Της Ασημένιας Μήλιου
Μετά την άρνηση του Δήμου Δυτικής Λέσβου να συμμετέχει στο μετοχικό της κεφάλαιο, σε εκκρεμότητα παραμένει το ζήτημα της Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Λέσβου (ΑΔΕΛ), η οποία δεν θα συνεχίσει τελικά την πορεία της με τη σημερινή της μορφή, αλλά με κάποια άλλη που κανείς ακόμη δεν ξέρει ποια θα είναι.
Καθώς η δημοτική αρχή Δυτικής Λέσβου αποσύρει τελικά το ενδιαφέρον της για τη διατήρηση της εταιρείας και τη συμμετοχή της σε αυτή για τους δικούς της λόγους, ενώ μάλλον προσανατολίζεται στη δημιουργία αυτόνομης Αναπτυξιακής που θα διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία και τις υπόλοιπες δράσεις, π.χ. τα σφαγεία, τις ιαματικές πηγές κ.λπ.
Μέχρι σήμερα ο Δήμος Μυτιλήνης παραμένει ο μοναδικός μέτοχος της ΑΔΕΛ και πέφτει σε αυτόν …ο κλήρος να διαχειριστεί το μέλλον της εταιρείας, κάτι όμως που είναι σύνθετο και θυμίζει τη λαϊκή ρήση «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», καθώς ενσκήπτουν νομικά κωλύματα.
«Να παραμείνει ως έχει, χωρίς εκκαθάριση, χωρίς λύση»
Σε επικοινωνία που είχαμε με το Γενικό Γραμματέα του Δήμου Μυτιλήνης Ηρακλή Κουντουρέλλη, σημείωσε πως υπάρχουν δύο δρόμοι που μπορεί να ακολουθήσει η επιχείρηση, αλλά ο πρώτος είναι σαφώς προτιμότερος.
«Η πρώτη επιλογή και ίσως η πιο εύκολη, είναι να προχωρήσει μια νομοθετική ρύθμιση που θα ψηφιστεί από τη Βουλή και θα αποδέχεται τη μετονομασία της ΑΔΕΛ σε ΑΔΕΜ, ουσιαστικά θα επαναφέρουμε δηλαδή το προκαποδιστριακό όνομά της, με την παράλληλη διατήρηση του ΑΦΜ και των λογαριασμών της.
Με τον τρόπο αυτό, η νέα εταιρεία ΑΔΕΜ θα είναι το διάδοχο σχήμα της ΑΔΕΛ και όχι κάποια που θα συσταθεί από την αρχή, θα διατηρεί πλήρως και τα περιουσιακά της στοιχεία. Μάλιστα από το Δήμο έχει αποστείλει το σχέδιο της νομοθετικής ρύθμισης στο Υπουργείο ώστε να προχωρήσει και ευχόμαστε να γίνει αποδεκτό.
Ο δεύτερος δρόμος και ο πιο «δύσβατος» , είναι η εκκαθάριση της ΑΔΕΛ και η δημιουργία νέας Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν θα υπάρχει εταιρεία, δεν θα λειτουργούν οι διάφορες δραστηριότητες που αναπτύσσονται, δεν θα υπάρχουν χρήματα. Επιπλέον, μια εκκαθάριση εταιρειών μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια, άρα θα «παγώσουν» τα πάντα!
Αυτή τη στιγμή η ΑΔΕΛ λειτουργεί κανονικά, ώστε να μην υπάρχει κενό στις δραστηριότητες της εταιρείας», είπε ο κ. Κουντουρέλλης.
Τι λέει ο Γιάννης Τσακίρης
Σε δήλωσή του πάντως ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΛ Γιάννης Τσακίρης, σημείωσε πως η υπόθεση της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου Λέσβου δεν είναι τόσο πολύπλοκη όσο φαντάζει, αρκεί οι δυο πλευρές να κάτσουν κάτω και να συζητήσουν με γνώμονα το συμφέρον των δήμων τους.
«Έχοντας μια ιδιαίτερη ευαισθησία για την ΑΔΕΛ, την οποία υπηρετώ από το 1990, όταν εξελέγην για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος με τη δημοτική αρχή του αειμνήστου Νότη Παναγιώτου, φρόντισα έγκαιρα -από τον Ιούλιο- ακόμη να ενημερώσω τόσο τους δύο νεοεκλεγέντες Δημάρχους όσο και τον απερχόμενο κ. Γαληνό, για τις ατέλειες του νόμου 4600 σε ό,τι αφορά στη λειτουργία της ΑΔΕΛ. Επίσης, κατέθεσα αναλυτικά τις προτάσεις μου για το πως έπρεπε να πορευτούν οι δημοτικές αρχές.
Δυστυχώς, έπρεπε να φτάσουμε στα τέλη Οκτωβρίου, με τη λήξη της θητείας του παρόντος Δ.Σ. της ΑΔΕΛ, μετά από μια σειρά ατυχών ενεργειών και αποφάσεων, για να καταλήξουμε στο σημερινό αδιέξοδο.
Και πάλι όμως μπορεί να βρεθεί λύση, αν όλοι οι εμπλεκόμενοι καθίσουν σε ένα τραπέζι και εισακουστούν οι απόψεις της νομικής υπηρεσίας του Δήμου, η οποία είναι σε απόλυτη συμφωνία με αυτά που ήδη έχω καταθέσει εγγράφως και τότε και τώρα».
Στο άλλο «στρατόπεδο» πάντως … στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, μετά την απόφαση που ελήφθη στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο για αποχώρηση από την ΑΔΕΛ, αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία νέας εταιρείας, αν και γίνεται από κοινού μια προσπάθεια να βρεθεί μια φόρμουλα λειτουργίας της επιχείρησης χωρίς να μεταβληθεί σημαντικά το ισχύον καθεστώς, με μια συνάντηση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αυτές τις μέρες, μεταξύ των δύο μερών.
Προέχει βέβαια η διαδικασία αλλαγής του καταστατικού της ΑΔΕΛ και απόδοσης της περιουσίας και της διαχείρισης των δύο νέων δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, όπως προβλέπεται στο νόμο της διάσπασης των δήμων.
Έκτοτε το θέμα ήρθε δύο φορές στο δημοτικό συμβούλιο και τις δυο αποσύρθηκε καθώς η εισήγηση ήταν λάθος και εκπνέει και η θητεία του παρόντος Δ.Σ., γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να αναλάβει νέο για να μη μείνει …ακέφαλη η επιχείρηση που διαχειρίζεται πληθώρα ενεργών δραστηριοτήτων.
Ποιο θα είναι αυτό όμως και με ποια μορφή;
Αναμένουμε τις εξελίξεις….