Ακόμη ένα επιτυχημένο TEDxLesvos, για 5η χρονιά, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης! Με 11 ομιλητές από το νησί αλλά όχι μόνο, 4 performances και δράσεις εντός και εκτός θεάτρου, οι θεατές της εκδήλωσης είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν το… απροσδόκητο, μέσα από τη κεντρική θεματική της φετινής χρονιάς, το “Unexpected”.
Τους θεατές υποδέχτηκε ένα τεράστιο πλεγμένο στο χέρι… χταπόδι, που είχε ξαπλώσει στα σκαλιά του θεάτρου, ενώ πάνω στη σκηνή τους περίμενε ένας τεράστιος αρκούδος, διάφανος για να συμβολίζει το πως μπορείς να διαχειριστείς το απρόσμενο απλά κοιτώντας στην καρδιά του, που ήταν και το λογότυπο της φετινής διοργάνωσης!
Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 11 το πρωί με ένα μαγευτικό εισαγωγικό performance από την διαπολιτισμική παιδική χορωδία Polyphonica, που μετρά 200 παιδιά από 15 διαφορετικές χώρες! Στην πρώτη ομιλία, ο Κωνσταντίνος Κοτσανάς, δημιουργός των μουσείων αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας, μέσα από μια ξενάγηση στην καθημερινότητα της αρχαίας Αλεξάνδρειας, μας έδειξε πως οι καθημερινές ανάγκες και συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων καθόριζε την τεχνολογία τους, που ήταν απροσδόκητα παρόμοια με τη δική μας. Ο Επίκουρος Καθηγητής Γεωγραφικής Ανάλυσης Δημήτρης Καβρουδάκης, από την άλλη, μας σύστησε τις ευφυείς πόλεις και μας μίλησε για το πως μετατρέποντας δεδομένα σε γνώση, αξιοποιώντας όσα μας προσφέρει η 4η βιομηχανική επανάσταση και με τη συμμετοχή των πολιτών, μπορούμε να προσεγγίσουμε με νέους τρόπους την επίλυση «παλιών» προβλημάτων! Ο Κοινωνικός Εθελοντής Αποστόλης Παρασκευόπουλος μέσα από μικρές πραγματικές ιστορίες, μας (απ)έδειξε πως η αλληλεγγύη μπορεί να δημιουργήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση και είναι ανακυκλώσιμη, λίγο πριν η ειδική παιδαγωγός Γιούλα Μπλέσιου ανέβει στη σκηνή με τα ελατήριά της και μας μιλήσει για το πως το απρόβλεπτο είναι το μόνο σίγουρο ότι θα συμβεί, το μόνο προβλέψιμο, και πως θα μπορούσαμε να το διαχειριστούμε.
Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ξεκίνησε με εναέρια ακροβατικά από τις ΒΕΜΦ, σε ένα perfomance που μας έκοψε την ανάσα! Έπειτα, τη σκυτάλη πήρε ο φωτογράφος Κοσμάς Κουμιανός, που μέσα από τη δουλειά του και αναφορές σε γνωστά πορτραίτα, έκανε μια σύγκριση ανάμεσα στους ήρωες του σήμερα και του παρελθόντος. Μας είπε, πως πιστεύει ακόμη στους ήρωες, που είναι δίπλα μας… κι ας μην τους βλέπουμε συνέχεια στα social media! Ο Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, Καθηγητής Φυσικής Γεωγραφίας, Νίκος Ζούρος μας μίλησε για τους σεισμούς, οι οποίοι δεν είναι τόσο απρόβλεπτοι, ούτε τόσο σπάνιοι και – αντίθετα με ότι μπορεί να πιστεύαμε – είναι η «αναπνοή» του πλανήτη μας, που… του δίνει ζωή. Η δικηγόρος με εξειδίκευση στα ψηφιακά δικαιώματα των παιδιών Αναστασία Καραγιάννη μίλησε για το εξαιρετικά επίκαιρο θέμα της ιδιωτικότητας στην εποχή των social media και τα ψηφιακά μας δικαιώματα, που πρέπει να υπερασπιστούμε. «Σήμερα το βράδυ όταν θα γυρίσετε σπίτι να ξέρετε πως χιλιάδες αλγόριθμοι θα περιμένουν τα δεδομένα σας. Δε σας πω εγώ πώς να συμπεριφερθείτε. Θα σας παροτρύνω απλώς να το κάνετε με μεγαλύτερη συνείδηση. Και θα σας παροτρύνω επίσης να διεκδικήσετε τα ψηφιακά σας δικαιώματα» μας λέει, όπως επίσης και να υπερασπιστούμε τα μικρά παιδιά που είναι περισσότερο ευάλωτα απέναντι σε αυτούς τους αλγορίθμους.
To τρίτο και τελευταίο μέρος ξεκίνησε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα με ένα μοναδικό performance από τον Angelo, (ο οποίος βαφόταν από τις 9 το πρωί!) και με μια μικρή ομιλία όπου μας παρότρυνε να αφήσουμε τα παιδιά να ασχοληθούν με την Τέχνη, ένα μέσο που ενώνει ανθρώπους και λαούς! O οπτομέτρης Βασίλης Κόκοτας μας ανέφερε κάποια απρόσμενα φαινόμενα για την όραση, η οποία επηρεάζεται από τις γνώσεις μας, τις πεποιθήσεις ή τις προσδοκίες μας κ.α. και μας κάλεσε να αποφασίσουμε αν θα βλέπουμε με τα μάτια, το μυαλό ή την ψυχή! Ύστερα ανέβηκε στη σκηνή ο Γιώργος Καριοφύλλης, ένας νέος αγρότης, που αποφάσισε βήμα-βήμα να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα δημιουργώντας ένα κτήμα σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Λέσβου, με ιδιαίτερη καλλιέργεια και με ζώα που δύσκολα θα βλέπαμε στο νησί. Το περιγράφει ως ένα ταξίδι και μας προτρέπει να κάνουμε κι εμείς ταξίδια, με τα μάτια μας ανοικτά, μεταφορικά και κυριολεκτικά. Λίγο πριν το τέλος της εκδήλωσης, ο γνωστός μουσικός και συγγραφέας Μιχάλης Δέλτα μας ξενάγησε στους τρεις κύκλους της ζωής, που μας βοηθούν να γνωρίσουμε τους εαυτούς μας, τα θέλω μας και τον σκοπό μας, ενώ στο τέλος, ο πιλότος μαχητικών αεροσκαφών Απόστολος Μανιατέλλης, μας μίλησε για την απουσία πλαισίου, που ορίζει το ραντεβού των αεροπόρων με το απροσδόκητο, το οποίο τους αποκαλύπτεται όποτε θέλει και όπως θέλει εκείνο.
Η εκδήλωση έκλεισε δυναμικά, με την ομάδα κρουστών Brasilionico από την Χίο να εκτοξεύουν το κέφι θεατών, συμμετεχόντων και ομάδας στα ύψη! Όλες αυτές τις ώρες, την εκδήλωση πλαισίωνε ο αγαπητός και πολύ γνωστός παρουσιαστής Μίλτος Μακρίδης, που έδωσε τη δική του νότα στο φετινό TEDxLesvos.
Δράσεις και εκτός θεάτρου
Φωτογραφίες: Σπύρος Μύρων Παυλής