Ο κ. Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παν. Τσακύρης σε πρόταση του, που θα συζητηθεί την Τετάρτη 20 Μαΐου στη Δ. Κοινότητα Μυτιλήνης ζητάει «κατά τους θερινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο η πλατεία Σαπφούς να χρησιμοποιείται μόνο για πολιτιστικές δράσεις και δράσεις ψυχαγωγίας των πολιτών».
Ο σύλλογος αρχιτεκτόνων Λέσβου και οι Οικολόγοι Πράσινοι αντιδρούν στην απαγόρευση πολιτικών εκδηλώσεων και στην ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία Σαπφούς.
“Πέραν του ότι καμία απόφαση τοπικού συμβουλίου δεν μπορεί να αλλάξει τη χρήση μιας πλατείας που είναι δημόσιος ανοιχτός χώρος (δεν στοιχειοθετείται νομικά ), ο κ. Τσακύρης πρέπει να γνωρίζει ότι η πλατεία είναι τόπος λόγου, πράξης, άσκησης πολιτιστικής, πολιτικής και κοινωνικής δραστηριότητας, αγώνων κι ανάπτυξης ιδεών. Αποτελεί πεδίο αλληλεπίδρασης των κατοίκων μιας περιοχής και, συνεπώς, υποστηρίζει κοινωνικές, πολιτισμικές, οικονομικές και πολιτικές προεκτάσεις. Προκειμένου να ανταποκριθεί στον προορισμό της, οφείλει να είναι ευμετάβλητη και προσιτή σε ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών ομάδων και να ανταποκρίνεται στις καθημερινές ανάγκες αναψυχής, συγκέντρωσης, πολιτιστικών και πολιτικών πρακτικών”, σημειώνει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λέσβου
Ιστορικά, από την περίοδο της αρχαιότητας, η αγορά, δηλαδή ο χώρος αγόρευσης δημόσιου λόγου, ορίζεται ως ο οριοθετημένος ανοιχτός χώρος κοντά στα εμπορικά καταστήματα και στη συνέχεια εμπλουτίστηκε και με άλλες πολιτικές και πολιτιστικές διαδικασίες. Χάνεται στον μεσαίωνα και ανακαλύπτεται ξανά στην Ευρώπη μαζί με την Αναγέννηση. Παράλληλα, η πιο γνωστή πλατεία στην Ελλάδα λέγεται πλατεία Συντάγματος, βαφτισμένη από μια πολιτική πράξη.
Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει τις πολιτικές δραστηριότητες από μια πλατεία ή όποιες άλλες δεν εξυπηρετούν, κατά τη γνώμη του, τον κόσμο και τα μαγαζιά της πόλης. Η πόλη έχει ανάγκη από ανοιχτούς χώρους κοινωνικοποίησης και καμία εικόνα επίπλαστης ευημερίας, δεν πρέπει να αποκλείσει το σύνολο των κατοίκων του νησιού από την ελεύθερη χρήση του χώρου. Η χρήση της πλατείας από πολίτες δεν είναι αυθαιρεσία ούτε κατάχρηση, αλλά επανοικειοποίηση του δημόσιου χώρου. Τα δικαιώματα ατομικής ή συλλογικής έκφρασης εκδηλώνονται και πρέπει να συνεχίσουν να εκδηλώνονται στον δημόσιο χώρο της πόλης μας”.
Η κρίση της πανδημίας μας δείχνει ότι χρειαζόμαστε περισσότερους ελεύθερους δημόσιους χώρους για τους πολίτες
“Ο Δημόσιος Χώρος μιας πόλης αποτελεί το σημαντικότερο συστατικό της στοιχείο, την κατεξοχήν εικόνα της στα μάτια πολιτών και επισκεπτών, είναι ο τόπος που προσλαμβάνεται και ερμηνεύεται από τον καθένα διαφορετικά, ανάλογα με τα προσωπικά του βιώματα και την αντίληψη που διαθέτει για την πόλη και τη ζωή του μέσα σ’ αυτήν. Παρά τις όποιες αλλαγές έχει υποστεί, ο δημόσιος χώρος μιας πόλης εξακολουθεί να αποτυπώνει και να διατηρεί τη συλλογική συνείδηση και μνήμη. Η περίοδος της καραντίνας έδειξε πόσο μεγάλη ανάγκη έχουμε και στη Μυτιλήνη τους ελεύθερους δημόσιους χώρους. Εκατοντάδες συμπολίτες μας επέλεξαν και επιλέγουν τους ελευθέρους δημόσιους χώρους για να περπατάνε, να αθλούνται και να συνευρίσκονται με ασφάλεια και όλοι κατάλαβαν τη σημαντικότητα τους.
Τι εννοούμε όμως με τον όρο «Δημόσιος Χώρος»; Όταν αναφερόμαστε σε πόλεις, δημόσιος χώρος αποτελούν οι Αστικοί Κοινόχρηστοι Χώροι, δηλαδή δρόμοι, πεζόδρομοι, πλατείες, πάρκα, κήποι. Στην πόλη της Μυτιλήνης, με την ανοχή των αρχών, εδώ και πολλά χρόνια, όπως και στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας, βιώνουμε τη συστηματική υποχώρηση και υποβάθμιση του Δημόσιου Χώρου, ο οποίος θυσιάζεται στο βωμό των μικροσυμφερόντων και την αδυναμία των δημοτικών αρχών να τον προστατεύσουν.
Ενημερωθήκαμε από τον τοπικό τύπο ότι την Τετάρτη 20/5/2020 θα συζητηθεί πρόταση στη συνεδρίαση της Δημοτικής κοινότητας Μυτιλήνης για την απαγόρευση πολιτικών εκδηλώσεων και την παραχώρηση της πλατείας Σαπφούς για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Η Πλατεία Σαπφούς, μοναδική ουσιαστικά πλατεία της πόλης είναι χώρος συνάθροισης πολιτών, πολλά παιδιά παίζουν καθημερινά στην πλατεία και δεν πρέπει να παραχωρηθεί στις παρακείμενες καφετέριες για να εγκαταστήσουν τραπεζοκαθίσματα πόσο μάλλον να απαγορευτούν πολιτικές εκδηλώσεις σε αυτή. Αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε τους επαγγελματίες που θέλοντας να εκμεταλλευτούν το γεγονός της γειτνίασης τους με την πλατεία θέλουν να την χρησιμοποιήσουν για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών τους αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
Η κρίση της πανδημίας θα έπρεπε να μας οδηγήσει στην εξεύρεση λύσεων για την αύξηση και την αναβάθμιση των δημοσίων χώρων και όχι για τη συρρίκνωση τους και προς αυτή την κατεύθυνση οι Οικολόγοι Πράσινοι αναμένουν πρωτοβουλίες από τη Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης για την ανάπτυξη πεζοδρόμων, τον καλλωπισμό των πάρκων της πόλης και τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων και όχι την απαγόρευση εκδηλώσεων και την παραχώρηση της πλατείας Σαπφούς για τραπεζοκαθίσματα”.
Οικολόγοι Πράσινοι Λέσβου