Άμεση λύση και οικονομική ενίσχυση ζητά ο Δήμος, θέτοντας το Υπουργείο προ των ευθυνών του.
Το στατικά προβλήματα του συγκροτήματος των «Υφαντηρίων» είναι ένα θέμα που -δυστυχώς -λόγω των τεράστιων κακοτεχνιών που παρουσίασε το σχολικό συγκρότημα από κατασκευής του, δεκαετίες πριν, πάντα θα αποτελούν τροχοπέδη για την ομαλή λειτουργία του και εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί οριστικά να μη λυθούν και ποτέ, καθώς όλο και κάτι προκύπτει.
Ως εκ τούτου, οι προεκτάσεις που παίρνουν κάθε φορά, καθώς συχνά- πυκνά έρχονται στο προσκήνιο, δημιουργώντας νέο «πονοκέφαλο» για τη δημοτική αρχή, έχουν να κάνουν με το ευαίσθητο ζήτημα της στέγασης των πολυάριθμων μαθητών που φιλοξενούνται στους χώρους του, το οποίο δημιουργεί στους εμπλεκόμενους φορείς μεγάλο αίσθημα ευθύνης.
Για τη δαπάνη που αντιστοιχεί στη συνέχιση των εργασιών που διακόπηκαν, καθώς εκκρεμεί η πληρωμή του εργολάβου που καθυστερεί λόγω της επανάληψης έκδοσης των ενταλμάτων πληρωμής, τα οποία ακυρώθηκαν και θα κοπούν εκ νέου εντός των ημερών (σ.σ. λόγω του ελέγχου που πραγματοποιούν ορκωτοί λογιστές στο ταμείο του Δήμου εξαιτίας κακοδιαχείρισης), όπως μας είπε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Παναγιώτης Κατσαβέλλης, η δημοτική αρχή αναζητά επισταμένα λύση ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα το έργο.
Η σύσκεψη με τους γονείς
Πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε συνάντηση γονέων με εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, με θέμα την αναβάθμιση του συγκροτήματος των «Υφαντηρίων», όπου στεγάζονται το 3ο και το 4ο Γενικό Λύκειο, το 3ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης και το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Λέσβου.
Στη συνάντηση εκτός από το Δήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη, το παρόν έδωσαν ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών Παναγιώτης Κατσαβέλλης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημοσθένης Χατζηγιάννης, ενώ εκ μέρους των γονέων συμμετείχαν από την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ο πρόεδρος Παναγιώτης Καρέκος και ο Γραμματέας Παναγιώτης Καρίπης , οι Διευθυντές του 3ου ΓΕΛ Γλυκερία Λεοπούλου και του 3ου Γυμνασίου Ευριπίδης Χατζηπαρασκευάς, οι πρόεδροι των Συλλόγων των σχολείων Δημήτρης Χτενέλλης και Ειρήνη Λάσκαρη και τα μέλη του Συλλόγου του 3ου Γυμνασίου Θεοδόσης Θεοδοσίου και Μαριάνθη Γκάγκα.
Γονείς και εκπαιδευτικοί εξέφρασαν τους έντονους προβληματισμούς τους για την εξέλιξη του έργου, τονίζοντας πως παρουσιάζει προφανείς καθυστερήσεις που δυσκολεύουν σημαντικά την εκπαιδευτική διαδικασία.
Ο Δήμαρχος από την πλευρά του δεσμεύτηκε ότι θα αναληφθούν όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες για να ξεπερασθούν τα εμπόδια «δυστυχώς» ανέφερε, «δεν είχαν προβλεφθεί πριν την έναρξη των εργασιών, ώστε να ολοκληρωθεί το έργο το συντομότερο δυνατό, αλλά πάντα με τον καλύτερο τρόπο».
Ο κ. Κύτελης αμέσως μετά τη συνάντηση απέστειλε σχετική επιστολή στον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, με σκοπό να ασκήσει « πίεση» προς κάθε κατεύθυνση για να βρεθεί άμεση λύση.
Η επιστολή
Στο κείμενο της επιστολής προς τον κ. Θεοδωρικάκο τονίζεται ότι μετά από το μεγάλο σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017, η μαθητική κοινότητα βρέθηκε μπροστά σε τεράστια στεγαστικά προβλήματα, τα οποία ο τότε Δήμος Λέσβου επιχείρησε να λύσει άμεσα μετά από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προέκυψε.
«Το αίτημα που έγινε στην ΚΤΥΠ Α.Ε και το Υπουργείο Εσωτερικών για παροχή λυόμενων αιθουσών διδασκαλίας στο σχολικό συγκρότημα, το οποίο φιλοξενεί πάνω από 500 μαθητές, δεν έγινε δεκτό και ο πρώην Δήμος Λέσβου αναγκαστικά προέβη σε προμήθεια κοντέινερ από δωρεά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες», αναφέρει ο Δήμαρχος Μυτιλήνης.
«Η συγκεκριμένη προσωρινής φύσης λύση, πλέον, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύψει τις ανάγκες στέγασης των μαθητών και αποδεικνύεται πολλές φορές επικίνδυνη λόγω της κατασκευής των κοντέινερ, τα οποία προορίζονται για διαμονή αιτούντων άσυλο και όχι για αίθουσες διδασκαλίας.
Συνεπώς, λόγω των παραπάνω και φυσικά λόγω της επικινδυνότητας αλλά και της ακαταλληλότητας των κοντέινερ, αιτούμαι από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών έξι λυόμενων αιθουσών διδασκαλίας, ώστε να στεγαστούν οι μαθητές του σχολικού συγκροτήματος και να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στο Δήμο Μυτιλήνης για να τελειώσουν τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεων.
Το αίτημά μας απαιτεί άμεση και γρήγορη λύση, διότι σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να σταματήσει η εκπαιδευτική διαδικασία. Το νησί μας καλείται να αντιμετωπίσει καθημερινά τις επιπτώσεις μεγάλων κρίσεων και θεωρώ ότι η κεντρική κυβέρνηση θα πρέπει να σταθεί δίπλα στους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα στη μαθητική κοινότητα.
Αναμένω τις άμεσες ενέργειές σας για την ικανοποίηση του αιτήματός μας», καταλήγει ο Δήμαρχος Μυτιλήνης.
Τι θα γίνει με τις πρόσθετες δαπάνες
Θέλοντας να καλύψει τις δαπάνες, χωρίς να σταθεί μόνο στον εργολάβο, η Δημοτική Αρχή θα επιδιώξει να ζητήσει επιπρόσθετα τη γνώμη μηχανικών και εκτός Μυτιλήνης, φτάνοντας μέχρι το Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Καθηγητής του Πολυτεχνείου μάλιστα, προσφέρθηκε να έρθει στη Μυτιλήνη αφιλοκερδώς, για να διερευνήσει κατά πόσο είναι αναγκαία η επιπλέον δαπάνη που προκύπτει από το έργο, σύμφωνα με την εικόνα που παρουσιάζει ως σήμερα το συγκρότημα.
Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι η Ε.Ε. που χρηματοδοτεί τα έργα αυτά μέσω ΕΣΠΑ, δεν αποδέχεται τη χρηματοδότηση συμπληρωματικών συμβάσεων, αλλά «καλύπτει» μόνο τις εργασίες που προβλέπονται από την αρχική σύμβαση.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το έργο παραμένει «στον αέρα» όσο παραμένουν και οι εκκρεμότητες αυτές. Η έλευση του καθηγητή, όπως σημειώνει σε δηλώσεις του στον τύπο ο αντιδήμαρχος έργων Στρατής Τζιμής, αφορά σε αυτοψία που πρέπει να γίνει στα επίμαχα κτίρια, προκειμένου ο ίδιος να αποφανθεί αν πράγματι έχουν και σε ποια έκταση στατικά προβλήματα.
Η κίνηση αυτή, το να πάρει δηλαδή η δημοτική αρχή μια δεύτερη γνώμη εκτίμησης, κρίθηκε αναγκαία για δύο λόγους, πρώτον για να αποφασίσει οριστικά για τη συνέχιση των εργασιών και δεύτερον να κατασταλάξει στο τι μέλει γενέσθαι με την τύχη των εργολαβιών που έχουν διακοπεί.
Ό,τι κι αν προκύψει πάντως από την αυτοψία, είναι σαφές ότι θα πρέπει να γίνουν συμπληρωματικές μελέτες για τα στατικά και στη συνέχεια επαναδημοπράτηση των έργων, άρα η καθυστέρηση θεωρείται δεδομένη, αφού η όλη διαδικασία θα ξαναγίνει από την αρχή.
Μένοντας σε αυτά τα δεδομένα, όπως διαφαίνονται τουλάχιστον , η παρούσα σχολική χρονιά θα «κυλήσει» με τη σημερινή κατάσταση των κοντέινερ- αιθουσών, με αμφίβολο τον προσδιορισμό χρόνου για το πότε θα ξεκινήσουν εκ νέου οι καινούργιες εργασίες.
Το κατεπείγον των αιθουσών
Επειδή ο χρόνος όμως και οι συνθήκες «πιέζουν» ασφυκτικά, η δημοτική αρχή μετά και τη συνάντηση με τους διευθυντές των σχολείων, τόσο του συγκροτήματος του Υφαντηρίου όσο και του 6ου Δημοτικού, προσανατολίζεται στο να το περάσει ως θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο και να προβεί έπειτα στην παραγγελία δέκα λυόμενων σύγχρονων αιθουσών, ώστε να καλύψει τις ανάγκες των σχολείων, καθώς δεν μπορεί να περιμένει την όποια αντίδραση-ανταπόκριση του αρμόδιου Υπουργείου Παιδείας.
Το ζητούμενο και το μεγάλο «στοίχημα» για τη δημοτική αρχή, είναι ξεκάθαρα τα ασφαλή σχολεία για μαθητές και δασκάλους, ενώ στις προθέσεις της είναι να προλάβει τυχόν προβλήματα ενσκήψουν και με το τρίτο «μέτωπο» εργασιών, αυτό του σχολικού συγκροτήματος της πρώην Ακαδημίας, το οποίο όπως έχουν ήδη γράψει σε αναλυτικό ρεπορτάζ τους τα «Π», έχει ήδη δρομολογηθεί προς … ολοκληρωμένο λίφτινγκ.