Search

Βρίσα: «Ελάχιστες οι εκκρεμότητες, κλείνουν οι φάκελοι», διαβεβαιώνει ο Α. Ελευθερίου

 

«Φως στον ορίζοντα» που σηματοδοτεί ρεαλιστικές εξελίξεις στην υπόθεση της πολύπαθης Βρίσας, η οποία δοκιμάστηκε όσο κανένα άλλο χωριό της λεσβιακής υπαίθρου από τον καταστροφικό σεισμό της 11 Ιουνίου 2017.

Ένα ολόκληρο χωριό καταστράφηκε, μια ανθρώπινη ζωή χάθηκε στα συντρίμμια και οι κάτοικοι μετρούν ακόμη τις πληγές τους, περιμένοντας από την πολιτεία να «σκύψει» πάνω από τα προβλήματά τους, ανακουφίζοντας τους έστω και λίγο.

30 μήνες μετά, η Βρίσα παραμένει ένα χωριό βομβαρδισμένο από τη μανία της φύσης άλλα και «χτυπημένο» από τη γραφειοκρατία, που δεν γνωρίζει από ανθρώπινο πόνο και απελπισία, όταν χάνεις ξαφνικά, μέσα σε ελάχιστα λεπτά της ώρας, τα πάντα!

Στο «μικροσκόπιο» του Δήμου Δυτικής Λέσβου, από τις πρώτες μέρες που ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή, στην αρμοδιότητα της οποίας πέρασε και η υπόθεση της σεισμόπληκτης Βρίσας, μετά τη νέα διοικητική κατανομή, έγιναν προσπάθειες να προωθηθεί το ζήτημα των αδειών για την αποκατάσταση των κτιρίων. Η πρώτη προγραμματισμένη συνάντηση έγινε στα γραφεία της ΚΤΥΠ Α.Ε. με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Αθανάσιο Γιάνναρη, δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμα πολλές εκκρεμότητες για να διευθετηθούν, σχετικά με τις συνέπειες του σεισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε συνάντηση και με το Γ.Γ. Υποδομών κ. Καραγιάννη, παρουσία του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου, αλλά και των προέδρων Βρίσας Στρατή Παράκοιλα, του Συλλόγου Σεισμοπαθών Βρίσας Νίκου Γκουγκούλιου και του Συλλόγου Βρισαγωτών Αθήνας κ. Σταυρινού, όπου υπήρξε δέσμευση για τη λήψη μέριμνας αναφορικά με τα ζητήματα που τέθηκαν.

«Η πολεοδομία δημιουργήθηκε για τη Βρίσα»

Σε επικοινωνία που είχαμε με το Δήμο Δυτικής Λέσβου, ο γενικός γραμματέας Άρης Ελευθερίου αποκάλυψε στα «Π» ότι η πρώτη σκέψη της Δημοτικής Αρχής για τη δημιουργία νέας, ανεξάρτητης πολεοδομίας ήταν η σεισμόπληκτη Βρίσα.

«Ήταν η πρώτη από τις προτεραιότητες που έθεσε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, από τις πρώτες κιόλας μέρες της λειτουργίας του», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ελευθερίου. Μετά τις επαφές Βέρρου στην Αθήνα και τις συναντήσεις στα αρμόδια υπουργεία φάνηκαν επιτέλους τα πρώτα σημάδια αισιοδοξίας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ελευθερίου δήλωσε στα «Π» πως «Όσες άδειες κατατέθηκαν επί Δήμου Λέσβου και όσες άδειες κατατέθηκαν επί Δήμου Δυτικής Λέσβου, έχουν εκδοθεί. Οι μόνες που εκκρεμούν είναι 3 με 4 , για τις οποίες σύμφωνα με τις επισημάνσεις-παρατηρήσεις που έκαναν οι μηχανικοί της πολεοδομίας, θα πρέπει να γίνουν κάποιες προσθήκες στους

φακέλους, ώστε να δρομολογηθούν κι αυτές. Σας βεβαιώνω ότι η διαδικασία έχει πια ξεμπλοκάρει και είμαι στην ευχάριστη θέση να πω πως οι προσπάθειες του Δήμου μας απέδωσαν τα προσδοκώμενα.

Όπως αντιλαμβάνεστε μετά από αυτή την εξέλιξη, «ανοίγει» ο δρόμος για τους ανθρώπους που έχουν πληγεί και έχουν ταλαιπωρηθεί επί διετίας, ώστε να προχωρήσουν στην αποκατάσταση των κατοικιών και των λοιπών κτισμάτων, να επανέλθει η ζωή στη Βρίσα σταδιακά σε μια κανονικότητα, να επιστρέψει η ζωντάνια στο χωριό», είπε χαρακτηριστικά.

Πρακτικά, η άμεση ενεργοποίηση του Υπουργείου Υποδομών προκειμένου να διευκολυνθούν οι γραφειοκρατικές και όχι μόνο διαδικασίες, που εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τη σεισμόπληκτη Βρίσα, εστιάζεται στις ακόλουθες παρεμβάσεις : Τα έξι σημεία για τα οποία εξασφαλίστηκε η άμεση ενεργοποίηση του Υπουργείου Υποδομών, προκειμένου να διευκολυνθούν οι γραφειοκρατικές και όχι μόνο διαδικασίες που ταλαιπωρούν τους σεισμόπληκτους της Βρίσας είναι τα ακόλουθα :

-η διευκόλυνση των πληρωμών του επιδόματος ενοικίου, που επί του παρόντος φτάνει έως και τους 6-7 μήνες για να μπει στα ταμεία των δικαιούχων. Ο Γ.Γ. Γραμματέας αναγνώρισε το δίκαιο του αιτήματος προκειμένου η ΔΑΕΦΚ να μην γνωμοδοτεί ανά τρίμηνο ότι το σπίτι του δικαιούχου είναι όντως γκρεμισμένο.

-η χρηματοδότηση (μεταξύ άλλων) και της αποκατάστασης του γεφυριού της Βρίσας. Ο Γ.Γ. Υποδομών δεσμεύτηκε για τη χρηματοδότηση ύψους 150.000 ευρώ.

-η πρόβλεψη επιπλέον χρημάτων (πέρα από τα περίπου 3,5 εκ. ευρώ που έχουν ήδη προβλεφθεί για την αποκατάσταση των ζημιών στα σεισμόπληκτα σχολεία) για το Δημοτικό σχολείο της Βρίσας.

-ο άμεσος ορισμός «συντονιστή» εκ μέρους της κυβέρνησης για τις επιπτώσεις του σεισμού

-η ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους του Υπουργείου Υποδομών, προκειμένου η ΔΑΕΦΚ να συνεδριάζει ανά τακτικά διαστήματα ώστε να προχωρούν ταχύτερα οι διαδικασίες έγκρισης αδειών για τα σεισμόπληκτα κτήρια και τέλος

-η παράταση της στεγαστικής συνδρομής που λήγει 20/1/2020.

Εξελίξεις για τη «Σπιταρόνα» και τα σχολεία

Επιπρόσθετα, η δημοτική αρχή εξασφάλισε την επιτάχυνση των διαδικασιών δημοπράτησης του έργου αποκατάστασης του Δημοτικού Σχολείου Πολιχνίτου, για το αργότερο ως το Μάιο του 2020, καθώς απομένει μόνο η ηλεκτρομηχανολογική μελέτη του έργου, ενώ η στατική βαίνει προς ολοκλήρωση.

Όπως επίσης και στην περίπτωση της αποκατάστασης του σεισμόπληκτου κτηρίου του Δημοτικού Σχολείου της Βρίσας, αλλά και του εμβληματικού κτηρίου της «Σπιταρόνας» στη Σκάλα Πολιχνίτου, που υπέστη μεγάλη ζημιά κατά το σεισμό, η ΚΤΥΠ Α.Ε. δεσμεύτηκε και για αυτή την περίπτωση, να αναλάβει εξολοκλήρου τη μελέτη και την κατασκευή για τα δύο κτήρια, μόλις δοθεί το «πράσινο φως» από το Υπουργείο Υποδομών.

Για το ίδιο ζήτημα, συζητήθηκε και η προοπτική εξασφάλισης επιπλέον λυομένων αιθουσών, με δέσμευση της ΚΤΥΠ Α.Ε , οι οποίες θα καλύψουν τις προσωρινές ανάγκες τόσο του Δημοτικού όσο και του Νηπιαγωγείου, το οποίο δημοπρατήθηκε και ήδη εγκαταστάθηκε ο εργολάβος.