Προκόπης Παπάζογλου, επιχειρηματίας-γυμναστής
Όλα ξεκίνησαν πριν από 35 χρόνια περίπου στο γυμναστήριο Παπάζογλου.
Σ’ ένα ισόγειο στην Ιακωβίδου κοντά στο γήπεδο η Δήμητρα και ο Παναγιώτης Παπάζογλου μαζί με τους συνεργάτες τους έφεραν τον χορό πιο κοντά στα παιδιά των Μυτιληνιών. Παράλληλα με το χορό, η ενόργανη και η ρυθμική γυμναστική, η ακροβατική και διάφορα άλλα είδη εκγύμνασης του σώματος και του νου σηματοδότησαν τις πορείες ζωής πολλών από των παιδιών της επαρχίας που τότε ακόμη όλα ήταν σε νηπιακό στάδιο.
Κι όμως. Η Δήμητρα και ο Παναγιώτης κατόρθωσαν το ακατόρθωτο.
Με συνέπεια αλλά και αγάπη για το αντικείμενο στήριξαν το γυμναστήριο για πολλά χρόνια ενώ την τελευταία δεκαπενταετία (όπως περιμέναμε όλοι άλλωστε) ο γιός τους Προκόπης ανέλαβε τα ηνία της απαιτητικής οικογενειακής επιχείρησης δραστηριοποιούμενος παράλληλα σε μια νέα επιχείρηση, ένα παραδοσιακό οθωμανικό λουτρό στο Μεσαγρό. Ως πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού Γέρας και ως νέος με όραμα και διάθεση έχει τις δικές του θέσεις για την ανάπτυξη του τόπου. Καθαρά και σταράτα αναπτύσσει τα επιχειρήματα του με στόχο πάντα να γίνουμε όλοι καλύτεροι ….
Ανέλαβες τα ηνία της επιτυχημένης οικογενειακής επιχείρησης βάζοντας και τη δική σου σύγχρονη ματιά και ενέργεια. Αισθάνεσαι ότι κάτι σου λείπει στην επαρχία του σήμερα;
Π.Π.: Οι ρυθμοί της επαρχίας είναι σαφώς πιο αργοί από τους ρυθμούς μεγάλων πόλεων και προσπαθώ να το απολαμβάνω αυτό καθημερινά. Στη δουλειά μου όμως οι ρυθμοί μου προσπαθώ να είναι στα πρότυπα μεγάλων αστικών κέντρων, το επιβάλλω μάλιστα αυτό στον εαυτό μου για να μην μένω πίσω σε γνώσεις και διάθεση. Νομίζω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα σαν νησί αυτή τη στιγμή είναι οι αθλητικοί χώροι μας και η απουσία πολλών αθλητικών δραστηριοτήτων για τα παιδιά μας.
Ο βασιλιάς των σπορ είναι το ποδόσφαιρο, έχουμε ομάδα στη superleagueκαι αυτό είναι καταπληκτικό σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο άσχετα εάν κάποιοι δεν το αντιλαμβάνονται. Όμως η απουσία εδώ και 2 χρόνια κολυμβητηρίου είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη των αθλημάτων του υγρού στίβου αλλά και την ενασχόληση των παιδιών μας με τα αθλήματα της πισίνας καθώς και τα άλλα αθλήματα που φιλοξενούσε το κολυμβητήριο (επιτραπέζια αντισφαίριση, πάλη κτλ).Φυσικά και το ένα και μοναδικό κλειστό γυμναστήριο στην Νεάπολη δεν μας επιτρέπει να περιμένουμε και πολλά πράγματα από τα αθλήματα που φιλοξενούνται εκεί . Μακάρι το νησί μας να γεμίσει με κλειστά γυμναστήρια και κολυμβητήρια – ελπίζω ο σημερινός δήμαρχος ο οποίος ξέρω ότι είναι αρκετά ευαισθητοποιημένος σε αυτό το θέμα να τα καταφέρει αλλά σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να έχει την στήριξη όλων μας.
Εκτός από το γυμναστήριο – σχολή χορού -δραστηριοποιήθηκες και στη δημιουργία του τούρκικου χαμάμ στο Μεσαγρό το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του σε μια δύσκολη για τα οικονομικά δεδομένα της Ελλάδας και το τόπου. Πως βλέπεις να πηγαίνει αυτή η επιχειρηματική σου δραστηριότητα πολυτελείας – θα λέγαμε – που απευθύνεται σε ένα κοινό που ξέρει και θέλει να προσέχει τον εαυτό του;
Π.Π: Όταν ξεκινήσαμε τη λειτουργία του χαμάμ το 2009 ακόμα δεν είχε ξεσπάσει η κρίση. Πράγματι οι υπηρεσίες που προσφέρουμε θεωρούνται από πολλούς πολυτελείας … και όμως δεν είναι έτσι.
Το πώς θα περάσει κάποιος τον ελεύθερο χρόνο του είναι θέμα νοοτροπίας και επιλογής. Όπως όλοι γνωρίζουμε εμείς οι Έλληνες στο μεγαλύτερο ποσοστό επιλέγουμε το φαγητό και τον καφέ για να περάσουμε τα Σαββατοκύριακα μας μαζί με φίλους ή με τους συγγενείς. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι όσον αφορά τους ξένους και ειδικά τους βορειοευρωπαίους. Σε πραγματικά νούμερα το κόστος είναι περίπου το ίδιο ανά άτομο, είτε επιλέξει το φαγητό, είτε μια τέτοια δραστηριότητα χαλάρωσης και ομορφιάς και γι’ αυτό τονίζω ότι είναι θέμα κουλτούρας.
Βλέποντας λοιπόν ότι η τοπική αγορά της Λέσβου είναι μικρή, κάπου εκεί ήρθε και η ανάμιξη μου με τα τουριστικά δρώμενα για να μπορέσει η επιχείρηση να είναι βιώσιμη. Εκεί τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και πιο εύκολα διότι ο τουρίστας σε μεγάλο ποσοστό αναζητά τέτοιου είδους δραστηριότητες. Έτσι οι επισκέπτες του νησιού που αναζητούνε τον ιαματικό τουρισμό επιλέγουνε σε μεγάλο ποσοστό να δοκιμάσουνε και το τούρκικο χαμάμ. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η τοπική αγορά με αφήνει αδιάφορο, νομίζω ότι όλο και περισσότερος κόσμος ασχολείται πλέον περισσότερο με την υγεία του, την ευεξία, τη σωστή διατροφή και άσκηση και στα πλαίσια αυτά αναζητεί ολοένα και περισσότερο τον καλλωπισμό και την χαλάρωση. Δεν είναι τυχαίο ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των πελατών μας είναι νέοι άνθρωποι 30-50 ετών.
Θεωρείς ότι υπάρχει κατάλληλη υποδομή στο νησί σε ότι έχει σχέση με τα τουριστικά δρώμενα;
Π.Π.: Από το 2012 είμαι πρόεδρος του Τουριστικού Φορέα Γέρας, ενός φορέα που δημιουργήθηκε το 2012 με σκοπό να δώσει τουριστική ταυτότητα σε μια περιοχή που μέχρι πρότινος ήτανε γνωστή για το λάδι και την γαστρονομία της. Η «ισχύς εν τη ενώσει» λοιπόν και μαζί με άλλους επιχειρηματίες της περιοχής με κοινό τουριστικό φυλλάδιο και ταμείο έχουμε συμμετάσχει σε εκθέσεις στο εξωτερικό με την Περιφέρεια Λέσβου με σκοπό να αναδείξουμε την περιοχή της Γέρας. Εδώ και ένα μήνα περίπου συμμετέχουμε με τον Τουριστικό Φορέα Μολύβου στην αξιόλογη προσπάθεια που γίνεται για την προβολή του νησιού μας στο εξωτερικό με ένα κοινό brand name – Lesvos The Other Aegean. Σε επίπεδο υποδομών είμαστε σίγουρα πίσω αλλά συνεχώς τα πράγματα βελτιώνονται και είμαι αισιόδοξος για το μέλλον γιατί πραγματικά κατοικούμε σε ένα πανέμορφο μέρος και το μόνο που χρειάζεται είναι θέληση και όραμα. Το πιο σημαντικό όμως στο οποίο θα πρέπει να δουλέψουμε για αρκετό καιρό είναι η τουριστική νοοτροπία στο νησί. Ξεκινάμε από μηδενική βάση και ο λόγος είναι ότι αυτό το μέρος και οι κάτοικοι του ποτέ δεν ζούσανε αποκλειστικά από τον τουρισμό και γι’ αυτό δεν επένδυσαν χρήμα και χρόνο σε αυτόν παρά μόνο ελάχιστοι.
Πιστεύω ότι οι επενδύσεις θα έρθουν αργά η γρήγορα, είτε από τους ντόπιους, είτε από ξένους, θα πρέπει όμως να προσέξουμε αυτές να μην αλλοιώσουνε το χαρακτήρα και την όψη του νησιού μας όπως έχει γίνει και σε άλλα μέρη για χάρη του τουρισμού.
Εσύ ως νέος, με νέες ιδέες και απόψεις, τι πιστεύεις ότι δεν λειτουργεί σωστά;
Π.Π.: Δεν θα σας πω τι δεν λειτουργεί καλά αλλά τι πιστεύω ότι πρέπει να γίνει για να λειτουργήσει σωστά. Πιστεύω πάρα πολύ στην προσωπικότητα του ατόμου αλλά και στη συλλογικότητα και τη συνεργασία. Τα δυο τελευταία δυστυχώς με την μέχρι τώρα εμπειρία μου τα έχω συναντήσει σε λίγους ανθρώπους εδώ στο νησί μας και είναι από τους κύριους λόγους, πιστεύω, που έχουμε μείνει πίσω σε κάποιους τομείς. Από την άλλη, κατά καιρούς συναντώ νέους με πολύ ισχυρές προσωπικότητες και προσόντα, οι οποίοι όμως δεν έχουνε ανοίξει τα φτερά τους, είτε γιατί δεν τους αφήνουν οι καρεκλοκένταυροι, είτε γιατί δεν τους δόθηκε ευκαιρία ακόμα. Είναι θέμα χρόνου όμως γιατί η συνεργασία είναι ο μόνος δρόμος στην εποχή που ζούμε για να ξεπεράσουμε κάποια προβλήματα. Η αξιοποίηση νέων και ικανών ανθρώπων και ο παραγκωνισμός των “αρχαίων” και βραδύκαυστων θα εκτινάξει αυτό το νησί σε όλους τους τομείς.