“Στόχος του φεστιβάλ και προσωπικό μου όραμα είναι να μετατραπεί ο Μόλυβος σε καλλιτεχνικό hotspot
για τη διεθνή κοινότητα (…)και με κατάλληλους χειρισμούς, πιστεύουμε πως μπορεί να αποτελέσει τη βάση ενός τέτοιου εγχειρήματος” μας έλεγε ο Δημήτρης Τρύφων στα πρώτα βήματα του φεστιβάλ σε μια πολύ vintage συνέντευξη! Σήμερα το φεστιβάλ οδεύει προς τον 5ο χρόνου και έχει καταφέρει ήδη τον στόχο του! Το πρόγραμμα του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου θα έχει στον πυρήνα του το ΔIA-ΛΟΓΟ, το εργαλείο που έθεσε τα θεμέλια της Δημοκρατίας, ενθαρρύνοντας τις συζητήσεις, την ανταλλαγή επιχειρημάτων, τις αντιπαραθέσεις. Στο κάστρο του Μολύβου, στα σοκάκια, τις παραλίες, στην αγορά, στο λιμάνι, αλλά και σε τέσσερεις άλλους, προσεκτικά διαλεγμένους προορισμούς της Λέσβου και στη Χίο, σολίστες θα συμπράξουν σε μουσικά σύνολα για να ερμηνεύσουν συνθέσεις από το πρόγραμμα του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου που επιμελήθηκαν οι καλλιτεχνικές διευθύντριες Danae και Kiveli Dörken (διεθνώς αναγνωρισμένες πιανίστριες οι ίδιες) και φέτος έχει θέμα το ΔΙΑ-ΛΟΓΟ, δηλαδή εκείνη ακριβώς τη διαδικασία που έθεσε τα θεμέλια της Δημοκρατίας, ενθαρρύνοντας τις συζητήσεις, την ανταλλαγή επιχειρημάτων.
Ο – μουσικός της Φιλαρμονικής του Βερολίνο, αποδέκτης των βραβείων ECHO και ICMA ως μουσικός της χρονιάς- Γερμανός βιολιστής Κρίστιαν Τέτσλαφ και ο βραβευμένος από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής Ηλίας Καντέσα, ο Βόλκερ Γιάκομπσενιδρυτής του παγκοσμίου φήμης κουαρτέτου Artemis Quartet και o βραβευμένος για τη σύνδεση της κλασικής μουσικής με τη μουσική Klezmer Ντέιβιντ Ορλόφσκι, η τσελίστρια Τάνια Τέτσλαφ και ο βιολοντσελίστας Μπρούνο Φιλλίπ (ένας από τους πιο γνωστούς τσελίστες της γενιάς του), ο Aρτουρ Πιτζάρο διεθνούς φήμης πορτογάλος πιανίστας, νικητής του σημαντικού Leeds International Piano Competition και ο νορβηγός περκασιονίστας Χανς Κρίστιαν Σόρενσεν είναι ορισμένοι μόνον από τους σημαντικούς ερμηνευτές που θα απευθυνθούν μέσω του Διαλόγου της μουσικής, στη νόηση και το συναίσθημα, σε ένα Φεστιβάλ που αγκαλιάζει τις αισθήσεις μας με την υψηλής ποιότητας κλασική μουσική και παράλληλα μας γνωρίζει έναν από τους πιο όμορφους προορισμούς του κόσμου.
Συνδυάζοντας την καινοτομία με την παράδοση και ενώνοντας διαφορετικούς τομείς και ανθρώπους μέσα από την παγκόσμια γλώσσα της κλασικής μουσικής, το Φεστιβάλ θα απευθυνθεί μέσω του Διαλόγου της μουσικής, στη νόηση και στο συναίσθημα, θα αναδείξει τις ομοιότητες μεταξύ φαινομενικά ασύμβατων αντιθέσεων, θα υμνήσει τελικά, την Ομορφιά.
Το ΔιΦεΜΜ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, της Περιφέρειας ΒΑ Αιγαίου και έχει την υποστήριξη της πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, της Γαλλικής Πρεσβείας και του Νορβηγικού Πανεπιστημίου του Agder και του ΕΟΤ.
“Το φεστιβάλ από τον πρώτο κιόλας χρόνο ωφέλησε τον τόπο ποικιλοτρόπως. Καταρχάς, σε οικονομικό επίπεδο, γέμισε τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια της περιοχής σε μια περίοδο που ο τόπος το έχει ανάγκη. Δεύτερον και εξίσου σημαντικό, σε πνευματικό και εκπαιδευτικό επίπεδο, σύστησε στα νέα παιδιά
του τόπου, την κλασική μουσική, για την οποία τα περισσότερα έχουν ελάχιστα ερεθίσματα, μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μουσικό κλειδί”, που έτρεξε καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Μακροπρόθεσμα, στόχος του φεστιβάλ και προσωπικό μου όραμα είναι να μετατραπεί ο Μόλυβος σε καλλιτεχνικό hotspot για τη διεθνή κοινότητα. Να γίνει δηλαδή τόπος συνάντησης, μουσικών, εικαστικών, λογοτεχνών, κινηματογραφιστών, ηθοποιών, οι οποίοι αλληλεπιδρώντας με τον τόπο, μεταξύ τους
και με το κοινό, θα παράγουν έργο που θα μοιράζονται με όλους μας. Εφόσον επιτευχθεί αυτό, μπορείτε να φανταστείτε τα οφέλη που θα δημιουργηθούν για τον τόπο και τον τουρισμό του. Ο Μόλυβος αποτελεί έναν από τους πλέον όμορφους και καλοδιατηρημένους παραθαλάσσιους οικισμούς της Μεσογείου, και με κατάλληλους χειρισμούς, πιστεύουμε πως μπορεί να αποτελέσει τη βάση ενός τέτοιου εγχειρήματος”.