Search

Το ψηφιδωτό παγώνι της Γέρας!

Δύο.. υπερδυνάμεις των εικαστικών του νησιού έβαλαν τα δυνατά τους και μαζί με τους μαθητές του ΕΠΑΛ Γέρας δημιούργησαν το υπέροχο ψηφιδωτό παγώνι της Γέρας που άνοιξε τα φτερά του εδώ και μερικές μέρες.Το συγκεκριμένο έργο έγινε στο πλαίσιο των δράσεων «Ανακυκλώνω, Ομορφαίνω, Καινοτομώ» του ΕΠΑΛ Γέρας, που υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2019-2020 στο πλαίσιο του καινοτόμου προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας «Μία νέα αρχή στα ΕΠΑΛ». Το έργο χρηματοδοτήθηκε μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το ψηφιδωτό παγώνι ανήκει σε μια σειρά έργων που κοσμούν αυτή τη στιγμή το ΕΠΑΛ Γέρας», μας λέει ο Δημήτρης Μιστριώτης, ζωγράφος και καθηγητής μέσης εκπαίδευσης, ο αγαπημένος «Καπετάν Μύγας» των παιδιών που πρόσθεσε στο ψηφιδωτό, (το οποίο είναι φτιαγμένο από ανακυκλώσιμα υλικά, μπουκάλια, καθρέφτες και γυαλιά) τα ζωγραφικά του στοιχεία: «Στα πλαίσια του προγράμματος ήρθαν παιδάκια από το εξωτερικό και είχαμε την ευκαιρία να τα μυήσουμε σε πλευρές της Ελληνικής ζωγραφικής μας παράδοσης»

Τον Καπετάν Μύγα βοήθησε η μαθήτρια δημοτικού Ελένη Φωτιάδη. Η γενική σύλληψη του έργου που να συνδυάζει ζωγραφική και ψηφιδωτό ανήκει στην Γιούλα Κουτσουμπού. «Ετσι παρόλο που μετείχε ο Καπετάν Μύγας και στην αρχική σχεδίαση των ψηφιδωτών μερών, η Γιούλα Κουτσουμπού είναι η κύρια δημιουργός του έργου που στη συνέχεια συνδιαμορφώσαμε. Πρέπει να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως τον φιλόκαλο διευθυντή του ΕΠΑΛ ΓΕΡΑΣ Παναγιώτη Αθηναίο, χωρίς την φωτισμένη ηγεσία του οποίου, το έργο θα ήταν αδύνατο, την πολιτιστική ομάδα του ΕΠΑΛ “Ενεργοκλαδευτές” και τους “Παραγωγούς” (για να δανειστούμε ένα κινηματογραφικό όρο) από τον σύλλογο του ΕΠΑΛ, Κώστα Φωτιάδη, Ευαγγελία Γκουπαντσά και Βασίλη Ψώμο. Ευχαριστίες επίσης προς τον γλύπτη Γιώργο Κατσαρό για την χορήγηση μέρους της πρώτης ανακυκλώσιμης ύλης”

 

Ο Καπετάν Μύγας υπεύθυνος για πληθώρα εικαστικών προγραμμάτων σε σχολεία της Λέσβου και όχι μόνο συνεργάστηκε εθελοντικά με το hope project κάνοντας ένα παρόμοιο πρόγραμμα με τους πρόσφυγες ώστε να έρθουν σε επαφή με τον Ελληνικό πολιτισμό. Στην Λέσβο ήρθε από Αγάπη στον Θεόφιλο Χατζημιχαήλ και με την ελπίδα πως εδώ θα μάθει περισσότερα πράγματα για τα μυστικά της Λεγόμενης Λαϊκής ζωγραφικής.

«Η σημασία αυτού του πράγματος έγκειται στο γεγονός πως ο λαός που δεν μπορεί να συνεχίσει το πνεύμα της παράδοσης του και να κάνει ολοκαίνουργα πράγματα για το παρόν του και το μέλλον του, είναι στην ουσία νεκρός. Δυστυχώς σήμερα είμαστε υποτελείς πολιτισμικά και οικονομικά (το πρώτο έφερε και το δεύτερο) διότι συνεχίζουμε μόνο το γράμμα της παράδοσης αντιγράφοντας με συντηρητικό πνεύμα περισσότερο τους παππούδες μας….όταν φυσικά δεν αντιγράφουμε τα δυτικά πράγματα νομίζοντας πως αποτελούμε μέρος της φυσικής εξέλιξης της προόδου…πράγμα πέρα για πέρα ψευδές».

Η Γιούλα Κουτσουμπού που μετά από περιπλάνηση επτά χρόνων στην Κεντρική Αμερική, στη Γουατεμάλα, το Μεξικό στην Ονδούρα και το Μπελίζ, όπου δούλεψε με ιθαγενείς, μέσα σε αυτοοργανωμένες ομάδες, σε φτωχές κοινότητες, στον δρόμο, σε φυλακές, αναμορφωτήρια και Πανεπιστήμια, βρέθηκε στη Λέσβο όπως και πολλοί άλλοι, “για ένα πρότζεκτ”. Η εμπειρία μιας δεκαετούς και πλέον επαγγελματικής ενασχόλησης με το ανακυκλώσιμο υλικό την έκανε να νιώθει το σωστό άτομο στο κατάλληλο μέρος! Τρία χρόνια μετά, μέσα από το humade crafts workshop του Mosaik και του Lesvos Solidarity, η Γιούλα βοηθάει τους ανθρώπους που έχουν συνδέσει τη μοίρα τους με το νησί στο πέρασμά τους από αυτό μέσα από την τέχνη του upcycling.

Και οι δύο καλλιτέχνες ζουν στο νησί από επιλογή και όπως φαίνεται έχουν πολλή όρεξη να δημιουργήσουν και να διδάξουν την τέχνη τους, ωστόσο τα εμπόδια είναι πολλά όπως η πρόσφατη κατάργηση των εικαστικών ως μάθημα επιλογής στο Λύκειο θέμα πάνω στο οποίο σχολιάζουν:

«Είναι μέρος μιας γενικότερης απαξίωσης πολλών χρόνων που δεν είναι τυχαία καθώς θα μπορούσε να είναι θεμελιακό μάθημα πολιτισμικής αυτογνωσίας που οι δυνάμεις κατοχής δεν θέλουν με τίποτα. Ο καλύτερος σκλάβος είναι εκείνος που δεν ξέρει ότι είναι σκλάβος και νομίζει πως είναι ελεύθερος.

Όποιος θέλει να δει περισσότερη δουλειά του Καπετάν Μύγα μπορεί στην παρακάτω ιστοσελίδα και στη σελίδα του στο facebook:

http://www.dimitriosmistriotis.com/?fbclid=IwAR0QjLpZos9uDgV99x1cc123KROTtUXMkcbrWpg2lZYQWdAvY1gTmzhAxa8