Search

Πόσο μακριά θα πάει η… βαλίτσα με το κτηματολόγιο;

Καθώς οι ρυθμοί υποβολής των δηλώσεων κτηματογράφησης εμφανίζονται σε κάθετη πτώση και η προθεσμία για το κτηματολόγιο στη Λέσβο «τρέχει» προς εκπνοή την 1η Οκτωβρίου, ολοένα κα περισσότερο φουντώνουν τις τελευταίες ώρες τα σενάρια για παράταση στις προθεσμίες υποβολής των τελικών δηλώσεων, πανελλαδικά.

Απ’ ό,τι τουλάχιστον διαφαίνεται, τα όποια μέτρα πάρθηκαν όπως αυτό της «εμπρόθεσμης προσέλευσης» των ιδιοκτητών ακινήτων στα γραφεία κτηματογράφησης, δεν απέδωσαν τα προσδοκώμενα, με αποτέλεσμα παρά την αρχική διαβεβαίωση πως δεν υπήρχε περίπτωση να δοθεί παράταση, με εξαίρεση τις περιοχές στις οποίες δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η υποβολή δηλώσεων , έγκυρες πηγές αναφέρουν πως στο Υπουργείο Περιβάλλοντος επικρατεί από χθες μεγάλη κινητικότητα, καθώς ετοιμάζεται υπουργική απόφαση ενεργοποίησης νέων παρατάσεων.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ελληνικό Κτηματολόγιο, από το σύνολο των 12.981.290 εκτιμώμενων δικαιωμάτων ιδιοκτησίας σε όλες τις περιοχές της χώρας που έχουν τεθεί υπό κτηματογράφηση, μέχρι τέλος Μαΐου 2019 έγιναν ηλεκτρονικά ή με συμβατική διαδικασία, μόλις 2.405.040 δηλώσεις ιδιοκτησίας, που αντιστοιχούν σε ποσοστό συμμετοχής 18,53% (σ.σ. ενώ κατά δυο μονάδες, ήτοι 21% περίπου, εκτιμάται ότι έχει ανέβει το ποσοστό για τη θερινή περίοδο, κάτι όμως που δεν αξιολογείται σημαντικά), με συνέπεια να τίθεται σε δοκιμασία η πορεία και ολοκλήρωση του έργου.

Πάντως, πηγές της κτηματαγοράς αναφέρουν ότι η σχεδιαζόμενη από το ΥΠΕΝ παράταση των φημολογούμενων δυο μηνών δεν επαρκεί και θεωρούν πως η πλέον ενδεδειγμένη λύση θα ήταν να τεθεί ως τελευταία προθεσμία για όλη τη χώρα η 31η Δεκεμβρίου 2019, με την υποσημείωση ότι πέραν της ημερομηνίας αυτής δεν θα δοθεί καμιά άλλη παράταση στις δηλώσεις του Κτηματολογίου και από την πλευρά της πολιτείας θα ξεκινήσει η επιβολή κυρώσεων.

Θα είναι όμως έτσι, ή στην προσπάθεια ενός γενικότερου «νοικοκυρέματος» της ακίνητης περιουσίας θα υπάρξει περαιτέρω ανοχή, αλλά με ποιο κόστος;

Είναι γεγονός ότι η ολοκλήρωση του κτηματολογίου αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, αν και είναι ένα απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη διασφάλιση της περιουσίας των πολιτών και του Δημοσίου με ορίζοντα το 2021.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται από το υπουργείο ακόμη και νομοθετική ρύθμιση που θα επιβάλλει αυστηρότερες κυρώσεις σε εκείνους που δεν υποβάλλουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις τους στο κτηματολόγιο.

Επιπλέον, στην περίπτωση που τα παραδοτέα τμήματα των συμβάσεων κτηματογράφησης που «τρέχουν», δεν καλύπτουν το 50% των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν τα 84 εκατ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί από το τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020, με στόχο τη δημιουργία κτηματολογικής βάσης δεδομένων στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας (συνολικής δαπάνης 320 εκατ. ευρώ).

Πάντως το ΥΠΕΝ και τα αρμόδια στελέχη του διαμηνύουν πως όποια παράταση κι αν δοθεί στους πολίτες για την υποβολή των δηλώσεων θα είναι η τελευταία, καθώς η κτηματογράφηση σε δύο μήνες συμπληρώνει έναν χρόνο από την έναρξη του προγράμματος.

Η προσέλευση του κόσμου πάντως, με όλες τις ιδιαιτερότητες της τελευταίας γενιάς κτηματογράφησης που αφορά σε ορεινές και αγροτικές περιοχές, είναι ακόμη πολύ περιορισμένη, βάζοντας τροχοπέδη ναρκοθετώντας κάθε σχεδιασμό για την ολοκλήρωση του έργου. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται από το υπουργείο ακόμη και νομοθετική ρύθμιση που θα καθιστά πιο αυστηρό το πλαίσιο, αλλά και θα επιβάλλει κυρώσεις σε όσους δεν θα υποβάλουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις τους στο Κτηματολόγιο.

Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί νομοθετική ρύθμιση, που θα ανοίξει το δρόμο για χιλιάδες αδήλωτα ακίνητα παλαιών προγραμμάτων κτηματογράφησης σε 35 δήμους της χώρας.

Πρόκειται για ακίνητα σε περιοχές στις οποίες οι προθεσμίες έχουν εκπνεύσει και έχουν οριστικοποιηθεί οι πρώτες εγγραφές στο Κτηματολόγιο. Οι περιοχές αυτές είχαν εξαιρεθεί τόσο από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της προηγούμενης κυβέρνησης όσο και από τη νομοθέτηση της παρούσας κυβέρνησης.

Το πιθανότερο σενάριο είναι η οριζόντια ρύθμιση του ΥΠΕΝ να προωθηθεί άμεσα στη Βουλή και να καλύψει τις περιοχές στις οποίες λήγουν οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας εντός των ημερών και μέσα στις επόμενες εβδομάδες (σ.σ. όπως και στη Λέσβο) με «εμβόλιμες» παρατάσεις, που αντιστοιχούν σε χρονικά διαστήματα 1 έως 2 μηνών.

Με άλλα λόγια, οι νέες αποφάσεις-παρατάσεις θα οδηγήσουν τα κατά τόπους κτηματολογικά γραφεία σε νέο χαρτοβασίλειο, μ ε ό,τι αυτό συνεπάγεται , καθώς κατά πάγια τακτική θα κατατίθενται και ετεροχρονισμένα δηλώσεις μετά τη λήξη των προθεσμιών, επομένως ο στόχος είναι να μην ανακοπεί έως την ύστατη στιγμή, η ροή υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας.

Σε αυτή την κατεύθυνση γίνεται γνωστό προς το παρόν ανεπισήμως, ότι το ΥΠΕΝ δίνοντας το μήνυμα ότι η νέα ενιαία παράταση θα είναι και η τελευταία, εξετάζει παράλληλα να ενεργοποιήσει τα πρόστιμα για τις εμπρόθεσμες δηλώσεις.

Ενδιαφέρον ωστόσο έχει το σημερινό δημοσίευμα της Ecopress, που δίνει στη δημοσιότητα τις «ανεπίσημες» παρατάσεις, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα τις τελικές προθεσμίες ως ακολούθως, δίνοντας στο κτηματολόγιο της Λέσβου και τη Λήμνου και νέα παράταση.

Η νέα ενιαίας χρονικής διάρκειας παράταση, που ετοιμάζεται να νομοθετήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ecopress θα είναι 12 μηνών για όλες τις περιοχές της χώρας, που έχουν τεθεί υπό κτηματογράφηση. Η 12μηνη παράταση -ανεξαρτήτως των παρατάσεων που έχουν μεσολαβήσει -θα «τρέξει» με αφετηρία την ημερομηνία έναρξης της κτηματογράφησης.

Παραθέτουμε τον πίνακα με πηγή την Ecopress: