Το σχολικό κτήριο, που φιλοξενεί την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στον Πολιχνίτο, καταλαμβάνει περίπου 680 τ.μ. και αποτελείται συνολικά από 7 αίθουσες διδασκαλίας και ένα γραφείο (α΄ όροφος), 5 αίθουσες και ένα γραφείο (ισόγειο) από 2 υπόγεια. Σε 2 αίθουσες του ισογείου και σ’ ένα γραφείο φιλοξενείται το Νηπιαγωγείο της πόλης.
Αρχιτεκτονικά αποτελεί ένα διώροφο κτήριο με κεραμοσκεπή, πετρόχτιστο με ντόπια πέτρα (ερυθρός ανδεσίτης – ηφαιστιογενές πέτρωμα) – (περιοχές – λατομεία «Ράχτα» και «Ιαματικών πηγών»). Το σχέδιο είναι μοντέρνας αρχιτεκτονικής της περιόδου του μεσοπολέμου. Τα υπόλοιπα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του (άμμος, ξυλεία κ.λ.π.) είναι επίσης ντόπιας προέλευσης. Όμορφη είναι επίσης η επένδυση των θυρών και των παραθύρων του από τη σκουρόχρωμη πέτρα. Εξαιρετική είναι και η εσωτερική διαρρύθμιση του κτηρίου με τις δύο ξύλινες εσωτερικές σκάλες, οι οποίες οδηγούν στον όροφό του.
Οι γνωστοί λιθοτόμοι (πετράδες) του Πολιχνίτου, Ηλίας Αλβανός και Ηλίας Τσολάκης, εργάστηκαν για την κατασκευή του μαζί με τον χτίστη Παναγιώτη Τσάτσο. Από το έτος 1931 στεγάζει τους μαθητές και τις μαθήτριες του Πολιχνίοτου που τους προηγούμενους αιώνες διδάσκονταν σε παλιά διδακτήρια και σε διάφορα οικήματα. Πρόσφατα έγιναν στο διδακτήριο επισκευαστικές εργασίες και διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση.
Το μήνυμα του Ταξιάρχη Βέρρου
“Αυτοψία σήμερα στο Δημοτικό Σχολείο Πολυχνιτου. Ένα εκπληκτικό κτίριο, χτυπημένο από τον σεισμό του 2017.Κλειστό από τότε με την διαδικασία αποκατάστασης στα πρώτα στάδια ακόμα δυστυχώς. Έχουν ανατεθεί οι μελέτες Η/Μ, τώρα θα ανατεθεί η στατική μελέτη και έπονται οι εγκρίσεις. Απόλυτη προτεραιότητα να τελειώσουν όλα όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα. Μαζί με το στάδιο του Πολυχνιτου που βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης είναι δύο έργα που τα οφείλουμε στα παιδιά μας. Αφήστε που δεν έχω καμία διάθεση να βλέπω τον παππού μου στον ύπνο μου να μου κουνάει το δάκτυλο και την μάνα μου να με ψέλνει δια ζώσης για το χωριό της”