Search

Απλές συμβουλές προστασίας της ψυχικής υγείας σε σχέση με τον κοροναϊό covid 19 για γονείς και παιδιά

Γράφει ο Ηλίας Νταγλαράκης

Ο COVID-19 ο οποίος αποτελεί ένα νέο είδος κοροναϊού, έχει εξαπλωθεί πλέον σε περισσότερες από 120 χώρες, απειλώντας όχι μόνο τη σωματική, αλλά και την ψυχική υγεία των ανθρώπων.
Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αντιμετωπίσουν τη συγκεκριμένη κατάσταση; Ακολουθούν ορισμένες πρακτικές συμβουλές.

  1. Δημιουργήστε ένα καθημερινό πρόγραμμα και μια αίσθηση ρουτίνας που είναι πάρα πολύ σημαντική για τα μικρά παιδιά σε αυτές τις περιπτώσεις, επειδή τα κάνουν να αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια. Τηρείτε σταθερές ώρες στα γεύματα και στις ώρες που πηγαίνουν για ύπνο.
  2. Ορίστε μια συγκεκριμένη ώρα που θα παίζετε μαζί τους, που θα τους διαβάζετε ή ακόμα που θα τραγουδάτε μαζί τους. Για παράδειγμα οργανώστε ένα αλλιώτικο διαγωνισμό, όπως το « Οικογένεια έχεις ταλέντο». Αφιερωθείτε σε ευχάριστες δραστηριότητες, όπως το παιχνίδι με τα παιδιά σας, τις κατασκευές, την ενασχόληση με την ζωγραφική ( πχ ζητήστε από τα παιδιά να σας εξηγήσουν μέσα από την ζωγραφιά τους το πώς βλέπουν αυτά τον κοροναϊό, την αρρώστια ή την επιδημία).
  3. Κάνετε μικρά βήματα προς την επίτευξη μικρών καθημερινών στόχων. Σπάστε τα μεγάλα καθήκοντα σε μικρότερα και αναθέστε τα σε όλους αναλογικά. Για παράδειγμα ζητείστε τη βοήθεια των παιδιών στην προετοιμασία των υλικών για το μεσημεριανό γεύμα. Κάποιος θα  στρώσει το τραπέζι για το φαγητό, κάποιος άλλος θα πλύνει τα λαχανικά στο νεροχύτη και κάποιος άλλος θα τοποθετήσει τα πιάτα και τα μαχαιροπήρουνα στο τραπέζι. Έτσι μαθαίνουν να βοηθούν όλοι στις δουλειές και εσείς ως γονείς εξασφαλίζετε  καλύτερη επικοινωνία και καλύτερη συμβίωση των μελών της οικογένειας μεταξύ τους. Μπορεί  ο μικρός χώρος του σπιτιού σας να μην βοηθάει στην ανάπτυξη στρατηγικής σε σχέση με τα μικρά παιδιά, βοηθάει όμως στην άσκηση τακτικής μαζί τους.
  4. Προσφέρετε στα παιδιά σας χρόνο, χώρο και προσοχή προκειμένου να μοιραστούν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους μαζί σας. Η καλύτερη κατανόηση των αναγκών, των σκέψεων και των συμπεριφορών των παιδιών από εσάς τα ηρεμεί και τα καθησυχάζει. Τα μούτρα, οι φωνές και οι παρεξηγήσεις δεν βοηθάνε. Αντίθετα τορπιλίζουν το κλίμα και μεγεθύνουν ένα πρόβλημα.
  5. Δίνετε στα παιδιά εξηγήσεις, σε απλή και κατανοητή γλώσσα και ανάλογα με το αναπτυξιακό τους επίπεδο. Ο μικρός χώρος στο σπίτι τα βοηθάει να συνειδητοποιήσουν  πως οι λάθος χειρισμοί έχουν άμεσο κόστος. Επεξηγείστε τους ότι η πανδημία δεν θα διαρκέσει για πάντα, αλλά για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και ότι θα επιστρέψουν στην κανονικότητα τους, στο σχολείο, στις παρέες και στους φίλους τους.
  6. Δώστε τους την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με τους φίλους τους μέσω της τεχνολογίας και του διαδικτύου. Η επικοινωνία θα τα βοηθήσει να νιώσουν υποστηριγμένα.
  7. Οι γονείς υιοθετήστε μια καθημερινότητα και φροντίστε τον εαυτό σας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό να συμβαίνει, γιατί τα παιδιά συναισθάνονται το στρες, τους φόβους και τον πανικό που έχει καταβάλλει τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικους στο σπίτι. Ο μικρός χώρος στο σπίτι βοηθάει να παίρνει κάποιος γρήγορες αποφάσεις για το κοινό καλό της ομάδας (οικογένειας), με στόχο να μην υπάρχουν εντάσεις και παρεξηγήσεις καθώς ο περιορισμός τεντώνει τα νεύρα.
  8. Για τους γονείς που βρίσκονται μακριά από τα παιδιά τους για διάφορους λόγους (διαζύγιο, χωρισμός, μονογονεϊκή οικογένεια, ασθένεια, μετανάστευση κ.α), καλό είναι να διατηρούν μια σταθερή επικοινωνία με αυτά, όταν αυτό είναι δυνατόν. Επίσης να συνομιλούν μέσω διαδικτύου τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και τουλάχιστον λίγο πριν πάνε τα παιδιά τους για ύπνο.
  9. Κατά τα λοιπά προσπαθήστε να λειτουργείτε ως πρότυπο για τα παιδιά σας τηρώντας τα απαραίτητα και προτεινόμενα μέτρα προφύλαξης και υγιεινής. Να επιδεικνύετε υπεύθυνη και ψύχραιμη στάση (π.χ. να τηρείτε τους κανόνες υγιεινής μαζί με τα παιδιά σας, κρατώντας το σπίτι σας καθαρό, να αερίζετε τους χώρους που διαμένετε συχνά και να πλένετε τακτικά τα χέρια σας μαζί τους. Να σέβεστε τις οδηγίες των ειδικών).
  10. Στα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους, βοηθείστε τους να αναζητήσουν οι ίδιοι αξιόπιστες και επιστημονικά έγκυρες πηγές πληροφόρησης, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ- W.H.O) και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ- eody.gov.gr). Ακολουθήστε όλες τις οδηγίες που συνιστά ο Π.Ο.Υ. (W.H.O). Εντοπίστε και αποσαφηνίστε μαζί τους υπερβολές και ανακρίβειες που θα συναντήσουν σε σελίδες του google.

Σε κάθε περίπτωση η ειλικρινής, σαφής και έγκυρη ενημέρωση και όχι η υπερπληροφόρηση ή η παραπληροφόρηση συμβάλουν θετικά στο να επιλέξουν οι ίδιοι οι έφηβοι τι θα συγκρατήσουν και τι θα απορρίψουν στην προσπάθεια τους να ενημερωθούν σωστά από έγκυρα και αξιόπιστα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

 

Ως άνθρωποι, είμαστε πιο δυνατοί απ’ όσο νομίζουμε.