δεν μπορεί ες αεί να δέχεται και να στοιβάζει στην αθλιότητα της Μόριας κόσμο. Ούτε να αποτελεί κέντρο της ιδιότυπης επιχειρηματικής δράσης ΜΚΟ. Έχει πεπερασμένες χωρητικότητες και έχει να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή των κατοίκων του. Αρκετά πλήρωσε η τουριστική μεριά της περιοχής μας. Και θέλω να είμαι σαφής. Εγώ δεν βγήκα προεκλογικά και υπό την πίεση των διαδόσεων να δηλώσω ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε κανένα νέο στρατόπεδο μεταναστών στην Δυτική Λέσβο. Το έχω δείξει με τις πράξεις μου εδώ και 2 χρόνια και σημειώνεται, με σαφήνεια στο πρόγραμμά μας που έχει κυκλοφορήσει εδώ και ένα μήνα.
Θα ήθελα να σας θέσω, ως γυναίκα, ένα ερώτημα που με απασχολεί συχνά. Γνωρίζοντας το πόσο διαφορετικά σκεφτόμαστε, αναρωτιέμαι γιατί μια γυναίκα να σας δώσει την ψήφο της.
Να μια ερώτηση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα. Ξέρετε έχω μεγαλώσει με μια αδερφή και ζω σε ένα σπίτι όπου πλειοψηφούν οι γυναίκες. Τιμώ βαθιά την γυναικεία παρουσία στον κόσμο. Χωρίς εσάς νομίζω ο κόσμος θα ήταν άχαρος και πιο σκοτεινός. Είστε το στήριγμα των σπιτιών παρά τα λεγόμενα περί του αντιθέτου. Γνωρίζω επίσης ότι ο πολιτισμός και όλες οι δράσεις του δεν θα υπήρχαν εάν δεν υπήρχαν οι γυναίκες. Σύλλογοι και φορείς πολιτισμού υπάρχουν γιατί οι γυναίκες είναι εκεί. Πάντα σκέφτομαι την ρήση της Θάτσερ ότι “αν θες να λεχθεί κάτι πες το σε έναν άνδρα, αν θες να γίνει κάτι πες το σε μια γυναίκα”. Από την απλή νοικοκυρά μέχρι την γυναίκα που εργάζεται ή κάνει καριέρα θεωρώ ότι η οικογένεια και τα παιδιά παραμένουν θεμελιώδεις αξίες στην ζωή των γυναικών. Καμιά γυναίκα δεν βάζει πάνω από τα παιδιά της οτιδήποτε άλλο. Αυτό που θέλω και θα επιδιώξω και εγώ και οι συνεργάτες μου είναι να σταματήσει η αιμορραγία της φυγής των νέων, των παιδιών μας δηλαδή, έξω από το νησί…
Τα τελευταία χρόνια φεύγει ο ανθός του τόπου. Αυτά που είπα παραπάνω και μια σειρά άλλων δράσεων στον νεο δήμο ελπίζω και θα το προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να δημιουργήσουν νέες και αυξημένες θέσεις εργασίας, νέες ευκαιρίες για τον νέο στον δήμο . Θέλω τα παιδιά μου και έχω τέσσερα, όπως ξέρετε, και τα παιδιά όλων των μανάδων να μένουν εδώ. Να σπουδάζουν και να γυρίζουν εδώ. Εδώ να στήνουν δουλειές και οικογένειες. Δεν πιστεύω ότι η απασχόληση των νέων μπορεί να στηριχθεί στο ρουσφέτι ή στην μερική απασχόληση με συμβάσεις των 3 ή πέντε μηνών ή του ενός χρόνου. Οι νέοι μας έχουν όνειρα. Και θέλω να βοηθηθούν να τα κάνουν πραγματικότητα. Εδώ δίπλα στις οικογένειές τους. Να έχουν εισόδημα επαρκές για να ζήσουν με αξιοπρέπεια στον τόπο τους. Ελπίζω ότι αυτό με την τετράγωνη λογική που διαθέτουν οι γυναίκες να εκτιμηθεί.